Interviu cu prof. Ciprian Neța, directorul Școlii Gimnaziale nr. 2 din Piatra-Neamț

2

Prof. de matematică Ciprian Neța se află la conducerea Școlii Gimnaziale nr.2 din Piatra-Neamț de la începutul acestui an, însă timp de 6 ani, tot în cadrul aceleiași unități de învățământ, a ocupat funcția de director adjunct. Directorul Ciprian Neța cunoaște bine realitatea din școala pe care o conduce și știe că are lângă el o echipă care depune tot efortul necesar de a educa așa cum trebuie elevii care le trec prin mână, de a făuri oameni de ispravă.

R: Câți copii sunt înscriși la Școala nr. 2? Care este oferta educațională?

Neța Ciprian: Sunt 1600 de copii înscrişi, preşcolari şi şcolari, la Şcoala nr. 2  și la celelalte structuri –  Grădinița nr. 1, alături de Grădinița nr. 11 și Școala nr. 7 din cartierul Văleni. Avem cam cinci clase pe fiecare nivel de studiu. La  Școala nr. 2  nu vin doar copii din cartier, ci din toate zonele orașului. Putem spune că părinţii îşi aduc copiii aici și pentru calitatea educaţiei care se face la noi în școală. 

R: Să vorbim puțin de Școala din Văleni. Câți copii sunt înscriși acolo?

Neța Ciprian: Acolo nu avem clasă de a VII-a, numărul de elevi fiind mai mic îi aducem cu microbuzul la Școala nr. 2. În schimb, de la clasa pregătitoare până la clasa a V-a sunt între 20-28 de copii. Mai puțini elevi sunt și la clasele a VI-a și a VIII-a, unde avem între 12 și 14 copii. În ceea ce privește Grădinița nr. 11, pot să vă spun că cele două grupe de acolo sunt la capacitate maximă.

R: Care este stadiul lucrărilor de reabilitare a rețelei de termoficare în Școala din Văleni?

Neța Ciprian: Anul acesta, la Școala din Văleni, prin buget complementar de la Primăria Piatra-Neamț, s-a renovat fațada, iar din bugetul nostru, ultima lucrare,  a fost amenajarea căii de acces (alee nouă plus scări), lucrare de care am fost foarte mulțumiți.  De asemenea, este acel proiect depus de primărie la E-ON pentru racordarea la gaz… și apoi centrală termică, tot ce mai este nevoie acolo. Proiectul este făcut, depus. Chiar dacă nu suntem noi neapărat implicați, ci primăria, am fost cu proiectantul care a văzut școala, a făcut măsurătorile, a studiat situația. Din ce am înțeles, aprobările de la E-ON durează foarte mult. Ceea ce a ținut de noi, de primărie, s-a făcut, de aici înainte ține de E-On.

R: Cum controlați problema abandonului școlar din această zona? 

Neța Ciprian: Un pas important pentru noi, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Neamț, a fost faptul că avem acum, la nivelul școlii, un al doilea post de director adjunct. Colega mea, doamna Claudia Covasan, își desfășoară activitatea la școala din cartierul Văleni și a căutat să înțeleagă în principal specificul de acolo. Sunt familii care trăiesc din ajutorul social, care nu privesc școala ca un lucru necesar, așa cum îl privesc, să spunem, familiile cu o situație financiară bună. Pot să vă spun că doamna Claudia Covasan a reușit să-i atragă pe părinți, care par să fie mult mai deschiși. 
Să detaliez. Noi nu avem un control foarte clar pe ce fac copii aceștia… și vă explic imediat.  Deși există un mediator, am avut situații în care familia pleca cu copilul trei luni din țară. Mediatorul a intervenit, a studiat situația, ca să afle că părinții erau plecați cu tot cu copii, fără să anunțe. Cam cu acest gen de situații ne confruntăm. Părinții s-au întors, iar copiii au revenit la școală. Nu știu dacă se poate numi neapărat abandon școlar, copilul a venit înapoi la școală. 

R: Totuși, care este situația abandonului școlar? Este în scădere sau în creștere față de anul trecut? 

Neța Ciprian: Am avut situații în urmă cu câțiva ani când erau înregistrate și 12 abandonuri școlare, acum numărul este de 6, deci în scădere. Faptul că este și un director adjunct acolo, prezența la ore a copiilor este mult mai bună. Numărul de absențe pe aceste două luni de când a început școala este mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

R: Spuneți-ne câteva cuvinte despre performanțele elevilor și cadrelor didactice din cadrul Școlii nr. 2 și ce proiecte educaționale sau de reabilitare aveți în derulare?

Neța Ciprian: În școală se derulează multe proiecte educative, care se desfășoară de la nivel județean până la nivel național. Proiectele sunt preponderent pe zona de învățământ preșcolar și primar. Sunt și proiecte la nivel gimnazial. De exemplu, este unul realizat de colegii de la limbi străine, proiect în care sunt implicate cadre didactice din 30 de județe. Există o flexibilitate mare, în fiecare an apar proiecte noi. Referitor la performanțele școlii, ne bucurăm că în fiecare an majoritate copiilor de la noi ajung la cele mai bune licee. De asemenea, am avut peste 240 de participări la olimpiade, din care 5 au fost la olimpiadele naționale. Totodată, am avut rezultate frumoase și pe partea de educație fizică. Chiar dacă în școală este o sală de sport improprie, care seamănă mai mult cu una de gimnastică, colegii mei au avut rezultate frumoase. Asta ar fi  marea durere de aici, de la Școala nr. 2. Este nevoie de o sala mai mare de sport.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Elena spune

    Buna ziua. Mai multa analiza la repartizarea claselor in scoala….. nu mi se pare normal ca cei mici din cl.I sa fie la etj.II si printre cei mari de cl. a VII a si a VIII a…. se pot gasi alte solutii.

  2. Simona spune

    Domnule director, cred ca trebuie sa aveti in vedere si cati copii sunt intr-o clasa… Nu cred ca se poate face performanță cu 36 de elevi, este frumos ca scoala are o reputație foarte buna, dar se uita ce este necesar pentru fiecare elev si va „acoperiti” doar cu laude.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate