IPJ NEAMȚ: obligaţiile operatorilor economici care efectuează operaţiuni cu precursori de explozivi restricţionaţi

0

Având în vedere modificările legislative survenite, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamț aduc în atenţia opiniei publice obligaţiile operatorilor economici care efectuează operaţiuni cu precursori de explozivi restricţionaţi, interzişi publicului larg:

Regimul operațiunilor cu precursori de explozivi este reglementat de Legea 49/2018, conform căreia operatorii economici care produc, introduc, dețin, experimentează, prelucrează, transportă, utilizează sau pun la dispoziție precursori de explozivi transmit punctului național de contact (Direcția Arme, Explozivi și Substante Periculoase) pe adresa de e-mail: [email protected] sau prin fax la 0213113441, respectiv la Direcția Arme, Explozivi și Substante Periculoase prin serviciul poștal din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, din str. Mihai Vodă, nr. 2-4, sector 5, București, o adresă cuprinzând lista precursorilor de explozivi restricționați, amestecurile sau alte substanțe care conțin astfel de substanțe pe care le folosesc.

De asemenea, operatorii economici vor transmite punctului național de contact decizia de numire a persoanei responsabile de activitatea cu precursori de explozivi restricționați şi înlocuitorul acesteia. Decizia va conține date și informații referitoare la nume, prenume, telefon/fax, adresa e-mail, funcția şi atribuțiile expres stabilite pentru supravegherea operațiunilor cu precursori de explozivi restricționați și desfășurarea acestora cu respectarea reglementărilor în vigoare.

În vederea monitorizării tranzacțiilor efectuate cu precursori de explozivi restricționați, operatorii economici țin evidența strictă a acestora, sub forma unui registru anume destinat, în care se înscriu pentru fiecare tranzacție efectuată, cel puțin următoarele informaţii:

– date de identificare ale vânzătorului/cumpărătorului ( denumire societate/persoana fizică autorizată, sediul social, CUI), precum și datele de identificare ale reprezentantului care face vânzarea/cumpărarea ( nume, prenume, serie şi număr CI);

– date despre precursorul de exploziv restricționat vandut/cumpărat, precum cantitatea, tipul, data vânzării, data şi locul livrării, metoda de plată, numele și prenumele persoanei care face vânzarea/cumpărarea;

– informații referitoare la cumpărător din care să rezulte dacă este cumpărător final sau cumpărător revânzător.

Având în vedere că modelul pentru registrul în cauză nu este stabilit prin act normativ, apreciem ca acesta va trebui să cuprindă datele de identificare prevăzute de art. 9 alin. 3 din Legea nr. 49/2018 privind precursorii de explozivi. Registrul va fi șnuruit şi numerotat de către operatorul economic, iar înainte de utilizare se înregistrează la unitatea teritorială de poliție în a cărui rază de competență îşi are sediul social sau punctul de lucru operatorul economic, respectiv I.P.J. Neamț – Serviciul Arme Explozivi si Substanțe Periculoase.

Precursorii de explozivi sunt enumerați in anexele I și II din Regulamentul U.E. nr. 1148/2019.

Atragem atenția ca nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricționați poate contitui una din infracțiunile prevăzute de art. 346Cod penal, respectiv producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul, punerea la dispoziție sau utilizarea de precursori de explozivi restricționați, fără drept, constituie infracțiune si se sancționează cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Sursa: IPJ Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate