La ce mai folosește școala dacă poți învăța orice de pe Internet?

0

Astăzi poți învăța absolut orice de pe Internet. Sunt atât de multe surse de informații, tutoriale video sau cursuri online, încât foarte mulți elevi își pun întrebarea dacă merită sau nu să continue cu forma clasică de învățământ. Aceștia iau exemplul multor oameni cunoscuți, care au obținut mari câștiguri financiare, chiar dacă nu și-au finalizat studiile universitare sau, în unele cazuri, pe cele liceale. 

În acest context, pe bună dreptate, se poate pune întrebarea dacă școala chiar mai aduce vreo valoare adăugată educației unui elev. Bineînțeles, răspunsul nu este simplu și depinde de foarte mulți factori.  

Iată de ce școala este în continuare de mare ajutor pentru orice om:

  • Dacă vrei să te faci doctor sau avocat, va trebui să faci școală!

Dacă vrei să activezi în anumite domenii, ai nevoie de școală și de diplome. Chiar dacă poți învăța foarte repede de pe Youtube cum să-ți montezi singur un cablu electric de exterior pentru casă sau să urmezi diverse cursuri online de perfecționare, pentru anumite meserii chiar trebuie să mergi la școală. 

De exemplu, nu poți fi doctor, avocat sau contabil dacă nu ai terminat o facultate de specialitate. Dacă nu ai studii finalizate, îți poți dezvolta o afacere în comerțul online sau poți face programare software, însă nimeni nu te va angaja ca medic, chiar dacă tu ai studiat singur toată enciclopedia de medicină.

  • Interacțiunea de la școală este esențială pentru viața ta socială!

Socializarea și contactul cu oamenii sunt fundamentale pentru orice persoană. De la grădiniță, până la școala primară, gimnazială și liceu, această instituție îi poate oferi unui copil mult mai mult decât o simplă acumulare de informații. 

Acesta este locul unde copiii pot relaționa și dezvolta relații de prietenie și își pot modela comportamentul și caracterul, întâlnind oameni diferiți și învățând să interacționeze cu ei. Legăturile sociale stabilite cu colegii de școală te pot influența pentru tot restul vieții.  

  • La școală vei fi pus în situația de a ieși din zona ta de confort!

Cursurile online sunt potrivite atât pentru extrovertiți, cât mai ales pentru introvertiți. Să lucrezi din fața calculatorului poate fi mai simplu, pentru că rămâi în zona ta de confort, unde nimeni nu te deranjează. 

Dar la școală te vei confrunta cu diverse situații și vei întâlni oameni de toate tipurile, prin urmare vei fi nevoit să înveți să le faci față. Sunt unele lucruri pe care le poți învăța doar în acest fel.

  • Nu toți elevii sunt autodidacți!

Informațiile sunt nelimitate. Pe Internet poți găsi orice detaliu te interesează despre un anumit subiect, poți discuta pe forumuri și poți descoperi nenumărate soluții la problemele tale. Cu toate acestea, nu toți oamenii sunt autodidacți și reușesc să se motiveze pentru a învăța, iar în acest context școala poate avea o contribuție importantă. 

Nu este simplu să-ți creezi singur un program regulat de studiu și să-ți menții o anumită disciplină, astfel că, în aceste cazuri, sistemul de învățământ poate fi de folos.  

  • Profesorul joacă cel mai important rol în școală!

El poate inspira, încuraja și stârni curiozitatea unui școlar, dar, bineînțeles, îl poate și blama, pedepsi sau descuraja. De cele mai multe ori, elevii sunt atrași de acele materii la care au un profesor bun, o persoană care știe să-i ghideze, să le ofere suportul necesar și să-i facă să devină interesați de domeniul respectiv. 

Dascălul nu este doar un furnizor de informații, pentru că poate fi depășit rapid de Internet, iar uneori și de învățăcei, însă are în continuare un rol extrem de important, deoarece îl poate motiva, încuraja, sfătui și ajuta pe elev să-și atingă potențialul maxim.

În concluzie, chiar dacă Internetul poate fi un instrument extrem de util în viața oricărui om, el nu ar trebui să ia cu totul locul unei școli. Bineînțeles, importanța acesteia în viața fiecărui individ depinde de scopul și de obiectivele personale și de capacitățile acestuia de a se automotiva și de a învăța singur. Fiecare poate decide ce este mai bine pentru el și ce formă de învățământ i se potrivește, deoarece nu există o regulă valabilă pentru toată lumea. Însă, rămâne o certitudine, și anume faptul că știința și educația sunt fundamentale atât pentru fiecare persoană în parte, cât și pentru societate, în ansamblul său.  

Sursa foto: Pixabay.com

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate