Informatizarea primăriei Piatra-Neamț … o glumă nefericită

2

Una dintre lozincile din campanie, folosită apoi ca motivație pentru a se angaja unii pe la primăria pietreană, a fost informatizarea/digitalizarea activității instituției.

La ora actuală, începând cu site-ul primăriei și terminând cu corespondența, totul se află la nivelul epocii de piatră din punct de vedere informatic.

Din păcate, șansele să se schimbe ceva par a fi nule.

Am văzut recent o corespondență trimisă de primărie către oamenii din oraș, corespondență care indică faptul că la primăria Piatra-Neamț oamenii folosesc calculatoarele după ureche, fără să aibă competențe și mai grav, ne arată că nici nu există cineva în primărie care să le ofere măcar consultanță de specialitate ca să evolueze.

Mai concret, primăria a trimis scrisori către pietreni, probabil cu redistribuire prin asociațiile de locatari, scrisori personalizate manual ca acum zeci de ani. Adică niște oameni au trecut cu pixul adrese, numere de înregistrare și numele destinatarilor. Această treabă a necesitat foarte mult timp al unor oameni plătiți din banii pietrenilor. Dacă ar fi făcut cineva așa ceva la un privat era dat afară a doua zi.

De fapt, toată această „cufureală” cu scrisori se poate face de un singur om calificat care, cu ajutorul unui calculator, îmbină o scrisoare cu numele și adresele dintr-un tabel și produce automat câte zeci de mii de scrisori personalizate este nevoie.

Pentru dumneavoastră, cei care citiți și nu aveți calificări în domeniul IT, poate nu pare ceva ieșit din comun ce au făcut cei de la primărie dar pentru cineva cu un nivel de calificare minimă în zona informaticii astfel de lucruri sunt de neconceput. Acest instrument de îmbinare/personalizare a corespondenței (mail merge) se găsește în Microsoft Word de la varianta 97 încoace. Nefolosirea lui la primărie indică faptul că funcționarii nu au calificare nici măcar în utilizarea Word-ului și cei angajați ca să-i învețe și îndrume ori nu își fac treaba, ori au diplome luate pe orice numai pe merit nu.

Faptul că primăria Piatra-Neamț este un dezastru din punct de vedere informatic în anul 2021 nu ar fi ceva deosebit pentru România. Multe primării din țară sunt pline de funcționari incompetenți în ceea ce privește utilizarea PC-ului. Penibil este modul în care au fost mințiți pietrenii că va fi o revoluție informatică la primărie când realitatea indică cu totul altceva.

Se spune că este foarte ușor să critici și să spui că nu e bine cum se face dar dacă e să fii pus să faci tu mai bine habar nu ai. Pentru asta oferim primăriei un serviciu de consultanță IT cu 1 euro pe an. Dacă acceptă contractul și implementează 50% din ce li se oferă prin consultanță se va dubla eficiența la tot ce fac angajații din primărie.

Opinia noastră este că nu se vrea decât să se cheltuie banii, să se angajeze incompetenți pe pile și să fie totul o harababură ca să se poată face orice șmecherii.

Vor cheltui cei de la primărie 1 euro pe un contract de consultanță și vor implementa 50% din ce li se spune? Vom vedea și om reveni asupra subiectului.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Luminita spune

    Multi dintre ei au făcut cursuri si detin Permis ECDL, ceea ce înseamnă că au competențe digitale acreditate. Sa fie incompetenta sau rea voința?

    ADMIN: Doar dacă au dat mita ca să ia diploma. Examenul ECDL nu poate fi trecut decât daca ai cunostinte temeinice de utilizare PC.

  2. Vizitiu Aurica spune

    Mai multi primari nou alesi au inceput curatenia in primarii.Pe cand si la P.Neamt?Curatenia in sensul eliberarii din functii a celor care taie frunze la caini.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate