Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
sâmbătă 17 august 2019
  • :
  • :

Instituțiile de asistență socială nu se implică să-i ajute pe cei eliberați din penitenciare

După cum știe toată lumea, din penitenciarele din România s-au eliberat mai mulți deținuți decât de obicei pe baza unei legi mult discutate în spațiul public.

Instituțiile care se ocupă de asistența socială pot oferi în baza legilor în vigoare locuințe sociale, ajutoare sociale, sprijin în găsirea unui loc de muncă, consiliere etc.

Ne-am informat și din păcate nicio instituție de asistență socială din Neamț nu a cerut date despre cei care s-au eliberat din penitenciare ca să îi ajute în vreun fel, măcar cu un blid de mâncare pe zi și o locuință socială unde sa stea câte 5 ca să nu îi împingă foamea și lipsa acoperișului să dea în cap oamenilor pe stradă.

Din păcate instituțiile de asistență socială din Neamț, ca și în restul țării, sunt niște clădiri populate cu oameni care iau salarii mari și cam atât. Spun asta pentru ca la ultima conferință de presă cu Agenția care se ocupă de ajutoarele sociale, cea care reprezenta agenția a fost întrebată de un coleg din presă dacă au ceva măsuri și pentru cei eliberați din penitenciare și răspunsul a fost NU, în condițiile în care, în realitate, conform legilor în vigoare cei eliberați din penitenciare și aflați în dificultate de a-și asigura existența se încadrează la o mulțime de ajutoare ce le-ar putea primi.

Așadar, din câte am văzut noi și din ce am aflat pe surse, nu există o legătură eficientă între poliția care are evidența celor eliberați și cei de la asistența socială care ar trebui să se ocupe de reintegrarea lor.

Acum, pe bune!? Un mic exercițiu de empatie. Ce ar putea să facă un om fără prea multă școală, pe care nu îl ajută nici foarte tare capul și este eliberat din pușcărie, dar nu are unde să se ducă și nici ce să mănânce? Stă el pe sub poduri și mănâncă din gunoaie, dar la un moment dat, dacă nu e ajutat … e posibil să constate că era mai bine la pușcărie cu acoperiș și trei mese pe zi….

Iosub Robert
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *