Initiativa legislativa: modificarea stemei tarii si sigiliului statului

2

Stema_Romaniei_-_proiect_1992_01_-_colorPe 3 septembrie 2013, am semnat și depus la Parlamentul României, împreună cu alți colegi parlamentari, o inițiativă legislativă care prevedea ”modificarea și completarea Legii 102/1992, privind stema țării și sigiliul statului”.
Această inițiativă legislativă a trecut de Senat şi are ca obiect de reglementare introducerea coroanei regale pe acvila care apare pe stema țării.
Conform expunerii de motive, soluția legislativă este justificată prin necesitatea de a sublinia ideea de independență și suveranitate a statului român și a perioadei în care acestea au fost obținute, ca reper de însemnătate crucială pentru statul român.
În contextul globalizării, noțiunea de independență și suveranitate trebuiesc promovate pe orice cale, inclusiv în simbolurile naționale.
Făcând o scurtă trecere în revistă a momentelor în care se face referire la coroană ca simbol în heraldica românească, la sfârșitul sec. al XVI-lea, pe stema Țării Românești apare coroana princiară așezată pe capul acvilei. În 1948 guvernul revoluționar menține pe stema țării acvila încoronată. În Moldova, scutul stemei apare suprapus de o coroană princiară deschisă iar în sec. al XVII-lea, coroana princiară, ca simbol al puterii suverane, va fi redată chiar deasupra coarnelor bourului de pe stemă, asociată cu spada și buzduganul.
Odată cu intrarea în regimul comunist, stema țării suferă modificări radicale, având influențe ale simbolisticii statelor socialiste aflate sub control sovietic.
Acum, constatăm faptul că, deși sunt republici, țările din spațiul de influență sovietică și-au reîncoronat stemele.
Dacă vrem să ne detaşăm pentru totdeauna de trecutul comunist, trebuie să ne reconsiderăm simbolurile naţionale: drapel şi stemă.
Pentru că sunt dezbateri pe tema revizuirii Constituţiei şi se consideră necesar ca stema ţării să fie aplicată pe drapel, este la fel de necesar ca toate elementele heraldice care sunt specifice tradiţiei poporului român să fie completate şi aplicate pe stemă.
Ca act reparatoriu în faţa istoriei, acvila de pe stema României va trebui reîncoronată”, a declarat senatorul Eugen Ţapu Nazare.
Menţionăm că s-au obţinut avize favorabile din partea Comisiei Juridice şi Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. Ella spune

    Drapelul fara stema reprezinta un popor fara identitate nationala.
    E important pentru noi sa alegem stema potrivita care sa ne reprezinte oriunde in lume.

  2. Leo Taxil spune

    Daca stiam ca Tapu Nazarie e regalist si ca singura lui contributie la propasirea neamului e modificarea stemei, nu-l mai votam.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate