[FOTO/VIDEO] Cercuri misterioase în iarbă, într-o zonă din Neamț. Extratereștri, OZN-uri sau…?

1

Un cititor ne-a trimis la redacție o serie de fotografii pe care le-a realizat pe un deal din zona Girov, județul Neamț. Superstițioșii ar spune că sunt cercuri create de faimoasele iele, iar admiratorii de OZN-uri ar spune că ne-au vizitat extratereștrii.

Istoria cercurilor misterioase apărute în câmpuri este destul de veche, creându-se pe întreaga planetă un adevărat val de isterie, combinat cu superstiții și obsesie pentru extratereștri. De fapt, majoritatea cercurilor din zonele agricole s-au dovedit a fi create de „șarlatani” cu scopul de a sugera că într-adevăr e o invazie de extratereștri. Dar trebuie să recunoaștem că această formă de „artă” este agreabilă.

Elveția / Wikipedia

Sceptici fiind, am vizitat personal acel loc și am realizat mai multe fotografii pe care le puteți vedea mai jos. Cercurile, cu diametru de 2-4 metri, sunt create de o vegetație mult mai dezvoltată decât în rest, nefiind niciun fel de urme artificiale sau influență umană. În schimb, în zonă, pe lângă sau chiar pe cercuri sunt multe mușuroaie de furnici sau de cârtițe și nenumărate găuri în pământ provocate probabil tot de cârtițe sau alte animale de dimensiuni mici.

Deși am găsit mai multe articole de presă care prezentau acest fenomen în mai multe locuri din România, explicațiile au rămas tot în zona de superstiție sau SF (click aici pentru un exemplu).

În urma unei documentări, credem că am găsit niște explicații, pornind de la ceea ce numesc bătrânii din Neamț „vetre”, acele cercuri în care cresc, de regulă, ciuperci.

În realitate, este vorba despre o „infectare” fungică a ierbii (peste 60 de specii de ciuperci), iar în limba engleză este cunoscută sub denumirea de „FAIRY RING” (inel de zână). În română apare denumirea de „CERCURI VRĂJITE”.

Aceste inele (cercuri) apărute în iarbă sunt caracterizate fie de o zonă necrotică (1 – foto) (acolo unde iarba moare), fie de o zonă fertilă (2 – foto), unde iarba este mult mai dezvoltată și cu un verde intens. Mai există și un al treilea caz, când ciupercile cresc efectiv în cerc (3 – foto). Zona necrotică este cauzată de un miceliu sub pământ care „parazitează” rădăcina ierbii. Ciuperca de asemenea consumă tot azotul din sol. Zona fertilă este cauzată de un anumit tip de ciuperci care produc o substanță asemenea hormonilor, accelerând creșterea. Aceste inele devin din ce în ce mai mari în decursul timpului, de la câțiva centimetri la câțiva metri în diametru în decurs de 1 an.

Când această boală afectează iarba din propria curte, metoda de a scăpa de ciupercă este una singură… săparea acelei zone, curățarea, tratarea și înlocuirea cu pământ sănătos.

În zonele aride, de deșert, același fenomen este atribuit de unii specialiști termitelor, care, spun ei, consumă vegetația din jur, iar solul îl transformă în cuib. Teoria este contrazisă de alți cercetători.

Explicațiile pot fi mai multe, pentru moment noi doar pe acestea le prezentăm.

Secțiunea de comentarii e deschisă pentru a vă prezenta punctul de vedere cu privire la acest fenomen. Ce credeți că este? Ați mai întâlnit acest fenomen până acum?

Și ca să încheiem într-o notă mai amuzantă… Dovada supremă a faptului că nu suntem singuri: am găsit telecomanda uitată de „extratereștri” când au părăsit „planeta” Neamț.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. mickey999 spune

    Da’ vreo sticla din plastic n-au lasat si ei in urma ? Niste cartoane minjite de muster? Nu?
    Nici macar niste capace de la sticlele de bere???
    Incredibil dom’le!
    🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate