„Înfloresc” apele în Neamț (FOTO)

0

Garda de Mediu Neamț explică printr-o postare pe facebook un fenomen care apare în această în apele din Neamț.

„Datorită temperaturilor ridicate ale mediului ambiant, a debitelor scăzute, se produce accelerarea procesului natural de descompunere a vegetației acvatice. Drept urmare, bioderma formată pe pietre prin procesul natural de descompunere eliberează gaze (bioxid de carbon și metan) formând bule fixate de vegetația de pe fundul apei, care, pe principiul aer-lift, antrenează spre suprafața apei bucăți de biodermă dând aspect de apă uzată.

Fenomenul poate fi observat atât pe cursul râului Bistrița, cât și pe malurile lacurilor de baraj. Eutrofizarea apelor de suprafață ( înflorirea apelor) este un fenomen natural cu dezvoltare mai puternică pe cursurile inferioare a apelor de suprafață (unde viteza de curgere este mai mică) și mai puțin pronunțat spre izvoare (unde viteza de curgere a apei este mai mare).

Exemplificăm prin fotografiile următoare, însoțit și de ”poluarea naturală” produsă de polen pe Lacul Bâtca Doamnei.”, se arată în postare.

FOTO: Garda de Mediu Neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate