Județul Neamț ar putea ajunge județ de graniță dacă le trece legea celor de la UDMR

4


UDMR a depus la începutul lunii decembrie 2018, în Parlament, un proiect de lege prin care cere ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.

UDMR urmărește prin acest proiect realizarea autonomiei pe criterii etnice adică un fel de alt fel de la granița cu județul Neamț în spre Harghita.

Voci din UDMR spun că autonomia va fi moneda de negociere pentru alegerile prezidențiale ce vor urma și că vor îndemna maghiarii din România să voteze cu candidatul care le va promite orice formă de autonomie.

Mai exact, UDMR solicită implemetarea subpunctului 1 al punctului III din Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, care iată ce prevedea la acea dată:

”Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

Să înțelegem mai întâi ce înseamnă popor conlocuitor. În Art. 2 din propunerea legislativă făcută de UDMR, în forma inițială, este redată semnificația termenilor: ”popor conlocuitor – minoritățile naționale istorice, care în anul 1918 trăiau deja în teritoriile care după 1920 au devenit părți componente ale României”.

Tot în același document, UDMR precizează și ce înseamnă minoritățile naționale istorice ”comunitățile: albaneză, armeană, cehă, croată, elenă, evreiască, germană, italiană, macedoneană, maghiară, poloneză, ruso-lipoveană, romă, ruteană, sârbă, slovacă, tătară, turcă, ucraineană”.

Tot UDMR, pe lângă alte cerințe, mai stipulează și că acele ”Consilii Județene din județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă, pot solicita înființarea prin lege a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține, prin lege, un statut de autonomie specială”.

Sesizați aberația? După mintea UDMR, mâine-poimâne, toate celelalte minorități naționale istorice enumerate mai sus pot emite pretenția că au dreptul la autonomie specială, și atunci România în ce s-ar transforma?

Până la această dată, proiectul-artificiu al UDMR a primit doar avize negative. La fel ca și în cazul celorlalte tentative de obținere a autonomiei pentru județele în care locuiesc etnici maghiari. Astfel că, de la Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ și Consiliul Superior al Magistraturii solicitarea celor din UDMR a stâns avize nefavorabile.

Punctele de vedere ale celor trei Consilii pot fi consultate aici.

Rămâne de văzut punctul de vedere al partidelor politice din România, în această privință.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. mickey999 spune

    Sa nu mire pe nimeni daca acest proiect stupid va primi in viitor aviz favorabil de la „inteleptii conducatori”….

    1. Ionel spune

      ca sa vezi, au aviz negativ! Era suficient sa urmaresti link-ul!

      1. mickey999 spune

        M-am referit la un viitor nu prea indepartat .
        Nu este prima incercare si nici nu va fi ultima de genul asta.
        Si pina la urma datorita anumitor imprejurari se va face aceasta greseala

  2. Ionel spune

    Daca se merge pe granita istorica, o bucatica din judet ar trece in acest tinut. E vorba de Bicazul Ardelean. Pe DN15, exact unde acum se afla indicatorul de intrare in localitate era granita cu Romania.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate