Societatea și Revista „Asachi”

0

O mână de intelectuali ai oraşului Piatra-Neamț, însufleţiţi şi dornici de a răspândi binefacerile culturii în păturile lipsite şi totuşi însetate de învăţătură, puneau bazele, în jurul anului 1880, asociaţiei literar-ştiinţifice „Asachi”.

În anul 1936, la mai bine de 50 de ani de la înființare, fostul primar și cronicar al orașului Piatra-Neamț, Dimitrie Hogea, va reda o parte din amintirele sale cu privire la societatea „Asachi” şi revista cu același nume, „a cărei activitate a marcat o însemnată etapă în viaţa culturală a oraşului şi judeţului nostru”

În anul 1880, în urma iniţiativei D-rului D. Cantemir, medic al spitalului local, Lascar Radu avocat şi fost preşedinte de tribunal, a neuitaţilor Ion Negrea şi Calistrat Hogaş, profesori ai gimnaziului din Piatra, a luat ființă acea societate.”, scria Dimitrie Hogea , în a sa carte „Din trecutul oraşului Piatra-Neamţ”.

Societatea „Asachi” fost înființată în casa profesorului I. Negrea, iar mai târziu își va muta sediul la Societatea pentru Învăţătura Poporului Român, sub preşedinţia lui Mihai Adamescu.

Conform amintirilor lui Dimitrie Hogea: „Societatea pentru Învăţătura Poporului Român, a fiinţat multă vreme, dar după moartea lui M. Adamescu, în 1913, a dispărut şi ea, fără a se mai şti ce s-a făcut cu fondurile şi biblioteca ei, din care o parte numai se află la Liceul Petru-Rareş”.

Societatea „Asachi”, odată înființată, decide scoaterea unei reviste, „ca organ al său de cultură”. Astfel în anul 1881, a apărut primul număr din Asachi” revistă ştiinţifică literară, odată pe lună, 3 coale, format 8.

Din comitetul de redacţie făceau parte Dr. D. Cantemir, I. Negrea, C. Hogaş, N. Juravschi şi Colonel G. Boteanu, la care s-a mai adăugat şi colaborarea următorilor membri ai asociației „Asachi”: Dr. D. Apostolide, Gr. N. Lazu, profesorii Gr. Sinescu, Gr. Buţureanu, institutoarea Zulnia C. Isecescu, magistratul Gr. I. Alexandrescu și învățătorii Ion Mironescu, Gh. A. Popovici, P. Condrea.

Ion Luca Caragiale, pe atunci revizor şcolar pentru județele Neamț și Suceava, a fost și el membru al societății „Asachi”.

În decursul celor trei ani de existentă (1881-1884), în revista Asachi au fost publicate studii, conferinţe, articole ştiinţifice şi economice, chestiuni şcolare, monografii săteşti, alături de nuvele și poezii foarte apreciate.

În acea revistă a apărut, pentru prima oară, cunoscuta şi valoroasa operă literară, Amintiri din o călătorie a lui Calistrat Hogaş, care, mai în fiecare număr publica şi poezii alese. Îngrijitorul, administratorul, ba chiar şi corectorul revistei, era neobositul şi animatorul Ion Negrea căruia i se datoreşte, în mare parte, ridicarea la Iaşi a statuei lui Gh. Asachi.”, precizează fostul primar al urbei noastre.

Întemeietorii societăţii şi revistei „Asachi”, în concepţia lor de a crea un centru de cultură în Piatra-Neamț „s-au călăuzit şi au căutat a imita—păstrând bine înţeles proporţiile—tipul şi înfăţişarea faimoasei societăţi Junimea din Iaşi şi a revistei ei Convorbiri Literare, ajunsă pe atunci la apogeu.

Dimitrie Hogea își încheie amintirile despre societatea și revista Asachi astfel: „acum 50 ani, s-a găsit o mână de oameni entuziaşti, cari prin activitatea lor intelectuală, au reuşit a da un suflu de viată mişcării culturale, atât de roditoare în acele timpuri, când numărul cărturarilor era atât de restrâns, cred că cu atât mai mult, se impune astăzi, când în oraşul nostru sunt atâţia intelectuali, vrednici şi capabili de orice activitate, pentru răspândirea culturii, atât la oraşe şi mai ales la sate. Socot încă că această mare şi nobilă sarcină, revine în primul rând, membrilor corpului didactic
de toate gradele, acestor luminători de totdeauna ai poporului nostru.”

sursa: Din trecutul orașului Piatra-Neamț, de Dimitrie Hogea, 1936


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate