La Spitalul din Piatra Neamt omul sfinteste locul

5

Pentru ca toata lumea sa inteleaga exact ce se petrece la Spitalul din Piatra Neamt si ca si cadrele medicale care vocifereaza inutil sa inteleaga ce ar trebui sa faca va vom da un exemplu de profesionalism, implicare si devotament total fata de meserie. Un exemplu despre cum OMUL SFINTESTE LOCUL.

pediatrie piatra neamt
Am vizitat in cursul zilei de astazi sectia de Pediatrie de la Spitalul Judetean Neamt si trecand peste lipsurile inevitabile situatiei economice in care ne aflam, am ramas impresionat de cum se implica personalul medical de acolo in ceea ce face. Este foarte clar si vizibil cu ochiul liber ca acolo sunt angajati oameni care sunt profesionisti si sufletisti.
Am fost marcat sa vad etajul unde sunt tinuti copii cu diverse probleme pe care unii parinti „uita” sa ii mai ia acasa. In aceast sector cu copii aproape ai nimanui cadrele medicale adevarate din spital au adus de acasa, pe cheltuiala lor, ce au avut posibilitatea: imbracaminte, jucarii si cam tot ce trebuie pentru un copil mic. Tot pentru acesti copii, persoane care au dorit sa ramana anonime au donat ce putea fiecare, unele donatii fiind foarte substantiale. Tot aici, in mod impresionant, copiii de la Scoala Generala nr. 2 au donat din alocatiile lor si s-au achizitionat lenjerii de pat. Ce sa va mai spun… un exemplu de implicare comunitara anonima coordonata in cel mai discret mod posibil de sefa de sectie, doamna Doctor Suzana Constantinescu.
Persoana care  avea grija de copii si era intre ei ne-a declarat: „Avem 15 paturi pentru copii cu dizabilităţi. Discutăm aici despre copii cu probleme, care provin din familii paupere, fiind copii care s-au internat la noi ca bolnavi acuţi, cu o greutate mică, cu boli care le-au accentuat starea de distrofie. În 60 de zile noi am făcut un program de recuperare în care ne propunem să diminuăm starea de distrofie şi anemie prin principiile alimentare, prin aportul de fier şi vitamine şi prin exerciţii speciale. Cei care sunt foarte mici, veniţi direct din maternitate, din rândul prematurilor, primesc formule speciale de lapte, adecvate fermenţilor intestinali. Ei nu pot primi lapte integral. Urmărim curba ponderală, valoarea hemoglobinei, ţinem legătura cu părinţii, când părinţii poate uită sau nu au timpul necesar să se ocupe de copii. De asemenea, ţinem legătura şi cu asistenţii sociali zonali, cu primarul din sat sau cu secretarul.
Referitor la lenjerie, va putem spune că majoritatea copiilor de la Scoala nr. 2, împreună cu părinţii, cadrele didactice, au adus cele necesare, au donat si bani, pampersi etc. Secţia functionează de după revoluţie. Am mai avut o sectie cu distrofici de 60 de paturi. O parte este contributia pacientilor, o parte este contributia spitalului asupra cărei aripă suntem.
Noi am intrat in parteneriat cu scoala de vreo 5 ani. Am avut si cazuri de malformaţi, lăsaţi de părinţi la noi din diverse motive. Facem eforturi de a integra copii din nou în comunitate după aceste 60 de zile, însă sunt cazuri în care ei se întorc. Prin asistentul nostru social, Daniel Manea, încercăm şi varianta angajării unui asistent maternal.
Avem legături cu foarte multe biserici, printre care şi Biserica „Sf. Spiridon”. Chiar şi părintele de aici ne-a ajutat cu donaţii de bani, de hăinuţe pentru copii. Noi aici le sterilizăm şi sunt numai bune de purtat. De multe ori pacieţii fac donaţii dacă au fost mulţumiţi de condiţiile de aici. Sunt mai multe cadre medicale care încearcă să ajute secţia.”

Pozele facute vorbesc de la sine, dulapul cu haine pe care il vedeti a fost umplut exclusiv din donatii ale personalului medical. Am vizitat cateva rezerve facute ca in spitalele occidentale in urma unei donatii Raiffeisen Bank ….nici nu puteai zice ca suntem la Piatra Neamt.

Vinovata de toate aceste minunatii este doamna doctor Suzana Constantinescu, pe care astazi am vazut-o pentru prima oara in viata mea, un om de exceptie, o femeie ferma, dar de o modestie debordanta. Un om care se vede clar ca a sfintit locul si tot ce va expun in acest articol nu este facut la initiativa nimanui de la pediatrie, ci in urma informatiei ca sunt lucruri miraculoase care se intampla la spitalul nostru. Neoficial, dar din surse sigure, am aflat cum la pediatrie se refuza mita si oamenii care vor sa dea ceva vin si fac donatii. Personalul de acolo a adus de acasa bani si a cumparat diverse lucruri necesare pregatirii mancarii pentru cei mici si tot cei de acolo se duc si cumpara de la farmacie din banii lor medicamente pentru copii „uitati” la spital. Colegii din UPU si din spital care nu au nicio treaba si nicio obligatie fata de pediatrie vin periodic si fac donatii aici …Chiar si cu salariile micsorate ….. Daca as avea puterea institutionala necesara acesti oameni ar avea salariile marite cu 1000% , dar ce sa faci, in Romania inca nu se pot retribui initiativele care nu sunt in fisa postului cu toate ca o mare prima data unui asemenea doctor poate i-ar pune pe ganduri si pe ceilalti.
Acum am inteles de ce Presedintele CJ a hotarat sa renoveze total sectia de pediatrie in mod special si mi se pare si logic  sa trimiti fonduri si ajutor unde vezi ca omul vrea sa fie ajutat si se implica. Toata stima pentru implicarea CJ.
Nu imi vine sa cred cu cata modestie si liniste si cu cate eforturi unele cadre medicale se ocupa de copiii „nimanui” si cum pot acesti oameni sa vada dincolo de interesele personale.
Nu am cuvinte sa va spun cat de placut impresionat am ramas. Felicitari colectivului de la Sectia de Pediatrie si pe aceasta cale va rog pe cei care credeti ca puteti face donatii cu ce a ramas mic de la copii vostri care au crescut sau cu ce va lasa sufletul, contactati spitalul sau direct sectia de Pediatrie si donati ce puteti dona. Sigur totul va ajunge la copiii „uitati” la spital si totul va fi corect administrat . Vorbim de cadre medicale care au adus de acasa …….
De multe ori am fost acuzati ca „terfelim” imaginea Spitalului Judetean Neamt ….. nu, nu este adevarat. De abia acum am facut „un mare rau” unor cadre medicale din acest spital, de abia acum oameni vor vedea si vor avea termen de comparatie si asta este dovada clara ca „omul sfinteste locul” si ca se poate si altfel ….de ce unii pot si altii nu pot?….Ar trebui sa va spuna cei care uita sa fie oameni si zic ca ei nu pot …..
MORALA: In acest articol am vorbit de adevaratele cadre medicale care nu aveau obligatia sa aiba grija de copii abandonati, ca nu sunt asistent sociali, nu aveau obligatia sa le dea nimic sau sa le cumpere medicamente de la farmacii, nu aveeau decat aceleasi obligatii ca orice cadru medical , dar si-au asumat singuri obligatia de a fi oameni. DECI SE POATE !!!

R.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. Cristina Pomohaci spune

    Buna ziua, sunt doctorita Pomohaci,stagiar in trecre in Sectia Pediatrie Piatra Neamt in anul 1986. Indraznesc sa amintesc de vechea garda, de studenti la stagiu, si specialisti. Am vazut in mesajul de mai sus ca deja s-a mentionat despre Distinsa Doamna Doctor Elena Schmidt. Vreau sa nu se faca confuzie; existau doua doctorite Schmidt, una o mare DOAMNA-excelent medic pediatru la Circa Nr.2 Precista pe vremea aceea, si actuala doctorita Schmidt-care lasa de dorit… chiar daca are un primariat; acum sunt plecata din tara si chiar daca fac publice aceste pareri personale, nu ma mai intereseaza de reactia unora.

    Doamna Doctor Scmidt Elena, pediatra de elita formata la Facultatea de Pediatrie din Cluj-Napoca, indeplinea toate criteriile unei distinse doamne si un comportament medical si uman greu de gasit sau aproape inexistent in zilele de astazi… din pacate am inteles ca nu mai este printre noi…pe mine una m-a salvat de la moarte la o etat de 3 ani pe atunci,cand mama mea era disperata… Dumnezeu sa va ierte Doamna Doctor,odihna binecuvantata.

    Dintre medicii de la care NU AVEAI CE INVATA in sectia de Pediatrie, pot sa spun despre: Smicala Radu, Petrila Olimpia, Rodica Antochi…cu o atitudine de joasa speta si discutabila…

    Dintre medicii cu deosebite calitati, care ne-au impartasit din trucurile si tainele meseriei, un loc de cinste il ocupa: Dr. Musceac Elena, Dr. Schmidt Elena (pediatru la Dispensarul 2), Rodica Diminescu, Vintea Eugenia, Andronache Florica… deci adevarate valori,insa din pacate prea putine si prea devreme uitate de actualul corp medical care simuleaza medicina si nu o comporta. Imi pare rau… oamenii trebuie sa stie asta.

    Actuala doctorita Schmidt Elena, a facut praf multi copii printre care si baietelul surorii mele…

    Mai puneti mana pe carti stimate doamne doctor de la actuala garda, si nu participati la congrese si manifestari stiintifice numai sa va ridicati diploma care atesta punctajul spre a va permite sa va perpetuati incompetenta. Da! sunt medic si am curajul sa spun asta. Imi cer iertare, dar lipsa de decenta si rusine e in aer si in lumea medicala.

  2. Andreea M. spune

    Am fost si eu medic stagiar in frumoasa sectie de Pediatrie de la „poalele” Pietricicai. Acum sunt de multi ani in strainatate. Insa tin sa reamintesc despre alti medici si colegi deosebiti prin totul din Sectia Pediatrie a Spitalului Judetean Piatra Neamt, si m-as opri o clipa sa imi amintesc de minunatii: Dr.Nicolau Silvia, Dr. Schmidt Pusa, Dr. Caisan Olimpia, Dr. Zaharia Despina, Dr. Istrate Bogdan, Dr.Musceac Elena, Dr. Andronache Florica. As face un panou de onoare virtual daca as avea fotografiile dansilor. Acolo am invatat pur si simplu ce inseamna cu adevarat pediatria.

  3. pavel anca spune

    Analizati si activitatea din alte sectii (ex. neurochirurgie) sa vedeti atitudinea Dr Dragomirescu si a as . sefe

  4. Oana Avarvarei - Daelmans spune

    Felicitari doamnei doctor Suzana Constantinescu; este un OM cu mainile de aur; MULTUMESC pentru tot ce a facut

  5. Radu N. spune

    Felicitari pentru articol si multumesc frumos in numele colectivului de la Pediatrie! Sper ca prin astfel de demersuri sa devina vizibile si unele aspecte pe care nu le cunoaste toata lumea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate