Instituția Prefectului Neamț si Asociația Sens Civic demarează un amplu proiect de ecologizare a Lacului Izvorul Muntelui

6

Instituția Prefectului Neamț si Asociația Sens Civic demarează un amplu proiect de ecologizare a Lacului Izvorul Muntelui, care se va desfasura în perioada 9-11 septembrie 2016.

În vederea elaborării unui plan de acțiune, marți, 9 august 2016, s-a desfășurat în sala ”Ion Creangă” a Palatului Administrativ din Piatra-Neamț o întâlnire între reprezentanții instituțiilor și organizațiilor implicate în acest proiect: prefectul județului Neamț Niculina Dobrila, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Laurențiu Dulamă, primari sau viceprimari ai localităților riverane (Bicaz, Poiana Teiului, Ceahlău, Hangu, Borca, Farcașa, Grințieș) precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, Hidroelectrica, Serviciului de Gospodărire a Apelor Neamț, Comisariatului judetean Neamt al Gărzii de Mediu, Direcției Silvice Neamț, Inspectoratului Școlar Județean, ADI Eco Neamț, Căpităniei Portului Bicaz, SC Rotmark, Serviciului Salvamont Neamț și Primăriei Piatra Neamț.

În cadrul întâlnirii participanții au prezentat resursele umane și materiale pe care le pot pune la dispoziția proiectului, precum: numărul voluntarilor, numărul ambarcațiunilor, mijloacele de transport pentru voluntari, preluarea și transportul deșeurilor, procedurile de intervenție, măsuri de prevenire ș.a.m.d.

Reprezentanții primăriilor Bicaz, Farcașa, Borca, Poiana Teiului, Hangu, Ceahlău, Grinitieș și-au asumat un rol activ în sprijinirea proiectului, prin sensibilizarea și mobilizarea cetatenilor, cât şi prin oferirea mijloacelor de transport și de oferire a unor facilităţi de cazare pentru voluntari.

Organizatorii își propun să implice pe parcursul celor trei zile de acțiune un număr de peste 300 de voluntari, care se pot înscrie prin e-mail la info@senscivic.ro.

”Această întâlnireorganizată la inițiativa Asociației Sens Civic are rolul de a pregăti ample acțiuni de ecologizare ce se vor desfășura în zona Lacului Izvorul Muntelui dar și în întreg județul, pe parcursul lunii septembrie, cu prilejul proiectului Let’s Do It, Romania!. Problematica ecologizarii lacului Izvorul Muntelui este veche, dar mereu de actualitate. Nu dorim să identificăm neapărat vinovați pentru poluarea lacului, cauzele sunt cunoscute, dar dorim ca aceasta importanta mobilizare de forţe la nivel local să ofere mai ales soluții pe termen lung”, a declarat Niculina Dobrilă, prefectul județului Neamț..

”În aparență, acțiunea de ecologizare funcționează ca oricare alta pe termen scurt, cu rezultate apreciabile, dar punctuale. Prin alăturarea mai multor părți implicate, atât din mediul ONG, cat si din zona instituțională și privată, proiectul de ecologizare caută sa obtina un impact pe termen lung, ce începe cu o lecție de conștientizare şi de educaţie civică si continuă cu realizarea unui plan de dezvoltare durabilă pentru elaborarea unor politici de mediu”, a declarat Andrei Carabelea, președintele Asociației Sens Civic.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
 1. Elena spune

  Sunt de acord cu Cristina!!! Voluntarii intr-adevar se pot implica, insa, cei care primesc ajutor sociale si trandavesc nu ar trebui sa se afle si ei in treaba asta?!
  Haideti sa ne mobilizam si cu treaba asta nu doar voluntari. Saracii copii vin voluntari pentru o amarata de diploma si muncesc, iar cei care stau degeaba mai primesc si bani de la stat!

 2. FLORIN spune

  Ar trebui sa inceapa cu orasul Piatra Neamt/dealul Cozla/Pietricica care este o cloaca de mizerie.

  Indiferenta si nepasarea autoritatilor de face curatenie si a educa aceasta populatie analfabeta si inapoiata cu amenzi usturatoare arata inca o data daca mai era nevoie ca pe cei din administratia acestui oras/judet nu-i intereseaza decit sa fure.

  Asta se vede peste tot,numai paragina si boschetareala.

  Dupa chipul si asemanarea cetatenilor acestui oras.

 3. Mihai spune

  Este bine că se încearcă o mobilizare de forțe pentru marea acțiune de igienizare ! Dar s-a gândit cineva să împiedice din fașă apariția acestor deșeuri . Deșeurile nu sunt produse de lacul Izvoru Muntelui sau afluenții acestuia . Deșeurile sunt produse de locuitorii din zona amonte lacului , din zona cursurilor de apă . Cred că obligația primordială a primăriilor și consiliilor locale este gestionarea deșeurilor astfel ca acestea să nu ajungă în cursurile de apă și implicit în lacul Izvoru Muntelui . Lipsă mare la civism , ordine și curățenie pe domeniul public .

  1. mitica miticatarc spune

   Cu tot respectul,nu va suparati ca va zic… Mihai si Florin….ia nu mai fiti destepti la datul cu parerea si puneti o mana de ajutor! ca la vorbe suntem toti buni! ia sa va vad in septembrie la ecologizare si dupa aia ,,ne mai dam cu parerea”! cu respec, o seara placuta!

 4. Bofan Ionut spune

  Bravooo

 5. cristina spune

  primarii acestor comune sa-i aduca pe toti care iau ajutoare sociale de la primarie si sa nu se mai bazeze numai pe ajutorul voluntarilor

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate