Ioan Luca Caragiale la Piatra-Neamț

0

Dramaturgul Ioan Luca Caragiale a îndeplinit între 1881 și 1882 funcția de revizor școlar pentru județele Neamț și Suceava.

Conform „Istoriei monografice a orașului Piatra Neamț” din anul 1971, a preotului Gheorghe Verșescu, în acea perioadă, Caragiale a devenit membru al societății „Asachi“, înfiinţată de mulţi profesori, printre care Calistrat Hogaş şi doctorul Dimitrie Cantemir.

Tot preotul Verșescu amintește că, în anul 1898, dramaturgul va petrece trei luni în ținutul nostru, când va face o „excursie la munte și la mănăstiri, în tovărășia prefectului și a altor oameni de seamă”.

Caragiale se reîntoarce în anul 1908 pentru a ține o conferință „despre felurite lucruri”. Câștigul avea să-i servească pentru a face o baie populară.

Despre el a scris şi fostul primar al orașului Piatra-Neamț, Dimitrie Hogea, în „Din trecutul orașului Piatra-Neamț. Amintiri”, apărută în 1936: „Era tânăr, de vreo 30 ani, voinic şi chipeş. Cu lumea intelectuală de la noi, n-a prea avut multe legături de prietenie, căci în scurtul timp cât a funcţionat ca revizor şcolar, era mai mult pe drumuri.”

Nu stătea nici la hotel, nici încasă cu chirie, ci avea rezervată o cameră în spatele băcăniei Dornescu&C. Ionescu, „unde lua masa şi se adăpostea când venea din inspecţiile lui prin judeţ”.

Dimitrie Hogea mărturisește că nu și-ar fi închiput vreodată că Ioan Luca Caragiale, pe atunci un simplu revizor şcolar, va ajunge o glorie naţională în domeniul literaturii şi artei: „Nici nu bănuiam talentul, ba chiar geniul lui neîntrecut.”

Caragiale va mai revine de câteva ori la Piatra, între anii 1897-1908, pentru a-și petrece vacanţele de vară.

surse:



whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate