ISU Neamț: Măsuri pentru prevenirea intoxicaţiilor cu dioxid de carbon

1

Este culesul viilor, atenție la  dioxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat! În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte!  Dar el există, și este cu atât mai real pe cât de incolor și inodor este gazul toxic!

Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie este un gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Neamț vă recomandă:

nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
– sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Forseti spune

    Dioxid de carbon, nu monoxid… Păi de ce dioxidul de carbon din aerul pe care tocmai îl respiri nu se transformă in monoxid de carbon? Pericolul este de fapt in spatiile inchise, neaerisite, unde DIOXIDUL DE CARBON se acumuleaza in detrimentul oxigenului. Fermentaţia alcoolică a mustului este un proces spontan determinat de microflora levuriană. Sub acţiunea drojdiilor are loc în anaerobioză fermentaţia alcoolică propriu-zisă prin care glucidele fermentescibile ale mustului sunt metabolizate în alcool etilic, CO2 şi produse secundare ce dau vinului aroma specifică. Un litru de must fermentat emană 49 de litri de dioxid de carbon. Deci…chimia de liceu, domnilor 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate