Întâlnire cu reprezentantul U.N.I.C.E.F.

0

„Este esenţial  să facem eforturi în vederea asigurării durabilităţii reformelor în domeniul protecţiei copilului, sănătăţii şi educaţiei. Trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor  care trăiesc în sărăcie şi fac parte  din grupurile cele mai defavorizate. Pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme, U.N.I.C.E.F. România  a iniţiat Programul de Ţară 2010 – 2012 în domeniul protecţiei copilului cu componenta „Parteneriat pentru  incluziune socială”, parteneriat care a reprezentat subiectul de discuţie în cadrul întâlnirii de astăzi.” a spus prefectul Mihai Archip.

U.N.I.C.E.F. România  doreşte  continuarea consultărilor cu  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Regiunea de Dezvoltare Nord – Est, dar şi cu ceilalţi actori relevanţi de la nivel judeţean şi local pentru a analiza împreună şi alte modalităţi de cooperare şi dezvoltare a capacităţilor regionale şi locale de a accesa fonduri structurale europene.  În acest sens, astăzi 04.02.2011 ora 11.30 a avut loc întâlnirea  domnului prefect Mihai Archip şi a domnului subprefect Vasile Şendrea cu  reprezentanţii U.N.I.C.E.F. România.

Obiectivul acestei întâlniri a fost evaluarea capacităţii autorităţilor locale de prevenţie în domeniul protecţiei copilului. Totodată  se doreşte  identificarea unor soluţii pentru a  suplimenta capacitatea autorităţilor locale de a se implica şi de a susţine protecţia copiilor, sănătatea, educaţia acestora şi pentru a scădea presiunea asupra serviciilor specializate ale statului.

Prin proiectul mai sus menţionat, un număr de 10 comunităţi rurale vor primi sprijin în sensul completării resursei umane din primărie prin angajarea unui asistent social. Pregătirea acestuia într-o primă fază şi finanţarea cheltuielilor legate de activitatea pe un an de zile este asigurată de U.N.I.C.E.F. Această persoană va avea o relaţie contractuală cu organizaţia U.N.I.C.E.F., dar va lucra în cadrul primăriilor alături de echipa celor din comunitatea respectivă. Pe lângă salariu, activitatea asistentului social implică alte costuri, de aceea se caută resurse financiare alternative pentru aceste costuri şi pentru continua activitatea acestor persoane, din Fondurile Structurale.

Al doilea obiectiv al reprezentanţilor U.N.I.C.E.F. este elaborarea standardelor de calitate şi de cost pentru serviciile sociale comunitare. Costul pe copil într-un centru de zi este 7000 lei pe an, pe când  într-un centru comunitar – format din trei persoane – costurile ar fi la jumătatea acestei sume.

„Rugămintea către Instituţia Prefectului are în vedere două aspecte: o primă activitate este asigurarea centralizării operative a datelor de la comunităţile locale. Aceste date  sunt necesare pentru susţinerea activităţii de identificare a grupului ţintă. Pe de altă parte Instituţia Prefectului are pârghia necesară în mobilizarea acţiunilor comunităţilor locale şi a primarilor într-un domeniu  în care se cere multă dedicare. Cele 10 comunităţi trebuie să creeze un model de bună practică, să demonstreze că pot fi prevenite minim 10 cazuri de copii care ar urma să intre în sistemul de protecţie.

În acest proiect dedicat prevenirii separării copilului de familie, asistenţă medicală primară se au în  vedere în special zonele rurale deficitare în asigurarea serviciilor sociale. Instituţia Prefectului  îşi  exprimă disponibilitatea de sprijin, cunoscând ajutorul pe care l-a primit de la U.N.I.C.E.F. în diferite ocazii, dar mai ales în momentele grele ale inundaţiilor din anii 2008 şi 2010. Vom sprijini toate etapele proiectului şi în mod deosebit partea de culegere a informaţiilor necesare fundamentării deciziei de alegere a comunităţilor locale ce vor beneficia de proiect.” a spus prefectul Mihai Archip.

„Pentru a veni în întâmpinarea iniţiativei U.N.I.C.E.F, Instituţia Prefectului va face demersuri pentru reactivarea Comisiilor Consultative Comunitare pentru protecţia socială a copilului. Acestea sunt constituite la nivelul fiecărei localităţi şi sunt formate din  reprezentanţii comunităţii (primarul, preotul, directorul şcolii, doctorul, etc.). Structura are responsabilitatea să soluţioneze cazuri sociale concrete şi să răspundă nevoilor comunităţii prin diversificarea serviciilor sociale alternative destinate ariei protecţiei copilului. Comisia trebuie să acţioneze pentru prevenirea separării copilului de părinţi, precum şi în vederea protecţiei sociale a minorului lipsit temporar sau definitiv de îngrijirea acestora. Organismul urmăreşte să implice comunitatea în soluţionarea la nivel local a problemelor sociale care privesc copiii. Consider că este necesar ca această comisie să se întrunească semestrial sau de câte ori este necesar.” a declarat prefectul Mihai Archip.

Stiri Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate