Intervenții dificile ale Salvamont Neamț. Recomandări în cazul accidentelor montane

0

Salvamont Neamt a intervenit astăzi în urma unei solicitări 112 în zona tunelului de aducțiune a Lacului Izvorul Muntelui, într-o zonă foarte greu accesibilă, pentru extracția și acordarea primului ajutor unei persoane cu traumatism de membru inferior.

„Interventie dificila astazi, pentru extragerea, acordarea primului ajutor si predarea la SAJ a unei persoane care cantarea aproximativ 120 kg si a suferit un traumatism de membru inferior intr-o zona foarte greu accesibila in imprejurimea tunelului de apa al Barajului Bicaz. Au fost necesare mai multe trolieri pe o panta de 45-50 grade, pana la platforma drumului unde a fost predat la ambulanta.”, informează Salvamont Neamț.

De asemenea, în urma unui alt apel la 112, echipa Neamț 2 s-a deplasat cu autospeciala tip ambulanță A2 în zona superioară a pârtei de schi din Durău, aflată în curs de amanajare, în vederea acordării primului ajutor, evacuării și predării la servicul de ambulanță a unei victime care a suferit o criză cu pierderea constienței. Victima a fost predată conștientă autospecialei SAJ cu care s-a facut joncțiunea deasupra drumului axial DJ 155 F.

Continuăm publicarea de recomandări privind activitățile montane în cadrul campaniei de prevenire a accidentelor montane.

Fiți alături de Salvamont Romania în campania de reducere a accidentelor montane pe munte și de înlocuire cu zâmbet a tristeții de pe fețele celor peste 7000 de oameni pe care îi salvăm anual!

Pentru că în ultimii ani înregistrăm o creștere îngrijorător de mare de a numărului de accidente pe munte vă prezentăm câteva măsuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un incident soldat cu victime, accidentate sau cu starea de sănătate afectată:

• Nu intrați în panică.

• Protejați victima prin marcarea locului accidentului, dacă acesta se află pe un traseu pe care se coboară în viteză cu schiurile, bicicleta sau vehicule offroad, prin amplasarea unui marcaj vizual în formă de ”X”, amplasat în amonte, la distanță suficientă cât să poată avertiza coborâtorii despre accident.

• Anunțați echipa Salvamont prin apel telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).

• Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș, în spate sau cu mijloace improvizate victima.

• Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului său posterior- de lângă ureche ; !!! nu „basculați” spre spate capul victimei !!! ) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut);

• Atenție, din cauza pericolului infectării cu Covid 19 rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă decideți să vă expuneți riscului infestării și, faceți sau nu, respirație gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice – ventilații. Folosiți telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere și urmați indicațiile primite din dispeceratul medical !

• Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (de preferință cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână). Dacă hemoragia este abundenta si nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru). Evitați sa intrați in contact direct cu sângele pacientului !

• Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.

• Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius”), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

• Pe toată perioada acordării primului ajutor purtați masca de protecție individuală, după contactul cu victima spălați-vă din abundența pe mâini cu o substanță dezinfectanta sau cu apa și săpun .

Nu uitați, echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale sau traumatice.

Apelați cu încredere la prietenii Dumneavoastră de nădejde de pe cărările munților – SALVAMONT România !

– informare oferită de Salvamont România

Imagini: Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate