La spitalul din Piatra-Neamț domnesc în continuare aroganța și lipsa bunului simț

Am vizitat din nou spitalul din Piatra-Neamț în calitate de aparținător și, din păcate, am constatat că aroganța e la același nivel. Începând de la bolnavul care solicită să i se ia tensiunea și nici nu e băgat în seamă și până la feliile de pâine aduse dimineața la ceai și puse cu nesimțire direct pe tabla noptierei nespălată de un an, fără farfurie sau un șervețel, totul e la fel. Nicio empatie cu bolnavul, nicio urmă de bun simț și nicio urmă de profesionalism. Desigur că nu ne referim la tot personalul. Sunt și oameni profesioniști și cu suflet în acest spital, dar, din păcate, majoritatea nu au abilitățile și caracterul necesare să îngrijească alți oameni.

De departe cea mai mare lipsă de respect față de bolnavi și aparținători este aroganța cu care se prezintă sau mai corect spus nu se prezintă personalul spitalului. Foarte puțini au ecusoane și acelea scrise cu litere mici, nu au culori, uniforme sau halate distinctive, nu au nimic care să te facă să îți dai seama cu cine stai de vorbă. Asistentele au halate cu floricele, îngrijitoarele zici că sunt asistente, medicii au fiecare ținuta lui și, desigur, niciun ecuson.

Aștepți medicul ore în șir și după ce îl identifici îți dai seama că a trecut arogant de mai multe ori pe lângă tine, care stai ca fraierul în fața cabinetului lui.

Cauți o asistentă și dai de câte o pițipoancă machiată ca o actriță porno care pare că nu are alte abilități decât cele conforme machiajului sau dai peste câte o formă de viață superioară care nu vrea să stea de vorbă cu tine.

Problema este că aproape toată lumea e arogantă sau, cum se spune în limbaj urban, ”toți au figuri”. Dacă ar fi doar medicii aroganți în atitudine și discurs, ai putea să-i identifici mai ușor chiar și fără ecuson sau uniformă, dar așa… toți au figuri.

Ar mai fi multe de spus, dar ne oprim aici cu rugămintea publică spre conducerea spitalului să facă ceva să putem și noi, muritorii de rând, să ne dăm seama cu cine vorbim când ajungem în calitate de pacienți sau aparținători la spital. Este umilitor. Mai nimeni nu poate fi identificat după costumație sau ecusoane și desigur că nici nu se prezintă nimeni niciodată. Trebuie să întrebi tu ca prostul prin salon sau pe la personal cum se numește medicul, de exemplu.

Iosub Robert

P.S.: Nu mai puneți, nesimțiților, mâncarea bolnavilor fără farfurie direct pe mobilierul jegos că o să vă v-o bage pe gât cu forța un pacient sau un aparținător într-o bună zi. Până ce vine paza sau poliția o sa aveți în stomac toată pâinea de pe toate noptierele din salon. Nesimțiților!

- Apreciază pagina -

30 Comentarii
 1. George spune

  Trebuie concediati cei ce nu-si indeplinesc sarcinile de serviciu, indiferent de functia ocupata, sunt alti specialisti care vor sa munceasca, fara rabat re la calitate

 2. gabi spune

  Raspuns pentru Gabriela Lungu
  Este foarte bine ceea ce faceti dar daca uniformele sunt tot ca cele vechi pe care s-au cheltuit bani si materialul era asa de subtire de se vedeau chilotii personalului medical si nu le poatra nimeni o sa faceti din nou un mare NIMIC.

 3. gabi spune

  Este bine de precizat sectia unde se intampla aceste lucruri.
  Daca nu stiati personalul pe anumite sectii este subdimensionat si muncesc in plus pentru ca acele pitipoance care se dau drept asistente sa fie odihnite si sa dea randament maxim ca AMANTE.
  Materialele de la magazia spitalului se dau pe baza de simpatie sectiilor din spital.
  Domnul de la magazie la sfarsitul programului mai indeasa in portbagajul masinii personale detergenti si alte materiale folositoare pe acasa.
  Infirmierele nu au nici o responsabilitate, in caz ca gresesc ceva raspund pentru ele doctorii sau asistentele.
  Ca o opinie personala ar trebui sa se externalizeze serviciile de curatenie.
  Sunt sectii unde infirmierele trebuie rugate foarte frumos de catre asistente sa faca curatenie, sa aibe grija de bolnavi altfel se supara si pleaca la o tigara sa se calmeze si bobarnacele le primeste personalul medical.
  Cand intri in curtea spitalului este plina de gropi pana la iesire si asta spune totul despre spiritul gospodaresc ce sa mai spui despre interior.
  In spitalul P. Neamt domneste OMERTA.

 4. Tei spune

  Ar mai fi ceva ce, din pacate nu ridica un semn de intrebare organelor competente. De ce majoritatea fracturilor sunt de operatie??!! Sa fie oare normal sau motivul e ca spaga e mult mai mare pt o interventie chirurgicala. De ce nu puneti camere de filmat peste tot? De ce nu sunt concediati cei gasiti incompatibili cu meseria de cadru sanitar? Exista solutii dar …

 5. nicu spune

  Niste nesimtiti.De cand a intrat DNA peste ei si a ascuns cativa, nu mai iau un banut de la pacienti, dar se comporta mizerabil.Practic te omoara cu zile. Unei cunostinte i-a spus animala de la Gastro: Ce vii la mine nu vezi ca ai cancer? In prezent omul se afla la Targu Mures pentru operatie. Cum respecta indivizii astia juramantul lui Hipocrate? Eu in locul amaratului asta,la asa raspuns ma aruncam de la etaj cu animala de gat. Pe scurt:NISTE NEMERNICI.

 6. Roxana spune

  Acesti oameni nu muncesc de dragul de a munci ei sunt cu capul doar la bani si spaga. .nu le intereseaza sanatatea oamenilor!!!Aroganza in Romania a fost si va fi din pacate totdeauna!!!

 7. Dan spune

  E de tot plansul am plecat din tara acum 15 ani pentru ca Nu am vrut sa dau Spaga sa ma angajez ca Asistent medical in spital.
  In opinia mea sistemul este ineficient pentru ca sunt angajati oameni incompetenti care nu sunt evaluati profesional niciodata intrun mod real e totul din pix facut de persoanele mai cu influente din posturile de conducere si atunci nimeni nu se poate astepta la compasiune fata de pacienti cand de fapt persoanele care ar trebui sa dea ingrijirile medicale sunt de fapt niste impostori sau mai rau criminali care merg la lucru sa mai faca un ciubuc.
  E ingrozitor mergeti si in spitalele din Braila Galati sunt pline de astfel de specimene de cadre medicale. Oameni angajati pe functii de mai marii politicieni corupti ai orasului. Nimic nu se schimba de 15 ani toti colegii inchid din ochi ca le este frica de repercursiuni daca vorbesc.
  Pana cand oamenii nu vor incepe sa vorbeasca si sa denunte acesti impostori nimic nu se va schimba in bine.

 8. Nadejde Angela spune

  Sunt de acord cu tot ce sustineti,totul înafara nefericitului cuvânt „autist ” e jicnitor la adresa acestor fiinte sa folositi cuvântul la niste persoane care au discernamânt ,autisti nu merita asemenea comparatie si nu este corect sa ne folosim de o” stare „pe care nu si-o doreste nimeni ,termenul mai corect pentru asemenea persoane este lipsa bunului simt si umanitate ,sunt ca niste roboti lipsiti de compasiune si credeti-ma ca autisti ,sunt mai umani decat puteti crede !!!!!

 9. Chiriac Mădălina spune

  Nu contează spitalul sau orașul asa este peste tot in tara noastra nicăieri nu găsești pe cineva cu care să stai de vorbă dar au așteptări de la pacienți, cand zic așteptări ma refer la atenții, dacă nu le dai dreptu ca sa spun asa nu se uita nimeni la tine toti asteapta șpagă desi au salariile destul de mari.

  1. Vasilache Ruxandra spune

   Deci…nu s-a schimbat nimic de 2 ani de cand am terminat stagiul clinic de practica acolo!

  2. Titisor spune

   Asta inseamna ca nu ai umblat prin spitale(nici nu-ti doresc) cum am umblat eu.Ia mergi la spitalul municipal din Gheorgheni sau la Targu Mures si vezi daca este asa cum spui.Si sunt roman din Bicaz, nu sunt maghiar sa crezi ca se face discriminare.

 10. Jan spune

  Dupa cele citite,as dori o internare de o zi…

 11. Tei spune

  In zadar asteptati ca apelul dumneavoastra sa aiba un ecou. Spitalul nostru este ca un clan mafiot. Daca ar schimba 90%din personal am ajunge si noi la nivelul celor de la Tg Mures de ex. Oricata aparatura s.ar baga si oricat s.ar renova schimbarea nu se refera si la omenie din pacate.

 12. Edi spune

  La UPU vezi faze extrase parcă din Las fierbinti… nici urmă de cod deontologic sau etichete al cadrului medical…limbaj de ultima speță,atitudine de mahala, individe venite parcă din ghenele intunecate ale celor mai famate locuri….chiar nu evalueaza nimeni ce se intampla acolo?!?!?! Totul pe banii contribuabililor!!!

 13. Irina spune

  Foarte, foarte adevărat! Totuși la alte spitale din țară, la Tg. Mureș de exemplu, dar și în multe spitale din București atitudinea este cu totul alta. De ce? Aș spune în primul rând pentru că le permitem!
  Dar mai e ceva…în Moldova oamenii sunt învățați să fie supuși și ascultători…

 14. Cristian Ungurianu spune

  Domnule ziarist, nu mai folositi noțiuni pe care nu le înțelegeți. Folosirea termenilor de autist / autism în formulări cu caracter peiorativ este o dovadă de dispreț la adresa unor semeni ai dumneavoastră care nu numai ca nu au nici o vina pentru condiția lor ci mai au si unele calitati care sunt exact contrare intentiei jignitoare ce doriti s-o aduceti unor forme de viața. Persoanele cu autism au un simt al dreptatii extrem si din motive neuro-biologice nu pot minți. Deasemeni, persoanele cu autism (si nu autistii asa cum în mod depreciativ unii politicieni inculți mai folosesc în exprimarea lor) nu pot intelege încălcarea regulilor de conviețuire socială și vor face tot ce pot pentru restabilirea eticii generale chiar riscandu-si propria integritate fizică. Asta tot din motive de organizare diferită a necleelor neuronale din sistemului nervos central.

  ADMIN: Aveti dreptate …trebuia sa pun intre ghilimele cuvantul. Voi fi mai atent pe viitor cu astfel de exprimări. Imi cer scuze.

  1. Cristian Ungurianu spune

   Ghilimelele nu schimba cu nimic sensul exprimarii atunci cand aceste cuvinte se folosesc cu un sens negativ pentru a caracteriza o persoana, o situatie. Tot discriminare se cheama si e pedepsita de legislatia nationala si internationala. Multumesc pentru corectura pe text!

 15. Stefan spune

  Domnule Iosub, cred ca e corect sa spuneti ca aproape intreg personalul are comportamentul descris de dumneavoastra!Bunul simt si empatia reprezinta exceptia, nu foarte des intalnita, din pacate!Pe de alta parte, sunt si destui pacienti si apartinatori care contribuie prin acelasi comportament necivilizat la atmosfera neprofesionala din spital.In locul managerului, i-as demite urgent pe responsabilii administrativ si pe cel de la resurse umane…

 16. Gabriela Lungu spune

  Sunt făcute toate demersurile pentru achiziționarea de uniforme pe culorile stabilite conform normelor,pe specialități și sectoare de activitate.Urmeaza sa le avem,de asemenea vor fi completate și ecusoanele pentru cei care dintr-un motiv sau altul nu le mai au.Cat despre aroganță, ține de cei șapte ani de acasă, de bunul simt si de empatia fiecăruia și nu face parte din pacate din tematica de la angajare,ci abia ulterior se fac texte psihologice de aptitudini și personalitate.Cat despre modalitatea de servire a mesei cu siguranță se va verifica și de vor lua masurile ce se impun.In zilele noastre,o unitate sanitara de talia celei în care ne desfășurăm avtivitatea care nu se afla ” in gura presei” înseamnă că nu există.Oricat ne-am da silinta,poate nu putem cuprinde fiecare punct sesizat de dumneavoastra,tocmai de aceea va multumim!

  ADMIN: Vă mulțumesc pentru răspuns. Personal am fost la mai multe spitale să văd cum este pentru a fi ancorat în realitate. Am să vă dau exemplu spitalului din Odorheiu Secuiesc, un oraș unde sunt 2,5% români și toată lumea vorbește în maghiară. Când au sesizat ca e vorba de un pacient roman tot ce vorbeau intre ei legat de pacient a fost în română, au explicat pacientului civilizat tot, au vorbit numai cu ”dumneavoastră” și s-au comportat impecabil. Pacientul român era îmbrăcat sărăcăcios și nu a dat nicio șpagă…
  Cu tot respectul pentru personalul medical de calitate, recomandăm să se facă un schimb de experiență cu orice clinică veterinară din Neamț. Dacă reușim ca personalul medical uman să se ridice la nivelul de comportament pe care îl au veterinarii cu animalele vă garantăm că toată lumea va fi mulțumită ….

  1. Stefan spune

   E prea putin, doamna Lungu!Educatia de acasa (sau lipsa ei) nu poate fi adusa ca argument pentru comportamentul necivilizat al cadrelor medicale!Cine nu se comporta civilizat, trebuie exclus de indata din personalul spitalului!la salariile de acum, nu este nicio problema sa fie inlocuiti cu oameni de calitate!

 17. Vlad spune

  Niste nesimtiti infecti!! Acum 5 ani am avut meniscu rupt, am ajuns la spitalul mai sus mentionat, la un mare Doctor de specialitate…. Care dupa 2 minute de la inmanarea rmn ului mi-a spus scurt 3000 de lei… Cu toate ca eram asigurat… Doar bani si daca este posibil mai multi de fiecare data!!

  1. Marcela spune

   Da asa este…asa sa intamplat si cu sotul meu…3000 lei …Si semnatura si gata te operez. ..acum vreo 14 ani. ..

 18. Vasile Enache spune

  Nu mai bine ii filmam sii prezentăm sefilor si cetățenilor…poate vor sa plece sii reținem!

 19. Elena spune

  Am fost si eu internata acum cateva luni s au nimerit infirmiere care te tratau se sus cu toate ca aveam mare neviie de ele fiin operata si cu multe multe alte probleme dar sunt si infirmiere si asistente cu bun simt fata de bolnavi .Conducerea doarme medicul srf la fel asistenta sefa la fel .Conducerea doarme an continuare trebuie trimisa o comisie presa si chiar mai departe .este inadmisibil ce se antampla peste tot an spitalu din p neamt…….😪😪😪

 20. George spune

  Nu se explica motivul pt care nu exista o distinctie intre cadrele medicale cu uniforma corespunzatoare rolului din cadrul sectiei unde se lucreaza. Infermiera , asistenta medicala, medicul.., fiecare are obligatia sa se imbrace corespunzator la locul de munca si sa aiba un ecuson pt a fi recunoscut. Sigur, nu este vina personalului medical. Conducerea spitalului nu vede, nu se intereseaza de asigurarea uniformelor si mai ales de controlul situatiei.

 21. Onelian dalmatio spune

  Asa se întâmplă când debandada începe de sus de la cel mai inalt nivel…, guvern, parlament și toti smecherasi din administrație puși în funcții publice de politic!

 22. gabriela spune

  o tristete irrimediabile.nu pot sa cred ca se intampla asa ceva la poalele pietricicai.aroganta invinge…si mi este greu sa cred ca cineva ia masuri.va doresc succes si va doresc sa schimbati ceva.gabri roma

 23. LUCA SONIA spune

  aroganta,lipsa de profesionism ,inexistenta igienei bazice intr-un cuvant „lumea a treia-AFRICA’, INCREDIBIL,SOCANT

 24. Nelu spune

  Daca toata presa ar reactiona la fel ve bine ar fi…
  .

 25. Nelu spune

  Dupa 3 generatii cred ca se vor schimba …sper

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate