La multi ani, Ticu Lacatusu!

1

Acum 50 de ani, pe 21 februarie, se nastea la Piatra Neamt Constantin “Ticu” Lacatusu. A absolvit cursurile liceului Petru Rares, dupa care a urmat Facultatea de Geologie si Geofizica din cadrul Universitatii din Bucuresti. In 1995, nemteanul Ticu Lacatusu, alpinist, geologist si cameraman, a fost primul roman care a atins varful Everestului. Recordul suprem al lui Ticu Lacatusu este finalizarea proiectului “Cele 7 varfuri”. Proiectul acesta este o provocare pentru alpinisti, deoarece trebuie sa ajunga pe cele mai inalte sapte varfuri montane situate pe fiecare din cele sapte continente.

Ticu Lacatusu a dus la bun sfarsit aceasta provocare dupa 8 ani si 166 de zile. In iunie 1990 a atins varful Elbrus – Caucaz, Rusia (5642 m). Pe 4 februarie 1995 a ajus pe varful Kilimanjaro – Tanzania, Africa (5895 m) – ruta Marangu. Pe 17 mai 1995 a fost primul roman care a atins Everestul – Nepal, China, Asia   (8848 m). Pe 16 februarie 1996 a urcat Aconcagua – Argentina, America de Sud (6962 m). Pe 4 iunie 1997: Mount McKinley (Denali) – SUA, America de Nord (6194 m) – impreuna cu Cornel Galescu. Pe 25 aprilie 2000: Puncak Jaya (Piramida Carstensz) – Indonezia, Oceania(4884 m) – ruta Messner. Pe 10 decembrie 2001: Masivul Vinson – Antarctica (4897 m).

Alte recorduri ale lui Ticu Lacatusu sunt:

1992 – primul alpinist roman care a depasit limita de 8000 de m – Varful Broad (8051 m)

1999 – primul alpinist roman care a urcat de unul singur la o altitudine de peste 8000 de m, fara rezerve de oxigen – Cho Oyu (8201 m).

A primit nenumarate premii si distinctii dintre care amintim marele premiu “Cel mai bun sportiv al anului” din 1999, alaturi de Gaby Szabo, premiul de televiziune APTR pentru documentarul “Tara Serpasilor – Lumea de dincolo de nori” din 2004 si multe altele.

Ticu Lacatusu este omul care paseste dincolo de limita imposibilului si a demonstrat de nenumarate ori ca romanii pot face orice, chiar daca banii sunt putini, chiar daca se pun de multe ori bete in roate. Daca este pasiune, orice se poate. Iar imposibilul este pentru romanul nostru o a doua natura, un crez sau un mod de viata. Si, inainte de toate, Ticu Lacatusu este un sportiv de exceptie din care  autodisciplina, studiul aprofundat, capacitatea de adaptare in medii ostile  au facut un invingator.

Acest nemtean a pus piciorul in locuri neatinse de om, a purtat cu sine sufletul de roman si a ridicat in ochii lumii imaginea Romaniei.

Ii dorim pe aceasta cale multa sanatate, cat mai multi ani inainte pentru a duce la bun sfarsit toate proiectele propuse.

Ticul Lacatusu, nemtean, roman, alpinist, un om puternic cu care ne mandrim.

Sa ne traiesti!

L.P.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Frantu spune

    Un roman adevarat. Ne faci cinste, Ticu Lacatusu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate