INVITAȚI SPECIALI LA CENTRUL DE EDUCAȚIE ESTETICĂ

0

Așa cum anunțam cu ceva timp în urmă, la Centrul Regional de Educație Estetică din Piatra Neamț(situat în inima târgului, la următoarea adresă: Piața Ștefan cel Mare nr. 18 H, deasupra ”METRO SERVICE” din Piatra Neamț) obiectiv cultural fondat în urma eforturilor profesorului Gheorghe Cuciureanu, susținut de câțiva entuziaști colaboratori, un nou eveniment a fost semnalat. Cu acest prilej, a fost prezentat un program artistic susținut de cunoscutul profesor Ioan-Corneliu Gheorghiță, un apreciat bariton, renumit în mediile bisericești din judejul Neamț, autorul mai multor lucrări privitoare la alimentația rațională și corecta conduită a credincioșilor. Asistența a audiat cu plăcere interpretările talentatului solist vocal Octavian Bordeianu(vezi foto nr. 1). A fost prezentată și lucrarea profesorului Gheorghe Cuciureanu ”LES MERVEILLES DES MONASTÈRES ROUMAINS”(vezi foto nr. 2), publicată în Franța. Printre alții, la acest eveniment cultural au mai participat: domnul dr. Virgil Răzeșu(vezi foto nr. 3), personalitate marcantă a vieții medicale din România, valoroși plasticieni ai noii generații de artă modernă(vezi foto nr. 4), elevi, profesori, ingineri, iubitori de frumos și inedit din județele Suceava și Neamț. Profesorul Cuciureanu s-a îngrijit să-l aducă la Piatra Neamț pe dl. inginer Drugă Ioan(vezi foto nr. 5), profesor la Colegiul Tehnic din Tg. Neamț împreună cu un număr important de sculpturi ale acestuia. Tematica abordată de dl. Drugă Ioan nu este la îndemâna oricui: ”…unele subiecte sunt de inspirație biblică, altele rezultă din frumusețea armoniei dintre numere, raport, proporții… la baza creației divine se află niște legi pe care omul încearcă să le descopere”.

Fascinat de opera prințului Matila Costiesco Ghyka(vezi foto nr. 6), filosof, matematician, istoric, estetician și important diplomat român acreditat la Londra, inginerul Drugă a studiat cu atenție anumite cărți scrise de Matila Ghyka, cum ar fi: ”Numărul de aur”(vezi foto nr. 7) și ”Geometria artei și a vieții”. Inginerul-sculptor, în aceeași măsură și un neobosit cercetător al unor modalități de reprezentare plastică a „secțiunii de aur” este un caz aproape singular în spațiul nemțean. Dl. Drugă Ioan are calificarea necesară unor abordări savante și se destăinuie avizat. Urmărind creația sa artistică, atât cât ne permite spațiul, surprizele plăcute nu vor conteni(vezi foto nr. 8, foto nr. 9, foto nr. 10, foto nr. 11, foto nr. 12, foto nr. 13, foto nr. 14, foto nr. 15, foto nr. 16, foto nr. 17). Una dintre lucrările artistului se intitulează ”Facerea lumii”(vezi foto nr. 16). Sunt șase tablouri sculptate în lemn, reprezentând fazele creației dumnezeiești. Dl. Drugă Ioan a avut modele, a studiat similarități… Nu putem vorbi, pur și simplu, despre niște ”împrumuturi” din tezaurul Evului Mediu. În fapt asistăm la vădite confruntări dintre mentalități și tentații ideologice e rang spiritual. Ideea unui Dumnezeu, sau Hristos, arhitect al Universului, nu este nouă. Ea poate fi admirată în ”La Bible de Saint Louis”, realizată între anii 1226-1234, la Paris(vezi foto nr. 18) dar și în așa-numita ”La Bible moralisée”(Codex Vindobonensis), datând din anul 1250(vezi foto nr. 19). Compasul şi echerul reprezintă repere de lucru şi simboluri pentru arhitecţi, constructori şi masoni.
Text şi foto: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate