Întâlnire cu scriitorul Adrian Alui Gheorghe la Ceainăria Teaz, vineri, 14 noiembrie, ora 17.00

0

Afis-Urma-si-LaikaVineri, 14 noiembrie, Librăria Humanitas din Piatra Neamţ, Ceainăria Teaz şi Editura Polirom vă invită la o seară de ceai şi literatură dedicată scriitorului Adrian Alui Gheorghe. Discuţia din jurul romanelor Laika şi Urma va fi urmată de o sesiune de autografe. Invitaţi, pe lângă autor: Emil Nicolae – scriitor şi Adrian Romila – scriitor.
Laika, cel mai recent roman aparut la Cartea Romaneasca, ar putea fi mult asteptatul roman al Revolutiei romane, tragic si comic deopotriva. Scris cu nerv si umor. Totul curge atit de firesc in poveste, incit ai senzatia ca te-ai intors in timp si rizi de propriile naivitati, de entuziasmul cu care ai intrat in cursa istoriei. Subiectul e provocator: cum s-a desfasurat revolutia romana la un „asezamint” de boli nervoase. Cine cistiga? Cum evolueaza mica societate cu bolnavi sadea si bolnavi inchipuiti? Hohotul de ris, cu care te desparti de trecut, pare a fi raspunsul cel mai sanatos. E o carte ca o terapie.

Urma nu este cartea unui poet convertit la proza, ci e un roman scris dupa toate regulile genului.Subiectul e provocator: in inchisoarea de la Aiud, in anii ’60, apar urme suspecte pe zapada dintre pavilioanele intesate cu „politici”. Se declanseaza o ancheta. Marturiile sint halucinante: sotia unui detinut – desigur, e vrajitoare – isi poseda cu patima sotul, noaptea, in celula, calugarul Daniil, mort cu un an in urma, si Maica Domnului vin sa aline suferintele „banditilor”. Ancheta se impotmoleste, amenintarile curg de la Centru. Trebuie gasit vinovatul si cum cazul depaseste granitele realitatii, acesta nu poate fi decit magicianul care preface apa in vodca, descuie orice usa, smulge cu puterea gindului hainele gardienilor: detinutul Gurii Lovin. Din acest moment, lucrurile scapa de sub control, comandantul isi pierde mintile, iar finalul devine un nou inceput.

Adrian Alui Gheorghe s-a nascut la 6 iulie 1958, in Grumazesti, judetul Neamt. Absolvent al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi; doctor in filologie din anul 2004 cu teza „Tinerete fara batrinete si sentimentul tragic al timpului”; Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Ofiter, categoria A, in anul 2010; Cetatean de onoare al municipiului Piatra Neamt din anul 2005. Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania in 2001 pentru volumul de poezie Ingerul cazut. Mai multe premii ale Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor din Romania pentru poezie, proza, publicistica si eseu. Premiul „Balcanica” al poetilor din Balcani, Braila, 2010 etc. Carti de proza publicate: Titanic svaiter. Momente si schite (1997), Goliath, proza scurta (1999), Batrinul si Marta, un romant si citeva povestiri (2002, ed. a II-a, 2005), Romania pe intelesul tuturor (2003), Ce rost are sa traiesti in Romania tranzitiei? (2004), Frig, roman epistolar, in colaborare cu Aurel Dumitrascu (2008).

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate