La multi ani femeilor din lumea intreaga!

3

Originea Zilei Internationale a Femeii este un subiect controversat. Exista relatari in Franta care sustin ca protestul femeilor din industria textila din New York (evenimentul se pare ca este o pura inventie, deoarece niciun ziar american din arhive nu relateaza acest lucru), care a avut loc pe 8 martie 1875, sta la baza unei intalniri la 50 de ani de la eveniment, in 1907, in care s-a pus temelia acestei zi internationale dedicata drepturilor femeii. Desi exista foarte multe scrieri “apocrife” legate de acest subiect, cea mai plauzibila explicatie consta in faptul ca Ziua Internationala a Femeii Muncitoare a fost propusa de Clara Zetkin, membra a partidului comunist german, in 1910, ca modalitate de promovare a obiectivelor politice socialiste. In anul 1911, a fost sarbatorita pentru prima data. Protestele femeilor din St. Petersburg din anul 1917 cu ocazia Zilei Internationale a Femeii au contribuit la revolutia ce a dus la abdicarea tarului Nicolae II, eveniment care a pus punct dinastiei Romanov din Rusia.

La inceput, aceasta zi era raportata doar la blocul sovietic. Abia in anii ’70 femeile din afara blocului sovietic au luat initiativa sarbatoririi acestei zile, eliminand particula cu sonoritati socialiste “Muncitoare” din nume. De altfel, adoptarea acestei zile la nivel international a fost un subiect preferat al feministelor.

Daca la originile sale Ziua Internationala a Femeii Muncitoare era menita sa atraga atentia cu privire la abuzurile burgheziei asupra femeilor, feministele anilor ’70 au revizuit fundamentul acestei zile si s-au raportat la ideea de ”patriarhat” prin care femeile deveneau victime ale dominatiei masculine.

In 1975, ONU a sarbatorit in mod oficial pentru prima oara Ziua Internationala a Femeii pe 8 martie.  Cu ocazia zilei de 8 martie, in 2010 Crucea Rosie a pus accentul pe suferinta femeilor afectate de conflictele armate din Orient si Africa. Majoritatea raman singure, au in grija copii si sunt frecvent supuse abuzurilor sexuale, discriminarii si intimidarii. Din acest motiv, exista organisme internationale care monitorizeaza si protejeaza drepturile femeilor.

Ziua de 8 martie are importanta sa istorica si simbolica si pe aceasta cale la uram nemtencelor si tuturor femeilor sa se bucure de respectul, iubirea si sustinerea celor din jur. Acest lucru trebuie sa se intample in fiecare zi, nu doar de 8 martie.

Am ales din miile de citate despre femei, cateva aforisme care incearca sa ofere o definitie a acestei complexe fiinte.

“Femeia este al cincilea anotimp.” – Grigore Vieru

Nu, nici nu poţi găsi cuvântul potrivit: femeia e jumătatea galantă a speţei umane şi nimic altceva.” (Gogol, Suflete moarte)

Femeile sunt creaturi menite să fie iubite, nu înţelese.” (Oscar Wilde)

“Femeia este sufletul bărbatului, lumina care îl călăuzeşte. Femeia este gloria.” (M. Cervantes)

“Femeia este un miracol de contradicţii divine.” (Jules Michelet)

“Dacă n-ai văzut încă o femeie care iubeşte, atunci n-ai văzut niciodată o femeie frumoasă.” (Camil Petrescu)

De asemenea, va reamintim ca joi, 8 martie, grupul TAGMA va invita la evenimentul dedicat zilei de 8 martie “Mama – leaganul meu sfant”.  Evenimentul va debuta in jurul orei 17.00, in sala “Cupola” a Bibliotecii Judetene “G.T. Kirileanu”. Se vor interpreta melodii si se vor recita poezii in ton cu tematica evenimentului.


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. admin spune

    Multumim frumos pentru informatie. Promitem ca la un articol viitor pe aceasta tema ne vom documenta mai bine.

  2. ponta spune

    Originea Zilei Mamei o regasim in vechile societati, pe cand se organizau primele sarbatori dedicate mamelor. Romanii si Grecii organizau in fiecare an, primavara ceremonii pentru a onora divinitatile, mame de zei, Rhea si Cybele. La popoarele latine, care se reuneau in fata templului lui Juno, femeile primeau cadouri. Aceasta traditie a celebrarii mamelor a fost pastrata pana in secolul al IV-lea inainte de Hrisots, data la care ritualul a fost abandonat din cauza emergentei religiei. In anii 1600, in Anglia se celebra o zi numită „Sambata Mamelor”, in a patra sambata a postului Pastelui, pentru a cinsti mamele. In acea zi oamenii saraci care lucrau pentru bogatasi veneau sa isi petreaca ziua alturi de cei dragi,
    BRAVO PENTRU ARTICOL

  3. ponta spune

    super articolul, dar daca te documentezi s-ar putea sa gasesti ca 8 martie este sarbatorit din perioada romanilor si grecilor!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate