Interviu cu domnul Eugen Pancu, directorul Poliției Locale Piatra-Neamț

0

Eugen Pancu este director al Poliției Locale Piatra-Neamț din ianuarie 2014, iar înainte a activat în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, unde a lucrat în mai multe compartimente: Liniște și Ordine Publică, Paza Bunurilor,  Circulație și Investigații Criminale. În anul 2001 a plecat de la IPJ Neamț, pentru a lucra în străinătate, la o societate privată. Reîntors în țară a lucrat ca profesor de legislație și instructor auto la o școală de profil din Piatra-Neamț, după care, prin concurs, a devenit directorul Poliției Locale Piatra-Neamț.

* Mai jos, un interviu cu domnul Eugen Pancu, directorul Poliției Locale Piatra-Neamț.

R: Întrucât mai există și la această oră unele neclarități în rândul populației cu privire la această distincție între Poliția Locală și Poliția Națională, vă rugăm să precizați care sunt atribuțiile Poliției Locale?

Eugen Pancu: Poliția Locală funcționează în baza unei legi specifice, Legea 155/2010, în care sunt reglementate toate activitățile noastre, pe diferite domenii, precum ordinea publică, siguranța rutieră, disciplina în construcții, protecția mediului, activitate comercială, dar și paza anumitor obiective care intră în subordinea primăriei. Poliția Națională, în schimb, are un spectru mai larg și mai multe atribuții decât Poliția Locală, în sensul că efectuează activități de cercetare, de identificare a autorilor necunoscuți etc. De asemenea, pe linia de circulație are competențe lărgite. Între Poliția Locală și Poliția Națională, Jandarmerie, chiar și ISU există protocoale de colaborare. Noi venim ca un sprijin în tot felul de acțiuni (marșuri, mitinguri). Poliția Locală este definită ca o forță complementară, care vine în sprijinul acestor instituții.
 Totodată, aş vrea să semnalez o problemă cu care ne-am confruntat și ne confruntăm şi se referă exact la intercalarea dintre atribuțiile Poliției Naționale și Poliţiei Locale. Poliția Locală, printr-o decizie luată de Înalta Curte într-un dosar intentat de avocatul poporului, nu ar mai avea competență în constatarea și sancționarea faptelor contravenționale pe siguranță rutieră. Acest lucru este o dezinformare. Pronunțarea Înaltei Curți s-a referit strict la o chestie punctuală: polițiștii locali nu au dreptul de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul. Pronunțarea Înaltei Curți se referă strict la această problemă și nu la competențele sau atribuțiile Poliției Locale, care ar fi fost diminuate sau desființate, în sensul de a constata respectivele contravenții în domeniul siguranței rutiere.

  • Poliția Națională reprezintă statul român, ceea ce nu este cazul Poliției Locale, care este o structură specializată a autorității publice locale (Consiliul Local, Primarul).

R: Ați avut recent un concurs de recrutare și, de asemenea, în decursul timpului Poliția Locală și-a îmbogățit echipa cu personal suplimentar. În ce măsură numărul actual al angajaților este suficient pentru o activitate eficientă a Poliției Locale?

Eugen Pancu: Noi avem stabilit în organigramă, un număr de 105 de persoane, ca o proporţie între numărul de locuitori ai  municipiului Piatra-Neamț şi numărul de poliţişti. Deocamdată,  Poliţia Locală are pe organigramă 96 de posturi ocupate, iar personalul este structurat, să spunem aşa, pe  anumite birouri. Ponderea cea mai mare o reprezintă cei de la Biroul de Ordine Publică, pentru că aici am avut mereu un deficit de personal. Cele mai multe probleme, de-a lungul timpului, le-am sesizat pe linia de menținere a ordinii publice. În stradă se simte nevoia de siguranță, de aceea acest Birou de Ordine Publică are cel mai numeros personal. La ora actuală din cei 96 de polițiști locali, 53 sunt încadrați la Biroul de Ordine Publică, care este oarecum împărțit în două. Unul se ocupă efectiv de activitățile de ordine publică, iar celălalt este mai tehnic şi asigură monitorizarea video.
De asemenea, aș dori să amintesc și de un plan mai vechi, prin care Poliția Locală a inițiat un proiect de monitorizare a activității pe linie de siguranță rutieră, în prima fază, dar probabil că o să intre în sfera de monitorizare și zonele pietonale cu flux mare. Este un proiect cu cel puțin 100 de camere video , dar și cu oameni, ne dorim noi, bine pregătiți și profesioniști. Tocmai în această idee, de pregătire din timp, avem și și acest birou de ordine publică specializat pe monitorizare video.
Monitorizarea video nu reprezintă simpla supraveghere, este și stocarea de imagini și date, astfel, atunci când suntem solicitați de Poliția Națională sau de alte organe de urmărire penală, noi să putem să le furnizăm acele imagini, acele date într-un timp foarte scurt.
Așa cum am mai precizat, dimensiunea personalului Poliției Locale este stabilită prin lege și raportată la numărul de locuitori.  Noi suntem cumva sub pragul minim, iar din această cauză, o îmbunătățire per ansamblu a instituției se poate face prin aceste mijloace, a camerelor de vederi. Din punct de vedere al personalului , legea nu îți permite, chiar dacă disponibilitățile bugetare ar fi la discreție,  să depășești un anumit prag al numărului maxim de angajați. 

R: Care este strategia de viitor în reducerea cazurilor de violență în municipiul Piatra-Neamț și în ce măsură colaborați cu IPJ Neamț în aceste cazuri?

Eugen Pancu: Scopul nostru principal este de a menține ordinea și siguranța publică. Evident că în această sferă intră și acele cazuri de violență. Noi însă putem constata aceste fapte doar în flagrant, în momentul în care ele se produc efectiv, dar și așa, măsurile noastre sunt limitate. Se poate întocmi un simplu proces de sezizare, după care colaborarea noastră continuă cu Poliția Națională. Practic, noi identificăm acele persoane, întocmim acele procese verbale, după care îl predăm Poliției Naționale pentru continuarea cercetărilor și a măsurilor care se impun în cauza respectivă. 
Vă pot spune că în primele nouă luni ale acestui an polițișii locali au constatat în flagrant un număr de 46 de astfel de cazuri. 

R: Ne puteți prezenta câteva cazuri deosebite soluționate prin intervenția Poliției Locale?

Eugen Pancu: Vă pot da un exemplu de săptămâna trecută. Un echipaj de polițiști locali, aflându-se în patrulare, a identificat un tânăr care a sustras mai multe bunuri de la o persoană din Gara Veche. Nu avem doar cazuri  pe linia de ordine publică. Și cei de la Biroul de Siguranță Rutieră pot constata infracțiuni  în flagrant, pe linia de circulație.  Sunt cei care nu au permis de conducere, conduc mașini fără numărul de înmatriculare, sau mașina este furată. Anul acesta am avut o situație în care mașina avea alt număr de înmatriculare. Infracțiunea a fost constatată, iar persoanei respective i s-a întocmit actele premergătoare, urmând ca cercetările să fie continuate. Avem infracțiuni și pe partea de disciplină în construcții.  În acest sens, persoana este sancționată contravențional pentru că nu a respectat o anumită autorizație de construire sau nu avea autorizație.  De asemenea, sunt şi sancţiunile specifice Legii 50. Mai exact, după ce a fost sancționată, persoana în cauză continuă lucrările, deși măsura spune foarte clar stoparea lucrărilor, intrarea în legalitate prin obținerea autorizației sau desființarea acelor lucrări. Aceste lucruri determină întocmirea acelor plângeri penale și înaintarea lor către Inspectoratul Județean de Poliție. 

 Totuşi, această linie de delimitare între Poliția Locală și Poliția Națională, pe latură penală, este mai greu de identificat pentru cetățeanul simplu. Am avut chiar un caz semnalat în ziarul dumneavoastră, cu acel cățel legat de șina de cale ferată, față de care cetățenii au fost oarecum intrigați de această arie restrânsă, pe latură penală. Dispozițiile  legale, acestea sunt, iar restrânse sau nu, trebuie respectate.  Poliția Locală nu poate face decât acea constatare a acțiunii în flagrant, fiind urmată de acea colaborare cu Poliția Națională, despre care am mai vorbit. 

R: Am observat că de ceva vreme există în municipiul Piatra-Neamț patrule pedestre ale Poliției Locale. Cât de eficientă este această măsură și care ar fi aspectele pozitive semnalate?

Eugen Pancu: E un lucru pozitiv, dacă lumea a observat acest lucru. Ca să vă dau un exemplu, pe segmentul de ordine publică au fost constatate, pe  lângă acele infracțiuni în flagrant, și o cifră în ceea ce privește sancționare contravențională. Au fost aplicate peste 3600 de  sancțiuni numai pe ordine publică. Amenzile au fost date pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și conviețuire, pentru consumul de alcool în locuri nepermise, iar cele mai multe au fost pentru cerșetorie, apelarea la mila publică.

Cerșetoria este o adevărată problemă de care ne izbim mereu, iar pe această cale aș dori să fac un apel la cetățeni de a nu le mai da bani. Cerșetoria a devenit o adevărată profesie,unii câștigă mai mult decât salariul minim. Sunt alte modalități, multe mai bune, prin care îi putem ajuta pe cei care au cu adevărat nevoie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate