Inspectia podului din comuna Ion Creanga

0

Presedintele Consiliului Judetean Neamt, Vasile Pruteanu, insotit de directorii DRUPO – Claudiu Maftei si Directiei Tehnice – Doru Conachi, a fost, ieri, in comuna Ion Creanga, pentru a clarifica situatia juridica a podului de peste Siret.

Presedintele CJ a purtat discutii cu primarul Petrica Prichici, din care au rezultat urmatoarele: liziera de padure de la dreapta podului nu apartine Directiei Silvice, asa cum eronat a prezentat Directia Silvica situatia. „Pana in 1962, au fost capete de ogoare ale oamenilor, apoi au trecut in proprietatea comunala, dupa care, Silvicul a inceput sa planteze, in mai multi ani acolo, copaci. S-au tot intins, iar acum spun ca este a lor pentru ca au plantat copacii acolo. Pe timpul lui Ceausescu, erau programe de impaduriri, iar ei unde sa planteze ? Veneau aici, in albia minora a Siretului si isi realizau din programele anuale de impadurire”, a spus primarul Petrica Prichici, care a precizat: „Am gasit o harta de acum 400 de ani, Siretul trecea pe atunci cam pe unde e Primaria acum. Cursul i-a fost deviat, iar acum este blocat in partea dreapta si impinge puternic pe stinga, cu pericole imediate de inundatii”.

De la acest drept de proprietate revendicat de Directia Silvica, autoritatile locale nu pot interveni in albia minora a Siretului, pe malul drept de langa  pod.

Solutii

Presedintele Vasile Pruteanu a declarat ca v-a purta o discutie cu deputatul Marius Neculai, cel care a initiat legea ce ar fi facut posibila defrisarea malului drept al Siretului in zona Ion Creanga. „Vom discuta, asa cum am vorbit acum cu domnul primar, si vom trimite punctul nostru de vedere oficial presedintelui Romaniei, cu precizarea ca nu Directia Silvica stapineste acest teren, ci ca el a fost stapanit in trecut de comunele Ion Creanga si Horia. Vom trimite o informare completa si documentata presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, astfel incat sa putem interveni in aceasta zona. Pericolele sunt multe: blocarea malului drept cu liziera de padure impinge Siretul spre malul stang, pe care, deja, in parte, l-a rupt, intra in satele oamenilor, provoaca pagube si suferinte. Pe de alta parte, primii piloni din partea dreapta a podului sunt blocati in padure, in timp ce primii din stanga sunt supusi incontinuu, eroziunii, din cauza ca apa isi face drum singura. Consiliul Judetean Neamt, prin DRUPO, a trimis peste 127 de masini cu material pentru protectia pilonilor, au amplasat epiuri pentru devierea apei, insa nimic nu este sigur pina nu se elibereaza malul drept prin defrisare”.

Directorul Directiei Tehnice a Consiliului Judetean a precizat ca podul este monitorizat saptamanal, iar datele sunt trimise unui profesor universitar, astfel incat sa nu existe pericolul ivirii unor probleme care sa puna in pericol viata sau integritatea oamenilor ori sa avarieze bunuri: „Podul este in urmarire speciala de 10 ani, iar datele sunt trimise profesorului universitar Sabin Florea. Dansul a dat ca unica solutie, foarte clar, taierea padurii si eliberarea malului drept al Siretului”, a precizat Vasile Pruteanu.

Cu aceasta ocazie, seful CJ a vizitat cateva drumuri care au nevoie de reparatii – Ion Creanga Icusesti si Primarie – Izvor si a stat de vorba cu primarul despre problemele comunei.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate