Ion C. Brătianu, omul care dacă n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat

1

Dacă regele Carol I întemeiază o dinastie a Hohenzollernilor români, Ion C. Brătianu o creează pe aceea a Brătienilor politici: alături de el, Dimitrie, fratele lui, Ionel, Vintilă şi Dinu, copiii lui, George, nepotul lui. Toţi izvorăsc din moşnenii din Brătieni-Argeş, adică din chiar mijlocul ţării (şi să se mai spună că oamenii mari ai unui popor vin mai totdeauna din marginile sale geografice!).

Ion C. Brătianu (1821-1891), om politic liberal, unul dintre întemeietorii României moderne, era poreclit Firfirică, pentru statura sa mică, şi Vizirul, pentru fermitatea cu care a condus România, ca prim-ministru, timp de 12 ani (1876-1888), fiind şi sfetnicul cel mai de seamă al regelui Carol I.

Se naşte într-o veche familie de mici boieri, la 2 iunie 1821. Învaţă în ţară cu Simonide şi Gheorghe Lazăr. În 1835 intră în armata pământeană care tocmai se crease. Trei ani mai târziu, în 1841, îl găsim la Paris, unde face studii politehnice şi intră în contact cu emigraţia românească, emigraţie care frecventează ca şi el cursurile lui Michelet, Edgar Quinet şi Adam Mickievicz. Este francmason cu Louis Blanc, revoluţionar în Franţa cu Lamartine, suflet arzător al generaţiei de la 1848 cu Bălcescu, Rosetti, fraţii Goleşti şi Heliade Rădulescu. Este omul acţiunii şi al rezistenţei, în legătură şi prietenie cu toţi marii revoluţionari ai veacului, mobilizând speranţele româneşti în exilul postpaşoptist.

Un exil lung şi dificil. Istoricul Gh. Brătianu scria:

„Mentalitatea şi pregătirea intelectuală şi politică a lui Ion Brătianu? Anii tinereţei şi-i petrecuse în frământările Parisului revoluţionar, tot acolo îşi adăpostise surghiunul după înăbuşirea revoluţiei muntene de la 1848, iar poliţia celui de-al doilea imperiu văzuse în el un agitator periculos, în legături strânse cu societăţile secrete ale vremii…”

Republican convins la acea dată, participă sau e învinuit că participă la un complot împotriva împăratului Napoleon al III-lea şi este condamnat. În 1856 se reîntoarce la Bucureşti şi, unionist înfocat, este unul dintre artizanii Unirii. Devine liderul radicalilor liberali, denumiţi „roşii”. Este apropiat mai ales de C.A. Rosetti, jurnalist de forţă, care conduce ziarul Românul.

Inspirat de Occident, Ion Brătianu dă o luptă tenace pentru reforme. Îşi arată din ce în ce mai clar atitudinea pragmatică şi realistă faţă de problemele politice. Elanurile romantice ale tinereţii fac loc treptat realismului unui om politic matur. În 1866, participă la complotul împotriva lui Alexandru Ioan Cuza. Are o contribuţie majoră la aducerea în ţară a unui principe străin. Merge în Germania, la Dusseldorf, pentru a-l determina să vină în ţară pe Carol de HohenzollernSigmaringen. Îl şi însoţeşte la venirea acestuia în ţară, în ultima parte a drumului pe Dunăre, de la Baziaş la Tr. Severin şi apoi cu trăsura până la Bucureşti, unde cei doi ajung la 10 mai 1866. În ciuda opoziţiei unora dintre marile puteri, care aveau alte planuri, politica faptului împlinit practicată de Brătianu şi diplomaţia acestuia au avut succes. În acelaşi an, e adoptată o noua Constituţie, după modelul celei belgiene din 1831 – cea mai liberală din Europa.

Ion Brătianu face parte din mai multe ministere. Şi, după ani de frământări şi nelimpeziri, ajunge sfetnicul cel mai de seamă al lui Carol, ca prim-ministru între 1876-1888, nu mai puţin de 12 ani, în cea mai lungă guvernare a României liberal-democrate.

Mic de statură, foarte vioi, om de energie şi de acţiune, Brătianu era înainte de orice o mare voinţă. Dacă e adevărat ce se zice, cum că esenţele tari se află în flacoane mici, I.C. Brătianu confirmă cu strălucire zisa. Este omul care duce în spinare o epocă în istoria românilor, personalizând-o şi caracterizând-o. E cu adevărat omul care trăieşte în istorie şi face istorie. Pentru că ştie ce vrea. E simbolul burgheziei române care se ridică. Şi este unul care creează canavaua acestei ridicări. El şi prietenii săi, visătorul său prieten C.A. Rosetti, nu mai puţin visătorul său frate Dimitrie, pragmaticul Eugeniu Carada şi mulţimea oamenilor politici noi (aşa de sarcastic întâmpinată de M. Eminescu), pe care o înregimentează în 1875 în Partidul Liberal. Un partid care până în 1938 va fi cea mai importantă forţă politică a ţării, instrumentul cel mai eficace al modernizării ei.

Ideile lui I.C. Brătianu erau puţine, dar clare. Nu a fost un doctrinar, a fost omul acţiunii practice hotărâte. Într-o vreme în care în România totul era de făcut şi de construit, I.C. Brătianu a ştiut să fie un mare constructor – de instituţii politice mai cu seamă, dar şi de pârghii economice şi sociale. Dacă n-ar fi fost, Brătianu ar fi trebuit inventat.

istoriiregasite.wordpress.com

Sursa: StiriNationale.eu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. VIRGIL spune

    MARE OM , MARE CARACTER ! sa omis a se spune ca tot El impreuna cu Conu Mihalache Kogalniceanu , a PROMIS la 1877 celor care , plecau sa lupte la GRIVITA , RAHOVA , PLEVNA ,ca li se va da PAMANT , din mosia boerilor , ciocoilor , asa fel incat ia umplut de pamant , da de la obuze , sapare de fortificatii etc , DACA Kogalniceanu macar a mai prezentat greutatile taranilor , muncitorilor din diferite bresle , BRATIANU a dat FLITT la toti ,lui CATARGIU , Rosetti ,Carp ba in 1907 a fost El ori fratioru unu din cei care l au sfatuit , ,, sfatuitori , ca si azi ,pe regele CAROL 1 sa trimita armata peste tarani , MAI incolo spre 1944 tot din neamu lor , impreuna cu I Maniu il amageau pe ICA si M Antonescu , ca fac alianta sa scoata tara din razboi ,, ptr ca in final sa NU faca nimic , ANTONESCU a varat , El so scoata ! de parca Antonescu a cedat BUCOVINA , parte din ARDEAL si Dobrogea : Durostor si Caliaccra la URSS , UNGARIA si ultimele la BULGARI , toate astea in final ducand pe Maresal la stalp si pe politicieni Bratianu , Maniu la carcera , unde au si Sfarsit , Bratianu scos la Plimbare a afirmat ca poporul Roman este o ENIGMA , fapt care a dus la suprimarea lui prin bataie , de catre un tov de a lui VISINESCU , iar Maniu de boala . Pe final ce sa ales din Partidul , Doctrina liberala a Bratienilor ? a fost ales Ludovic : CINE E GENERALU !? , acu nu mai e cu Maresal , Rau blestem am avut NOi ca popor ,sa fim condusi la diferite distante de timp de STRAINI ,care au interesele lor , CAROL 1 a dus la bunastarea tarii , din agrara facand si industrializata , cu utilaje , masini cumparate de la NEMTI , ori asociere de SC straine , gen LEMETRU , STRUSBERGG , conduse de straini , mai incolo pe timpu lui CAROL 2 lea , MALAXA industriasul cu studiii in GERMANIA , KARLSRUHE , care a facut din fabrica sa una cunoscuta in Europa , a construit si primul automobil romanesc , pe care dupa aceea l au luat Rusii , sa l faca ei , a FOST Acuzat , daca era DNA il legau si pe El , ptr FAPTE de CORUPTIE , dadea Parandarat lui Carol ptr Contracte Cu Statul , Cam cum fac si Astazi unii din Liderii nostri , NIMIC Nu sa schimbat , ISTORIA se REPETA .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate