Îndrăgita soprană și profesoară Elena Botez, văzută prin ochii foștilor elevi

0

Liceul de Arte „Victor Brauner”o sărbătorește pe renumita soprană și profesoară de canto clasic Elena Botez, colegii și foști elevi îi doresc viață lungă, sănătate, bucurii pe măsura învățăturilor transmise discipolilor, la împlinirea unei frumoase vârste. La mulți ani!

După o carieră strălucită la Teatrul de Operetă din București și Opera de Stat din Timișoara unde a cântat timp de 28 de ani, alături de parteneri renumiți la nivel național și internațional, soprana s-a dedicat activității de dascăl timp de apropare 30 de ani, călăuzind spre succes tineri pe care inițiat în lumea bel canto-ului.

Prilej de amintiri pentru cei care, din diferite colțuri ale lumii, i-au adresat gânduri, urări, au pus în evidență ce au învățat de la distinsa profesoară, cum folosesc și în prezent sfaturile dumneaei într-un documentar intitulat „În darul harului și al profesorului”. Și-au exprimat recunoștința, au împărtășit amintiri dragi: Ada Chele, Alexandra Tărniceru, Andreea Chinez, Adina Vilichi, Cellia Costea, Clara Topliceanu, Claudia Caia, Claudia Robu, Alexandra Costin, Felicitas Bordianu, George Proca, Ana Ramona Laza, Mădălina Țăpuc, Mihaela Pleșa (Ciudin), Nicola Pahoncea, Nicoleta Colceiar, Noemina Laiu Cosma, Octavian Cezar Ionescu, Olguța Toma, Ștefan Ionuț Corlade, Suzana Nădejde, Alexandra Grigoraș, Ana Maria Racu (Gorcea), Mihaela Jitariu, Olga Caia, Paula Antal, Teodor Busnea, Veronica Anușca. Regia filmului a fost realizată de un prieten al liceului, Brândușa Balan. Foștii elevi, artiști lirici, profesori, oameni de televiziune, își amintesc cu drag și dor experiența alături de cea pe care o numesc mentor, o poartă în suflet, îi mulțumesc pentru sfaturi, îndemnuri, munca depusă, răbdare, cuvintele de încurajare, iar soprana Cellia Costea o consideră a doua mamă. La ore primeau recomandări pentru poziția corporală, vestimentație, dicție, studiu, pe scurt, tot ce ține de arta interpretativă.

Așa cum declară foșii elevi, doamna Elena Botez este om extraordinar, profesor cu mare har de la Dumnezeu, dând dovadă de dăruire, sprijin și implicare, mereu neobosită, făuritor de destine, deschizător de orizonturi, iar pentru toate acestea, fac o reverență în fața omului minunat și a profesorului desăvâșit.

Sunt apreciate momentele minunate petrecute în liceu, îndrumarea primilor pași pe drumul artei lirice, participarea la concursurile și olimpiadele câștigate numai datorită pedagogului Elena Botez, modul în care le-a insuflat dragoste pentru scenă și a iubi ceea ce fac, a inspira și celor din jur dragostea pentru artă, iată de ce aplauzele primite se îndreaptă de fiecare dată și către mentor.

Cei deveniți la rândul lor profesori își doresc să ducă mai departe metoda pedagogului Elena Botez, căci orele de canto au însemnat poate cea mai frumoasă perioadă din viața lor, mult studiu, povești cu tâlc, sfaturi de viață, tehnică vocală, abordare, atitudine, soluții la probleme prin care adolescenții treceau la momentul respectiv,  învățarea respectului de sine și față de alții, a recunoașterii frumosului în toate formele lui, dorința de a deveni mai bun, chiar cel mai bun.  

Discipolii artistei lirice cărora le evocă „o mie de imagini și de cuvinte, prieten, familie, istorie, poezie, poveste”, o consideră „exemplu viu, uriaș artist, făuritor de destine, deschizător de orizonturi, ambasador al muzicii de calitate”, o admiră pentru dragostea și încrederea insuflată. Claudia Robu, realizator de emisiuni la TVR Cultural, recomandă cui nu o cunoaște încă pe artista lirică Elena Botez, să asculte toate gândurile din cufărul cu amintiri prețioase ale foștilor elevi, cetățeni de onoare în toate colțurile lumii, pentru a-și face cât de cât o idee despre acest om complex, gânduri adunate în documentarul intitulat sugestiv de către regizor „În darul harului și al profesorului”.

Echipa de proiect, Carmen Corlățeanu și Olguța Toma, aduce mulțumiri Celliei Costea, Brândușei Balan și tuturor foștilor elevi care au contribuit la realizarea filmului pe care vă invităm să îl vizionați pe pagina Facebook a Liceului de „Arte Victor Brauner”

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate