Iulian Bulai nu cenzurează comentariile, dar așteaptă „cu interes” cenzura CNA pe online

0

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) ar putea cere furnizorilor de platforme de partajare a materialelor video, precum YouTube, Facebook ori alte rețele de socializare, să elimine ori să restricționeze clipuri video care incită la ură, violenţă, terorism ori dacă reprezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea publică, potrivit unui proiect de lege adoptat în luna octombrie de Guvern.

CNA va colabora cu autoritățile similare din alte state și cu Executivul European, iar furnizorii care nu se supun cerințelor pot fi amendați.

Guvernul Cîțu a adoptat la începutul lunii octombrie, înainte de moțiunea de cenzură, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului şi a Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia.

Deputatul USR de Neamț, Iulian Bulai, a vorbit astăzi despre cenzura în mediul online pregătită în Parlament. Deși în discursul său se vorbește despre libertatea de expresie și de necesitatea autocenzurii și responsabilității sociale în mesajele transmise, pare că încurajează, subtil, implementarea acestor măsuri din directiva europeană.

Într-o postare făcută pe 22 octombrie, Iulian Bulai scria: „Trebuie să găsim căile prin care să sancționăm, să limităm, să oprim conspirațiile, fake-news-ul, expunerea minorilor și a celor vulnerabili la mesaje toxice. Prin lege, dacă bunul simț și responsabilitatea socială față de viața celor de lângă noi nu funcționează. (…) Avem nevoie de această lege la fel de mult cum avem nevoie de respectarea libertății de exprimare: pentru sănătatea spațiului public în care trăim cu toții, libertatea și responsabilitatea merg mână-n mână.Sper ca toți colegii mei parlamentari să înțeleagă importanța acestei legi și a unei acțiuni concrete în fața situației scăpate de sub control prin care trece.”

Astăzi, Iulian Bulai a reluat ideea, îmbrăcată sub o altă formă:

În ultimele luni, am primit multe mesaje care mă îndemnau să șterg comentariile negative (sau toxice, sau deplasate) de la postările mele.Nu voi face acest lucru. Pentru că eu cred în libertatea de expresie și cred în valori liberale.Cred în capacitatea de adecvare a individului. Voi continua să nu cenzurez comentariile la postările mele. Mai puțin dacă vor instiga la ură, dacă prezintă injurii, amenințări sau dacă lezează demnitatea participanților la dialog.

Sunt obișnuit cu tot spectrul emoțiilor în comunicare publică, știu ce înseamnă să ai de-a face cu tot felul de mesaje, indiferent de gradul lor de elaborare intelectuală. Voi păstra mereu acest spirit liber, pentru că eu cred că nu prin cenzură, ci prin dialog și schimb constant de argumente putem să ajungem la idei și concluzii bune.

În următoarea perioadă, internetul așa cum îl știm va fi tot mai supus unor filtre menite să funcționeze la fel ca cele valabile în cazul audiovizualului clasic.

Ca stat membru UE, va trebui ca și în România să devină aplicabilă directiva europeană care reglementează funcționarea internetului în sensul protejării consumatorului, în primul rând a copiilor și a categoriilor vulnerabile la discriminare.

Libertatea de exprimare e garantată în orice societate democratică. Dar ea vine la pachet cu responsabilitatea socială, cu o conștiință interioară a limitelor și a bunului-simț comunicațional. Comentariile la o postare pot fi la fel de critice și fără să fie toxice, jignitoare, amenințătoare, suburbane. A-ți pune singur limite în ton și abordare, fără a afecta mesajul comunicat, altfel spus, autoreglementarea sănătoasă, e garanția cea mai bună a libertății de opinie.

Suntem într-un vârtej la care au contribuit din plin lipsa autocenzurii și cea a responsabilității într-o comunitate. Haideți să arătăm, cu toții, că nu e nevoie de reglementare și de intervenții exterioare atunci când membrii unei societăți își spun opinia – pentru că o pot face responsabil. Aștept cu interes discuțiile din Parlament din următoarea perioadă. Transpunerea directivei UE va transforma funcționarea internetului așa cum îl știm noi astăzi.”, a transmis deputatul USR de Neamț, Iulian Bulai.

Despre cenzura CNA care se pregătește în mediul online am discutat pe larg aici:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate