Jazzycal: Sâmbătă, 16 septembrie, ora 19:00, la Teatrul Tineretului

0

Pe 16 septembrie, ora 19.00 in cadrul Festivalului International de Pian  „Neamt Piano Festival” sala Teatrului Tineretului va fi acordata duetului exceptional intre pian clasic si voce jazz, avand ca protagonisti celebrul pianist lituanian Petras Geniusas si artista jazz din Piatra-Neamt, Luiza Zan.

Dupa sesiunea cardio a concertului “DANCE!!!” ( dansuri pentru pian la patru mâini) și expozitia de pictura a celor trei artisti locali in pauza de o ora dintre concerte, a doua seară va continua cu aceasta fuziune exotica intre diverse stiluri muzicale pornind de la repertoriul clasic pentru pian ( piese de Rachmaninoff si Philip Glass) cu o simbioza excentrica a “Concertului pentru Doua Viori si Orchestra”, unde Petras Geniusas va interpreta a 2-a vioara si partea orchestrei la pian in timp ce Luiza Zan va prelucra vocal știma Viorii intai. Repertoriul va include de asemenea piese a faimoasei pianiste jazz , Nina Simone dar si a trupei Rock “Radiohead” , astfel, lumea inovatoare și libertină a jazz-ului se va întâlni cu repertoriul de pian clasic și cu nelimitatele posibilități interpretative ale pianului.
La invitația directorului artistic Daniel Ciobanu, maestrul Petras Geniušas a acceptat bucuros invitația de a participa la Neamț Piano Festival. În cazul Luizei Zan, orice concert susținut în Piatra Neamț reprezintă o întoarcere emoționantă acasă, în copilărie.

„Am acceptat invitația pentru că am încredere în ideile lui Daniel Ciobanu și pentru că îmi place să mă supun unor situații cât mai ‘terifiante’ , astfel de concerte fiind destul de neobisnuite ca si concept. Pentru mine improvizația în muzică este o stare de alertă; în general pentru muzicieni dorința de a descoperi ceva nou în muzică reprezintă atat starea de catarsis cat si de pericol, dar de această dată am o parteneră de scenă fantastică, Luiza și sunt sigur că vom creea o atmosfera inedita. Vom prezenta un meniu variat de concert, cu lucrări familiare publicului, găsite în oceanul muzicii prin care eu cu Luiza înotăm. Se vor simți influențe începând cu Philip Glass, compozitor cu care am fost in turneu impreuna pana acum cateva saptamani, până la Radiohead, o trupa rock de exceptie pe care nu o ratez cand presteaza in Lituania. Pe durata concertului publicul ar trebui să se lase relaxati in muzica noastra și să vină la concert cat mai deschisi ‘experimentului’ ”Petras Geniušas

„Înainte de orice ar trebui să mulțumesc pentru oportunitatea ce mi-a fost dată de a lucra cu maestrul Petras Geniušas, alături de care o să gust pericolul pe scenă. Mesajul meu personal pentru publicul din acea seară este să ni se dăruiească nouă atât cât și noi ne vom dărui lor, pentru că până la urmă muzica este un schimb de emoție, iar fiecare muzician preia din sală o emoție și o transpune in diferitele partituri muzicale unde se incadreaza. La Neamț Piano Festival vom veni cu foarte multe surprize interpretative, una dintre ele ar fi premiera unui cântec compus chair de mine. Suntem foarte deschiși la orice interventie onomatopeica sau sonora a publicului, , in afara telefoanelor mobile, incercam sa evitam o atmosfera crispata de “concert” chiar si in discuțiile de după concerte, speram să intrăm în contact cu publicul și să creem unitatea intre noi si dumneavoastra pe scena sau dupa concert, deci va asteptam curajos sa va implicati cum simtiti nevoia. ” Luiza Zan

Despre Artiști:

Petras GENIUSAS

Celebru pianist clasic lituanian, în cariera sa a lucrat cu celebrii compozitori Alfred Schnittke și Bronius Kutavičius, iar în aparițiile sale scenice, repertoriul a fost format din piese clasice, piese romantice și inclusiv lucrări contemporane, fiind unul dintre cei mai versatili interpreți ai pianului.
Pe lângă aparițiile sale scenice în fața unui pian clasic, Petras Geniusas poate fi foarte des văzut în cadrul performance-urilor de jazz sau celor teatrale, deoarece acesta este un iubitor al muzicii jazz și muzicii de teatru. Interesul lui față de muzica jazz, avant-garde și electronică dă o nuanță specială interpretării lui indiferent de gen.
Drept recunoaștere a amplei sale activitați artistice, în 1992 a fost laureat al Premiului Național Lituanian.În 2004 apare documentarul “Improvisation. Theme: Petras Geniušas” , un film ce își propune să îl urmărească pe Petras și în spatele muncii sale, iar în 2011 a primit medalia “Bring your light and Believe” din partea Ministerului Culturii. În 2015, Geniusas a fost decorat cu Ordinul Marelui Duce Gediminas.

Luiza ZAN

Cu o voce care a dobândit virtuozitatea, eleganța și căldura, Luiza Zan este cunoscută în lumea jazz-ului internațional. A studiat muzică din copilărie și încet încet și-a îndreptat pașii spre jazz, ajungând să aibă și un început în domeniul pedagogiei în cadrul Universității de Muzică din București, când între 2008-2010 a predat cursuri de jazz vocal.
A câștigat numeroase premii în cadrul concursurilor autohtone de jazz, dar pasiunea pentru competiție a condus-o spre mult meritatul premiul al doilea la Shure Jazz Voice Competition în cadrul festivalului de jazz de la Montreux, Elveția, cel mai vechi festival de jazz din Europa. A cântat cu mari interpreți ai muzicii jazz, printre care Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Mihai Iordache,Abert Tajti, Liviu Barrels, Nicolas Simion, Arthur Balogh,Big Band Radio, Rick Condit, Dave Stamps, Corinne Chapelle.
În același timp, Luiza este foartă pasionată de muzica de film și teatru, astfel a scris muzică pentru producții semnate de HBO(„Starfruit”, „Merry Circus”) și a colaborat cu Radu Afrim pentru muzica unor spectacole ce se joacă la Teatrul Național București și Teatrul Andrei Mureșanu. În 2014 a scos un ultim album ce l- alăturat discografiei bogate, „ Heritage” , un album întregistrat la SuperSizeStudios Budapesta alături de Sarik Peter, Gyarfas Istvan, Fonay Tibor, Attila Galfi și Ioana Mardare.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate