Judetul Neamt in flacari
La ora 08.57, Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ a fost alertat şi a intervenit cu 2 ofiţeri, 7 subofiţeri, autospeciala de intervenţie şi salvare de la înălţime şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la deşeurile aflate în interiorul rostului dintre două scări de bloc, pe strada Gavril Galinescu din municipiul Piatra Neamţ.
Unul dintre locatari (Gavril S.) a tăiat cu flexul balustrada metalică a balconului, cu intenţia de a-l reamenaja. Scânteile au pătruns prin fisurile create în perete, la deşeurile acumulate în spaţiul dintre cele două scări de bloc (aproximativ 10 centimetri). Focul a ars mocnit, fumul degajat acumulându-se în sufrageria unui apartament de la ultimul etaj al imobilului.
Unul dintre pompierii militari aflaţi în tura liberă, care locuieşte în zonă, a intervenit cu sticle cu apă pe care le-a turnat în zona din care ieşea fum, până la sosirea echipajelor de intervenţie. Salvatorii au intervenit prin podul imobilului, desfăcând o parte din acoperiş şi decopertând cartonul bituminos care izola în partea superioară rostul dintre scările de bloc.
Au ars deşeuri din lemn, textile şi hârtie. Intervenţia s-a încheiat în jurul orie 10.50.
La ora 10.43, Detaşamentul de Pompieri Roman a fost alertat şi a intervenit cu şase subofiţeri şi o autospecială pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la tabloul electric al unei societăţi situată pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Roman.
Incendiul a fost cauzat de un scurtcircuit produs la un cablu electric defect. Pompierii militari au ajuns la locul intervenţiei în doar 3 minute, incendiul fiind lichidat înainte ca acesta să se propage la materialele combustibile. A ars izolaţia unui cablu electri pe o lungime de 0,5 metri.
La ora 11.40, pompierii militari romaşcani au fost alertaţi şi au intervenit cu un ofiţer, nouă subofiţeri şi două autospeciale pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit în dormitorul unei locuinţe (aparţinând Elenei C.), situată pe strada Moldovei din municipiul Roman.
Ajunşi la faţa locului în doar 4 minute de la primirea apelului prin 112, salvatorii au constatat că incendiul se manifesta cu violenţă la nivelul acoperişului locuinţei şi în interiorul acesteia. Au ars: acoperişul locuinţei (construit din asterială lemn şi învelitoare din azbociment) pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, grinzi, tâmplăria din lemn de la două ferestre, o uşă, tavanul, bunurile dintr-o cameră (birou, masă, două paturi, o măsuţă), patru uşi din lemn depozitate în interior, un şifonier şi materiale textile.
În urma cercetărilor făcute la faţa locului de către pompierii militari s-a constatat că, cel mai probabil, incendiul a fost rezultatul unei acţiuni intenţionate (casa nu era locuită, energia electrică era decuplată de la consola centrală). La intervenţie a participat şi SVSU Roman.
La ora 17.11, Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ a fost alertat şi a intervenit cu şase subofiţeri şi o autospecială pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă din gospodăria lui Neculai C., din localitatea Săvineşti.
Proprietarul a dat foc vegetaţiei uscate din curte şi a lăsat focul nesupravegheat, flăcările propagându-se la o anexă din imediata apropiere. Au ars 10 europaleţi şi acoperişul anexei pe o suprafaţă de 1,5 metri pătraţi.
La 18.04, Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ a fost alertat ca urmare a producerii unui incendiu la o hală gater (administrator Mihai M.) situată pe strada Fermelor din municipiul Piatra Neamţ. Spre locul intervenţie a fost direcţionată autospeciala care se întorcea de la intervenţia din comuna Săvineşti şi se afla în apropiere. Au mai fost trimise în sprijin două autospeciale de lucru cu apă şi spumă din detaşament.
Au ars circa 350 de metri pătraţi din acoperişul halei (construit din asterială lemn cu învelitoare din azbociment), circa 1600 de kilograme de adeziv, lacuri şi vopsele şi 2 metri cubi de prefabricate din lemn.
În urma cercetărilor s-a constatat că, cel mai probabil, incendiul a fost cauzat de un scurtcircuit produs la o doză electrică defectă (scurtcircuitul s-a produs la ieşirea dintr-o doză şi a înaintat pe un conductor electric pozat pe structura din lemn). În momentul producerii incendiului în hală nu se afla nimeni, lucrul fiind încheiat cu aproximativ o oră în urmă.
Intervenţia a fost condusă de inspectorul şef, colonelul Ioan Niţică. Pentru gestionarea situaţiei de urgenţă au intervenit 3 ofiţeri, 15 subofiţeri şi 3 autospeciale de lucru cu apă şi spumă.
La ora 18.10, pompierii militari romaşcani au fost alertaţi şi au intervenit cu 9 subofiţeri şi 2 autospeciale pentru stingerea unui incendiu izbucnit la cocenii de porumb depozitaţi în grădina unei gospodării (aparţinând lui Adrian B.) din satul Pildeşti, comuna Cordun.
Incendiul a fost cauzat de jocul copiilor cu focul. Au ars 25 de tone de coceni de porumb. Intervenţia s-a încheiat la ora 19.45. La intervenţie a participat şi SVSU Cordun.
La ora 04.14, Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ a fost alertat şi a intervenit cu 3 ofiţeri, 21 de subofiţeri şi 3 autospeciale pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la un container de gunoi şi propagat la construcţiile (garaje, magazii, anexe) din zona străzii Cojuşma (cartier Dodeni) din oraşul Bicaz. Imediat după primirea apelului prin 112, Dispeceratul inspectoratului a alertat şi SVSU Bicaz.
Incendiul a izbucnit la deşeurile dintr-un container, amplasat lângă o anexă din lemn care s-a aprins, flăcările propagându-se cu repeziciune la celelalte construcţii din lemn, lipite una de cealaltă. Toate construcţiile, ridicate fără autorizaţie, erau confecţionate din lemn iar în interior conţineau materiale combustibile care au favorizat propagarea flăcărilor. Pagubele au fost însemnate, fiind afectaţi un număr de 17 proprietari.
Au ars următoarele bunuri: 1. (Dan C.) garaj din lemn – 32 de metri pătraţi cu învelitoare din cauciuc, un autoturism Skoda Fabia (fabricat 2009) şi 6 cauciucuri de iarnă cu jante; 2. (Grigore I.) garaj din lemn – 32 de metri pătraţi cu învelitoare din cauciuc, un strung pentru prelucrări metale, diverse scule manuale; 3. (Petrea G.) magazie din lemn cu învelitoare din tablă – 20 de metri pătraţi, 5 metri cubi de lemn de foc, bicicletă, tomberon de gunoi, scule electrice (2 flexuri, 2 bormaşini), pătuţ pentru copil; 4. (Sebastian C.) magazie din lemn cu învelitoare din tablă – 40 de metri pătraţi, articole de îmbrăcăminte, 5 covoare, 2,5 metri cubi lemne de foc, scule electrice (bormaşină, rotopercutor, flex); 5. (Ion G.) magazie din lemn cu învelitoare din azbociment – 50 de metri pătraţi, 4 paturi, 4 uşi, 20 de metri cubi lemne de foc, 3 butoaie din material plastic, bicicletă, alimente, scule manuale; 6. (Mihaela C.) magazie din lemn cu învelitoare din azbociment – 10 metri pătraţi, articole de îmbrăcăminte, 3 uşi din stejar pentru apartament, frigider, o uşă din PVC, 3 calorifere, scule manuale şi electrice (maşină de şlefuit, bormaşină); 7. (Valeriu M.) garaj – 24 de metri pătraţi şi magazie – 8 metri pătraţi construite din lemn cu învelitoare din azbociment şi tablă, 2 biciclete, un scuter, 4 mese din material plastic, 2 umbrele mari, scule electrice (polizor, flex), 7 metri cubi lemne de foc, 20 de plăci de azbociment, 4 anvelope cu jante din aliaj; 8. (Vasile C.) magazie din lemn cu învelitoare din tablă şi plăci de azbociment – 100 de metri pătraţi, 2 metri cubi lemne de foc, o bicicletă, roţi pentru motocicletă, alimente, butoaie din material plastic; 9. (Culiţă I.) magazie din lemn cu învelitoare din azbociment – 52 de metri pătraţi, 6 metri cubi lemne de foc, alimente; 10. (Gheorghe P.) magazie din lemn cu învelitoare din azbociment – 20 de metri pătraţi, 30 de păsări, 2 metri cubi lemne de foc, articole de îmbrăcăminte, scule manuale; 11. (Elena Ş.) magazie din lemn cu învelitoare din tablă – 16 metri pătraţi, 15 metri cubi lemne de foc; 12. (Denisa F.) magazie din lemn cu învelitoare din azbociment – 9 metri pătraţi, 2 canapele, 2 covoare, articole vestimentare şi încălţăminte, 4 câini, 14 păsări; 13. (Alexandru P.) magazie din lemn – 10 metri pătraţi, 4 metri cubi lemne de foc; 14. (Elena A.) magazie din lemn cu învelitoare din azbociment – 30 de metri pătraţi, un frigider, scule manuale, 7 metri cubi lemne de foc; 15. (Constantin B.) magazie din lemn cu învelitoare din carton – 15 metri pătraţi, unelte de grădinărit, piese de schimb pentru bicicletă; 16. (Constantin C.) magazie din lemn cu învelitoare din azbociment – 30 de metri pătraţi, un motofierăstrău, 5 metri cubi de cherestea, cereale, 5 păsări, alimente; 17. (Ciprian M.) 26 de europubele pentru depozitarea deşeurilor menajere ( a câte 110 de litri fiecare).
Intervenţia a fost una extrem de dificilă, construcţiile fiind realizate exclusiv din lemn iar în interior aflându-se foarte multe materiale combustibile. Pompierii militari au descoperit într-un dintre anexe o butelie cu oxigen care, dacă nu ar fi fost descoperită şi răcită în timp util ar fi putut pune în pericol viaţa salvatorilor.
La intervenţie a participat şi SVSU Bicaz cu 3 voluntari şi o autospecială, sub conducerea viceprimarului localităţii. Intervenţia s-a încheiat în jurul orei 12.00.
La ora 06.59, pompierii militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ au fost alertaţi şi au intervenit cu un ofiţer, 15 subofiţeri şi 3 autospeciale pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit în podul unei locuinţe (aparţinând lui Mihai C.) situată pe strada Izvor din oraşul Târgu Neamţ.
Incendiul a fost cauzat de un scurtcircuit produs la un bec (defect sau neizolat corespunzător). Au ars: acoperişul locuinţei construit din asterială lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi; o anexă din lemn cu suprafaţa de 20 de metri pătraţi; mobilierul aferent din 6 camere, 500 de kilograme de materiale textile; 500 de kilograme de materiale combustibile (lemn, carton, plastic); un televizor; un monitor pentru computer; un aparat foto; 2 telefoane mobile; documente şi 0,5 metri cubi lemne de foc.
La intervenţie a participat şi SVSU Târgu Neamţ.
La ora 13.35, Detaşamentul de Pompieri Târgu Neamţ a fost alertat şi a intervenit cu şase subofiţeri şi o autospecială pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe un teren (mirişte) din localitatea Urecheni.
Incendiul a fost cauzat de utilizarea focului deschis în spaţii deschise. Au ars 5000 de metri pătraţi de mirişte. Flăcările s-au propagat cu repeziciune din cauza vântului puternic. La intervenţie a participat şi SVSU Urecheni.
La ora 14.38, pompierii militari romaşcani au fost alertaţi şi au intervenit cu 5 subofiţeri şi o autospecială pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit în podul unui adăpost pentru animale dintr-o gospodărie (aparţinând Anetei B.) din satul Buruieneşti, comuna Doljeşti.
Incendiul a fost cauzat de un scurtcircuit produs la un conductor electric defect (amplasat în podul casei). Au ars circa 30 de metri pătraţi din acoperiş (construit din asterială lemn cu învelitoare din tablă) şi 100 de kilograme de lucernă (depozitată în pod). La intervenţie a participat şi SVSU Doljeşti.
La ora 02.42, pompierii militari romaşcani au fost alertaţi din nou pentru stingerea unui incendiu izbucnit în grădina unei gospodării (aparţinând Catincăi D.) din satul Corhana, comuna Dulceşti.
Incendiul a fost cauzat de utilizarea focului deschis în spaţii deschise. Au ars 200 de kilograme de gunoi menajer şi deşeuri din material plastic şi lemn.
La toate aceste incendii la care ISU a actionat cu promtitudine se adauga si alte interventii de urgenta dintre care cea mai importanta a fost cea din Comuna Girov unde in data de 19.10.2012 la ora 14.37, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost alertată prin 112 şi a intervenit pentru asanarea unui element de muniţie descoperit pe raza comunei Girov.
Angajatul unei societăţi comerciale (Aurel C., 58 de ani) a descoperit un proiectil exploziv calibru 75 de milimetri în timp ce executa lucrări (săpături) pentru racordarea la reţeaua de alimentare cu apă a localităţii. Pirotehniştii militari au ridicat proiectilul în condiţii de siguranţă şi au verificat zona cu detectorul de metale, pe o suprafaţă de 30 de metri pătraţi. Nu au mai fost descoperite alte elemente de muniţie.
In astfel de weekend incediare se vede cu adevarat valoarea si profesionalismul INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „PETRODAVA” si se explica faptul ca in lista increderii nemtenilor la loc de frunte este pus ISU .