La Tazlău, cercetările arheologice pun bazele proiectului de reabilitare a mănăstirii

0

Mănăstirea Tazlău, mănăstire de călugări cu hramul Nașterea Maicii Domnului, situată în localitatea Tazlău la 36 km sud de Piatra-Neamț, este o ctitorie din 1497 a lui Ștefan cel Mare pe locul unei foste biserici de lemn construită de Alexandru cel Bun.

În anul 1879, se întrerupe viața monahală de la Mănăstirea Tazlău ca urmare a unui incendiu. Locașul a fost refăcut în anul 1894, iar biserica devenită parohie, va servi cu prioritate nevoilor satului. Clopotnița care a fost și ea distrusă de flăcări a fost refăcută în anul 1902, dar într-un stil influențat de arta rusească.

Din anul 1990, biserica Sfântului voievod Ștefan cel Mare devine din nou mănăstire de monahi, fiind astfel readusă la destinația ei inițiala.

Ansamblul cuprinde:

Constantin Preoteasa, cercetător științific în cadrul Complexului Muzeal Național Neamț a declarat într-un interviu acordat Turn TV că aici este în desfășurare un amplu proiect de reabilitare a mănăstirii.

De 2 ani a început proiectul de reabilitare a mănăstirii Tazlău, el continuă și în acest an. Acolo se fac cercetări arheologice preventive de mare amploare pentru descărcarea terenului de sarcina arheologică și pentru a permite constructorilor să pună în practică proiectul de investiții. Rezultatele din punct de vedere istoric, documentar, științific pe care le-am obținut de la Tazlău sunt realmente surprinzătoare, sunt excepționale și schimbă istoria monumentului față de ce se știa până acum.”, a declarat Constantin Preoteasa.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate