Investițiile străine directe și oportunitățile de afaceri în India

0

„India devine un centru major de creștere economică. Anul trecut am depășit un nou record de investiții străine directe (ISD) în India. Astăzi lumea realizează că India înseamnă oportunități de afaceri. Astăzi, tinerii noștri demonstrează că pot conduce lumea. Așadar, astăzi lumea privește India, tinerii Indiei și produsele Indiei cu un nou respect și o nouă încredere” – PM Modi.

Motor esențial al creșterii economice, investițiile străine directe (ISD) au fost o resursă financiară majoră pentru dezvoltarea economică a Indiei. Companiile străine investesc în India pentru a profita de salariile relativ mai mici si de privilegiile speciale de investiții oferite de către Guvern, scutirile de taxe etc. Regimul de politică favorabil al guvernului indian și mediul de afaceri robust au oferit asigurări pentru capitalul străin să continue să circule în țară. Demersurile întreprinse de Guvern în ultimii opt ani au dat roade, după cum reiese din volumele tot mai mari de fluxuri de investiții străine directe primite în țară, stabilind noi recorduri.

Guvernul își revizuiește politica în mod continuu și face modificări semnificative când este nevoie, pentru a se asigura că India rămâne o destinație atractivă și prietenoasă investitorilor.

Guvernul a pus în aplicare o politică liberală și transparentă pentru investițiile străine directe (ISD), în care majoritatea sectoarelor sunt deschise investițiilor automat. Pentru a liberaliza și a simplifica și mai mult politica investițiilor străine directe, pentru a oferi ușurință în afaceri și pentru a atrage investiții, au fost întreprinse recent reforme în sectoare precum Extracția Cărbunelui, Producție, Digitalizare, Comerț, Aviație civilă, Apărare, Asigurări și Telecomunicații.

Investițiile străine directe (ISD) sunt o sursă monetară importantă pentru dezvoltarea economică a Indiei. Liberalizarea economică a început în India în urma crizei din 1991 și de atunci, ISD au crescut constant în țară. India face parte astăzi din top 100 Club Ease of Doing Business, EoDB (Ușurința de a face afaceri) [Locul 63 în 2020].

Reguli de investiții străine pe ruta automată în India

În cadrul rutei automate, nu este necesară nicio aprobare prealabilă de reglementare, este necesară doar depunerea online a unei cereri de către compania indiană la RBI (Reserve Bank of India) printr-o bancă autorizată.

Unele dintre documentele cheie/conformitățile necesare sunt:

  • emiterea de instrumente de capital în termen de 180 de zile de la primirea investițiilor străine;
  • depunerea formularului de raportare prescris în termen de 30 de zile de la emiterea instrumentelor de capital către investitorii străini;
  • depunerea unei declarații anuale asupra pasivelor și activelor străine de către societatea în care s-a investit

Reguli privind investițiile străine pe ruta guvernamentală

Pentru tranzacții pe ruta guvernamentală este necesară aprobarea prealabilă a Guvernului Indiei, Ministerului Finanțelor, Comitetului pentru Promovarea Investițiilor Străine (FIPB), sau departamentul competent pentru sectorul respectiv, prin portalul online de facilitare a investițiilor străine.

Autoritatea competentă are nevoie de aproximativ 8 până la 10 săptămâni pentru a procesa propunerea completă și a transmite aprobarea sau respingerea acesteia solicitantului.

Investițiile străine directe permise prin ruta automată + ruta guvernamentală

Puține sectoare precum cel bancar, de biotehnologie, de apărare, telecomunicații, sau  agenții de securitate privată sunt controlate de Guvern, investițiile private în aceste sectoare sunt peste 49%.

Sectorul principal beneficiar al fluxului de acțiuni ISD în perioada exercițiului fiscal 2021-2022 a fost cel de Software & Hardware. Acesta a ieșit pe primul loc cu o cotă de aproximativ 25%, urmat de sectorul serviciilor (12%) și, respectiv, industria auto (12%).

Sectorul de producție înregistrează, de asemenea, un impuls, investitorii globali preferând investițiile în India. Un impuls major pentru economie, fluxul de acțiuni ISD în sectoarele de producție a crescut cu 76% în anul financiar 2021-2022 (21,34 miliarde USD) comparativ cu perioada 2020-2021 (12,09 miliarde USD).

Fluxul de investiții străine directe a crescut cu 23% după COVID-19 (martie 2020 până în martie 2022: 171,84 miliarde USD) în comparație cu fluxul de ISD raportat înainte de COVID-19 (februarie 2018 până în februarie 2020: 141,10 miliarde USD) în India. În cadrul sectorului „Software și Hardware”, principalele state beneficiare ale fluxului de capital ISD sunt Karnataka (53 %), Delhi (17 %) și Maharashtra (17 %) în perioada exercițiului financiar 2021-2022.

Investițiile străine directe sunt interzise pe orice rută în domeniile de energie atomică, jocuri de noroc sau pariuri, Loterie (online, private, guvernamentale etc.), activități agricole sau plantații (deși există multe excepții precum horticultura, pescuitul, plantațiile de ceai, piscicultura, animalele), zootehnie, locuințe și imobiliare (cu excepția localităților, proiectelor comerciale), comerț cu trabucuri, țigări sau orice altă industrie a tutunului.

Investițiile străine directe ale Indiei în România nu sunt foarte semnificative, dar de asemenea nici foarte mici și sunt reprezentate de companii precum Wipro, Genpact, SunPharma (fostă Ranbaxy), Dr. Reddy’s Labs, UCO Raymonds, Sunwave Pharma, Thakral Group (infrastructură IT), FERCO Group (produse forestiere și din lemn), Prodigy (software IT), Prime Healthcare. Arcelor-Mittal a avut de asemenea investiții considerabile din Europa către România. Investițiile Indiei în România, se situează în jurul valorii de 1-1,5 miliarde de dolari.

Ambasada Indiei în Romania, Moldova și Albania, oferă suport și informații tuturor persoanelor sau companiilor ce doresc să investească în India.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate