La doar 16 ani vrea să muncească pentru a nu rămâne pe drumuri din cauza datoriilor [APEL UMANITAR]

0

Actualizare aici: Îngeri pentru copilul de 16 ani din Piatra-Neamț, cu mama bolnavă, dispus să muncească pentru a nu fi evacuați din locuința socială

La ceas de seară, sâmbătă, la ora 20.00, primim un apel de la Carmen Suciu, coordonatorul Asociației Născută Înger din Piatra-Neamț. Într-un moment în care unii dintre noi stăm acasă, neștiind cât de fericiți suntem, Carmen Suciu abia se adună de pe drumuri, după o zi întreagă în care a văzut, din nou, realitatea cruntă cu care se confruntă „oamenii invizibili”. Zi de zi, Carmen, îngerul oamenilor necăjiți, e pe teren, încercând să răspundă sutelor de apeluri de ajutor pe care le primește: copii bolnavi, bătrâni flămânzi, fără bani de medicamente, oameni răpuși de datorii, tineri cu un viitor în față, abandonați de cei care ar trebui să le fie alături…

Astăzi e vorba despre Petru… un copil, un licean care e dispus să muncească oriunde, cu riscul de a-și sacrifica școala, pentru a nu rămâne fără un acoperiș deasupra capului și fără utilități în prag de iarnă. Petru stă doar cu mama lui bolnavă într-o locuință socială din Piatra-Neamț. Abandonat de tată, și fără niciun venit, Petru simte că trebuie să devină, prematur, stâlpul casei.

A fost vizitat de Carmen Suciu, care i-a ascultat povestea, și apelul Asociației Născută Înger din Piatra-Neamț către toți cei care pot ajuta este acela de a găsi o soluție să se strângă banii necesari pentru achitarea datoriilor. Asta ar însemna ca Petru să poată să își continue studiile, să poată merge la o facultate, să aibă un viitor așa cum merită orice copil de vârsta lui. E nedrept ca un adolescent cu mult potențial să își abandoneze școala acum. Avem posibilitatea să îl ajutăm pe Petru să iasă din impas, să îi arătăm că nu este singur pe lume, să îi ajutăm să își achite datoriile, să contribuim cu alimente și cu hăinuțe călduroase pentru acest copil.

O doamnă mi-a trimis un mesaj să ascult povestea unui adolescent de 16 ani. Azi l-am vizitat și am putut să-i ducem și alimente datorită lui Moraru George și prietenilor. Un copil tare trist care învață bine, însă vrea să muncească pentru a achita datoriile acumulate la locuința socială în care stau. Mama lui este bolnavă, tatăl l-a părăsit și apoi a decedat. Nu au pe nimeni, sunt doar ei doi.

Datoria acumulată este de 5000 lei. Credeți că am putea să-l ajutăm pe Petru să învețe doar și apoi, când va termina de studiat, să muncească? Mama sa este într-o stare nu prea bună, încă o poveste tristă cu lacrimi atârnate de suflet. 1000 lei deja îi avem de la George Moraru căruia îi mulțumesc infinit pentru tot ajutorul oferit și în cazul fetițelor, și pentru alimentele oferite, împreuna cu prietenii săi, la cinci familii aflate în nevoi.”, ne-a declarat Carmen Suciu.

Cei care pot oferi ajutor o pot contacta pentru detalii suplimentare pe Carmen Suciu la telefon 0770 405 849 sau pe Facebook aici.

Pentru donații cu mențiunea „datorii locuință socială Petru”

  • RON: RO58BTRLRONCRT0345309301
  • EUR: RO08BTRLEURCRT0345309301
  • Beneficiar: Asociația Născută Înger Piatra Neamț
  • CUI 36063530
  • Codul SWIFT/BIC: BTRLRO22

Realitatea din teren este una care nu se vede la televizor, poate de necrezut. Sărăcia afectează oamenii într-o multitudine de feluri și merge mână în mână cu excluziunea socială. Sărăcia ca problema socială este o rană cu rădăcini adânci care afectează fiecare dimensiune a culturii și a societății.

Pe lângă menținerea unui nivel scăzut de venituri printre membrii unei comunități, sărăcia include limitarea accesului la servicii ca educația, sănătatea, transport sau comunicații. Mai mult, “spiritul sărăciei” permite membrilor aceleiași comunități să creadă și să împărtășească sentimente ca disperarea, lipsa de speranță, apatia și timiditatea. Sărăcia, la fel ca și factorii care contribuie la apariția și menținerea ei, reprezintă o problema socială și, de aceea, soluția trebuie să fie una socială.Trebuie adăugate pe lista soluțiilor la problema sărăciei și excluziunii sociale în România favorizarea educației timpurii, împiedicarea abandonului școlar și încurajarea performanței.

Să insistăm pe necesitatea creării unui sistem de asistență socială care să încurajeze munca, pentru a schimbă ideea inoculată în România că sistemul social încurajează oamenii să trăiască din ajutorul de la stat, în loc să meargă la serviciu, să fie ajutați să obțină o calificare și apoi un loc de muncă, să creăm ateliere în care să-i învățăm cum să-și gestioneze gaspodăriile, problemele cu care se confruntă, să-i încurajăm să-și lase copiii la școală, să-i învățăm despre prevenție, educație parentală etc.

Doar oferindu-le aceste instrumente de educație ajutorul este unul constructiv, responsabilizându-i și redându-le încrederea în propriile șanse.”, este mesajul transmis de Carmen Suciu, la care ar trebui să ne gândim cu toții.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate