De ce este Vlad Ivanov așteptat cu nerăbdare la Piatra-Neamț

0

Botoșăneanul Vlad-Vladimir-Dima Ivanov, prototip al actorului total de pus în ramă la Catedrala Dăruiților, împlinește 50 de ani pe 4 august. De ziua expresivului actor american Billy Bob Thornton, a fostului președinte Barack Obama sau a noii Ducese de Sussex (Meghan Markle). Sunt coincidențe simpatice, la dispoziția căutătorilor și cititorilor în zodii. Acestora le-ar fi la îndemână să găsească o explicație seducătoare pentru etapa Piatra-Neamț din raidul de promovare a filmului Apusul, regizat de Laszlo Nemes. Este abia al doilea lungmetraj al său, cu primul – Fiul lui Saul – câștigând premiului Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, în 2016. În anul următor primea și un Gopo în România pentru cel mai bun film european. E anul lansării capodoperei Un pas în urma serafimilor cu Vlad Ivanov în rolul Părintelui Ivan. Anterior, într-o carieră începută la 22 de ani, regizorul ungar a realizat numai 4 scurtmetraje. Pentru The Counterpart era recompensat la București cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul DaKINO, în 2008.

FOTO: Facebook/ Vlad Ivanov, credit foto Matei Buta, pentru Șapte seri

Lasând de o parte jocul semnelor, dar și teoria incidenței, probabil că așa i-a fost scris lui Vlad Ivanov, pe fond de contracte și programe inflexibile. Nu a ajuns la noi la proiecția de gală cu Un pas în urma serafimilor, nici la altele două speciale, prilejuite de acordarea titlului de Cetățean de Onoare regizorului filmului, pietreanul Daniel Sandu, și de „sfințirea” oficială a bătrânului cinematograf Dacia Panoramic sub numele Cinema Mon Amour. Între timp, s-au adunat semnale certe că „rătăciți” de-ai noștri prin București, din categoria care-și trece cel puțin un spectacol mare de teatru în program, l-au prins în acțiune pe scenă. La fel de cert este interviul de anul trecut, acordat la puțin timp după triumful unicat de la Premiile Gopo. Mărturisea că s-a făcut actor ca să le arate oamenilor sufletul. Al său ca al său, dar suntem curioși ce a rămas din al Părintelui Ivan. Poate și al Părintelui Adrian din Ana, mon amour, dacă tot a interpretat doi într-un singur an.

Viorel Cosma

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate