Indemnizația însoțitorului adultului cu handicap grav, începând cu 1 februarie 2017

5

În ceea ce privește salariul de bază care stă la baza acordării indemnizației însoțitorului adultului cu handicap grav, începând cu 1 ianuarie 2017, se acordă o indemnizație echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar.

Pentru luna ianuarie 2017, nivelul indemnizației însoțitorului adultului cu handicap grav rămâne neschimbat. Începând cu februarie 2017, pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, acesta s-a stabilit la 1.450 lei lunar.

Astfel, începând cu 1 februarie 2017, după aplicarea cotelor procentuale ale contribuțiilor sociale corespunzătoare asiguratului (contribuția la bugetul asigurărilor de șomaj – 0,5%, contribuția la asigurările de sănătate 5,5%, contribuția individuală de asigurări sociale – 10,5%) și prin luarea în considerare a deducerii personale de 300 de lei, salariul de bază pentru funcția de asistent social debutant cu studii medii cu care se asimilează indemnizația însoțitorului adultului cu handicap grav poate avea următoarele valori:

– 1.450 lei brut, respectiv 1.065  lei net, dacă acesta nu a beneficiat de majorarea salarială de 12% prevăzută de O.U.G. nr. 27/2015, anterior lunii octombrie 2015;

– 1.624 lei brut, respectiv 1.184 lei net, dacă acesta a beneficiat de majorarea salarială de 12% prevăzută de O.U.G. nr. 27/2015, în perioada 1 iulie 2015 – 31 septembrie 2015.

Menționăm că procentul de majorare stabilit prin OUG nr. 27/2015 era de până la 12%, autoritățile locale putând acorda orice valoare până la 12%.

indemnizatie-insotitor

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
 1. Trenchea Andrei spune

  Mie NU mi sa marit cu nimic !!!

 2. Dumitriu Mihai spune

  Dacă sunt insotitorul unui bolnavcu handicap de gradul1 si primesc retributia de 1450 brut din care mi se opreste asigurări de sanatate , pensii și impozit pe venit de 16% ,retributia este de 1065 net , mentionez ca eu sunt pensionar de drept deci ptr ce mi se opreste sanatate și pensii daca eu leam platit pe parcursul activitatii mele , atunci poate sa mi se elibereze o adeverinta cu suma retinuta la pensii din sal minim pe ec la sfârsitul anului ptr recalculare , In baza carei legi se opresc aceste sume in calitate de insotitor fara contract de munca !

  1. Trenchea Andrei spune

   Ati mentionat bine ! Dar se da 80% din salarul minim pe economie 🙁

 3. Topciov Agata spune

  Daca ai o pers cu handicap grav și optezi pt asistent personal primește și asistentul un salariu și pers cu handicap alt salariu după vârsta de 7 ani sau doar insotitorul va rog aștept raspuns

 4. Topciov Agata spune

  Daca ai o pers cu handicap grav și optezi pt asistent personal primește și asistentul un salariu și pers cu handicap alt salariu după vârsta de 7 ani sau doar insotitorul

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate