La Centrul pentru Cultura „Carmen Seculare” iar se fac lucruri trasnite

1

Dupa cum ne este obiceiul, cand ne apucam de un subiect nu il lasam neterminat. Haideti sa vedem impreuna ce e cu Regulamentul de Organizare si Functionare de la „Carmen Seculare” care a fost respins diplomatic in sedinta de CJ. Ambele ROF-uri, si cel de acum, si cel din aprilie 2009, sunt pe langa lege. Habar nu au, nici cei ce le-au scris, nici cei ce au semnat raportul si expunerea de motive pentru aprobarea acestuia in H.C.J. ca exista un Ordin al Ministerului Culturii nr.2193/2004, care stabileste prevederile obligatorii de intocmire a regulamentelor acestor categorii de institutii (asezaminte culturale), ca nu poti sa scrii tu ce-ti „tuna” prin creier.

Ambele ROF-uri, si cel din 2009, si cel de acum, NU au fost aprobate de Consiliul de Administratie, asa cum nu au fost aprobate nici desfiintarile de posturi si nici concedierile nejustificate din aceasta institutie si, totusi, toate acestea au mers spre aprobare in Hotarari de Consiliu Judetean dupa bunul plac al directoarei si al acolitilor. Degeaba se irita cei doi consilieri judeteni (Traciuc si Morar), reprezentanti ai CJ, in Consiliul de Administratie la Carmen Saeculare, pretinzand ca ei au ultimul cuvant la Centru, ca doamna directoare-i dribleaza cu gratie si le si rade in nas. Oare acesti domni, au fost curiosi vreodata cate actiuni in justitie au provocat acesti „indispensabili” si cate au fost solutionate in favoarea Centrului ? = 0. Cati bani s-au tocat pe procese pierdute si pe consultanta juridica? – care de altfel nu are nici un interes sa-i invete sa respecte legea, ca doar pentru orice gogomanie facuta de conducerea centrului si actionata in justitie produce venituri substantiale pentru avocatul angajat sa o reprezinte, acesta nu trebuie decat sa mimeze ca o apara.

Dar trecand peste nimicurile de genul acestui regulament, sa vedem putin ce a fost cu zgomoteca din grajd denumita generic „Vacante muzicale la Piatra Neamt”. Legislaţia romanească actuală, din domeniul culturii, impune ca orice cheltuială să se facă pe baza unui “proiect”. Proiectul cultural trebuie întocmit respectând o anumită structură (obiective, perioada de desfăşurare, necesitatea şi oportunitatea proiectului, publicul tinta, etapele de desfăşurare, grafic de activităţi, analiză SWOT, rezultate aşteptate, diseminare rezultate, etc.). Acest proiect trebuie apoi aprobat în organul colectiv de conducere al instituţiei (Consiliu de Administraţie) şi apoi, în mod obligatoriu, trebuie aprobat (conţinut şi finanţare) de către organul ierarhic superior (ordonatorul principal de credite – C.J.Neamţ) prin Hotărâre de Consiliu Judeţean.

S-au deturnat fonduri la acest festival ?

– Nu a existat un proiect cultural întocmit pentru “V.M. 2011” !( de cerut la Centru)

– Aşa cum am arătat Festivalul “V.M.” nu este cuprins nici în Proiectul de management al D-nei Macsim , proiect asumat de CJ Neamţ

– Nu a existat o aprobare (prin Hotarare de Consiliu de administratie) a acestui proiect inexistent.

-Nu a existat un proiect (cu program si finantare) transmis la C.J. Neamt (vezi site-ul CJN), în vederea introducerii pe ordinea de zi a vreunei şedinţe, anterior desfăşurării efective a festivalului V. Muzicale.

– Nu a existat o Hotarare a CJN prin care sa se aprobe Proiectul si Bugetul “V.M.” (vezi site-ul CJN din ianuarie si pana in iunie) şi nici nu a fost aprobată o asociere între C.J.Neamţ sau Centrul pentru Cultură cu Consiliul Local Roman pentru finanţarea spectacolului din data de 24 iulie 2011-“ In Memoriam Sergiu Celibidache”, ce a avut loc la Roman. Cheltuielile cu acest spectacol au fost pătite din bugetul Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ.

– CL Roman nu a alocat nici un leu din bugetul propriu pentru a finanţa acest spectacol.

– Centrul “Carmen Saeculare”, ca ordonator tertiar de credite, nu putea sa plateasca (peste 25.000 lei) pentru organizarea spectacolului de la Roman fara o aprobare a CJN (prin Hotarare, ca ordonator principal de credite) sau o HCL Roman de a sustine financiar aceasta activitate. Aceasta miroase a deturnare de fonduri.

Poate cineva vreodata cand va incepe sa functioneze statul de drept va cere de la Centru pentru Cultura:

– Proiectul “Festivalul international “Vacante Muzicale la Piatra Neamt”.

– Aprobarea CJN pe proiect, descriere si buget, (Hotărâre într-o şedinţă lunară) A nu se confunda aprobare pe Proiect cu aprobarea listei de manifestări (care se face la sfârşitul anului precedent sau la începutul anului în curs !)

– Execuţia bugetară pentru Festival ! (pentru că una s-a publicat şi alta s-a plătit : dna Filip a luat 23.000 iar sotul ei peste 8.000. Aţi văzut undeva, în bugetul publicat, onorariul d-lui soţ, FOST director la Opera Braşov? Practic, familia Mihăilescu a plecat de la Centru cu peste 7.500 euro în buzunar, başca masa, casa şi transportul. Adică cca 12% din bugetul manifestării ! Din banii contribuabilului nemţean !

– Cursanţii, cel puţin cei de la canto, nu au fost studenţi, ci salariaţi la diferite instituţii de profil (Opera Iaşi, Academia “Gheorghe Dima” Cluj, Opera Braşov, Bucureşti, etc), or motivaţia existenţei Vacanţelor este: PRACTICA DE VARA A STUDENTILOR INSTITUTIILOR DE INVATAMANT SUPERIOR MUZICAL ……….. Unde or fi fost studentii ??????

Incheiem cu o informatie care nu are nici o legatura cu subiectul dar ni s-a parut interesant sa va spunem ca, pe surse, am aflat ca o „tanti” de la un Centru pentru Cultura se lauda ca stie asa de multe lucruri frumoase incat este total indispensabila, „ca cuiul” de la grenada.

Ionel Ionel

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Eli - spune spune

    Corect…, ca doar se numesc „Vacante Muzicale la Piatra Neamt”, nu la Roman. Hi,hi,hi,… acu sa-i vedem …..!?!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate