[IPOTEZĂ]: Fumătorii, mai puțin afectați de coronavirus

2

Epidemia cu SARS CoV-2 este o problema de sănătate publică majoră la nivel global. În urma unei analize riguroase a cazurilor de infectare cu virusul corona, cercetătorii francezi au observat faptul că procentual vorbind, fumătorii par să fie mult mai puțin afectați de acest virus. Mai precis, dintr-un număr de 350 pacienți internați într-un spital din Paris, doar 4.4% erau fumători, iar dintr-un număr de 130 pacienți izolați la domiciliu cu simptome moderate, doar 5.3% erau fumători.

Renumitul neurobiolog francez Jean-Pierre Changeux crede că nicotina ar putea opri virusul înainte ca acesta să ajungă în celule pentru a se răspândi, si, mai mult decât atât, ar putea diminua reacția inflamatorie exagerată pe care o dezvoltă sistemul imunitar în contact cu virusul (furtuna de citokine).

Aceste rezultate confirmă un studiu chinez publicat la sfârșitul lunii martie în New England Journal of Medicine, studiu care sugera că doar 12.6% dintr-un număr de 1000 pacienți infectați erau fumători, în condițiile în care numărul total al fumătorilor din China este de aproximativ 28%.

În Franța, dintr-un număr de 11.000 internați și infectați cu coronavirus, numai 8.5% erau fumători.

În acest sens, cercetătorii francezi au solicitat aprobarea efectuarii unui studiu clinic care are la baza administrarea de plasturi cu nicotină pacienților infectați precum și cadrelor medicale din linia întâi.

Studiul nostru sugerează cu tărie faptul că cei care fumează în fiecare zi sunt mai puțin susceptibili să dezvolte o infecție simptomatică sau severă cu SARS CoV-2 în comparație cu populația generală”, au scris autorii raportului.

Tutuși, ipoteza nicotinei rămâne a fi demonstrată. Dacă în urma studiilor clinice rezultatele vor fi cele scontate, atunci se vor administra acești plasturi cadrelor medicale și pacienților infectați.

Cu toate acestea, studiile nu trebuie să incite oamenii să se apuce de fumat sau să folosească plasturi cu nicotină. Fumatul afectează grav plămânii și sănătatea!

Este vorba despre „o pistă interesantă, printre alte piste de cercetări clinice”, a comentat miercuri ministrul francez al Sănătății Olivier Véran.

Acesta a lansat un semnal de alarmă asupra tabagismului, cu „peste 70.000 de morți anuale în Franța”, precum și asupra tentațiilor de automedicație ale nefumătorilor, reamintind că nicotina dă dependență.

Surse: theguardian.com, qeios.com, futurism.com.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Emilian Barbu spune

    Fiind si succesive titlurile, m-am speriat ca tot Cercel a spus si chestia asta.
    Asta-i mai lipsea, o recidiva !

  2. Clau spune

    Buna asta. E din seria „Vitamina C omoara Corona”, se luau cu baxurile acum 1luna aprox, dupa care au limitat la 2cutii/bon.
    Totusi industria tutunului e „ceva” mai mare, probabil de aici si „studiile”.
    Tind sa cred ca rata bolnavilor fumatori este mica din cauza varstei lor, majoritatea batraneilor nu mai fumeaza, asa ca e simplu de facut statistica favorabila.
    Ar trebui facut si pe bauturi, si asa barurile sunt inchise, deci toti infectatii sunt „trezi”, daca ar fi fost „hidratati cu o cinzeaca” altfel ar fi stat clasamentul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate