INCREDIBIL! Un ordin de ministru a eliminat autorizația de mediu pentru exploatările forestiere!

32

Este incredibil. Pe 2 august 2017, prin ordinul de ministru nr. 1078/2017 privind modificarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu s-a abrogat art.19 din legea care reglementează emiterea autorizațiilor de mediu, așa că din acest moment exploatările forestiere nu mai au nevoie de autorizație de mediu de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Iată articolul abrogat: Autorizarea unor activităţi specifice
Art. 19
(1)Proprietarii şi/sau deţinătorii legali ai parchetelor aprobate anual pentru exploatare au obligaţia de a solicita şi a obţine autorizaţia de mediu pentru activitatea de exploatare forestieră.
(2)Depunerea solicitării pentru emiterea şi obţinerea autorizaţiei de mediu se realizează înainte de organizarea şi desfăşurarea licitaţiei sau negocierea directă a masei lemnoase.
(3)Autorizaţia de mediu conţine toate obligaţiile privind protecţia mediului pe durata executării lucrărilor aferente exploatării şi după exploatare.
(4)Deţinătorul autorizaţiei de mediu are obligaţia de a notifica autoritatea publică teritorială pentru protecţia mediului, în termen de 15 zile de la încheierea contractului sau a negocierii directe privind parchetele de exploatare, despre toate amplasamentele licitate/negociate, cu precizarea operatorilor economici care efectuează lucrările de tăiere a masei lemnoase şi a acelora care au câştigat licitaţia, cu indicarea perioadei de exploatare forestieră.

Iată ordinul :
Ordinul nr. 1078/2017 privind modificarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, aprobată prin Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1.798/2007, precum și pentru completarea Metodologiei de atribuire în administrare și custodie a ariilor naturale protejate, aprobată prin Ordinul ministrului mediului și schimbărilor climatice nr. 1.052/2014

Având în vedere Referatul de aprobare nr. 95.139/DM din 19.06.2017 al Direcției generale evaluare impact și controlul poluării, în temeiul prevederilor art. 12 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 19/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Mediului și pentru modificarea unor acte normative, viceprim-ministrul, ministrul mediului, emite următorul ordin:
Art. I. – Procedura de emitere a autorizației de mediu, aprobată prin Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1.798/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 808 din 27 noiembrie 2007, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 19 se abrogă.
2. La anexa nr. 1 „Lista activităților supuse procedurii de emitere a autorizației de mediu”, nr. crt. 9 „Silvicultură și exploatare forestieră”, inclusiv coloana de la Observații „Numai pentru exploatare forestieră”, se abrogă.

Art. II. –
Metodologia de atribuire în administrare și custodie a ariilor naturale protejate, aprobată prin Ordinul ministrului mediului și schimbărilor climatice nr. 1.052/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 523 din 14 iulie 2014, cu modificările ulterioare, se completează după cum urmează:

– La articolul 35, după alineatul (9) se introduc două noi alineate, alineatele (10) și (11), cu următorul cuprins:

„(10) Ocoalele silvice solicită administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate, cu cel puțin 15 zile înainte de emiterea autorizației de exploatare forestieră, condițiile specifice ce trebuie respectate de către titularii autorizației, pentru desfășurarea activității de exploatare forestieră în ariile naturale protejate, condiții ce vor fi introduse în cuprinsul autorizației de exploatare forestieră, inclusiv condițiile cuprinse în planurile de management ale ariilor naturale protejate.

(11) În situația în care ariile naturale protejate nu au administratori/custozi, ocoalele silvice vor solicita Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, cu cel puțin 15 zile înainte de emiterea autorizației de exploatare, condițiile specifice ce vor fi introduse în cuprinsul autorizației de exploatare, condiții ce trebuie respectate de către titularii autorizațiilor de exploatare.”

Art. III. -Emitentul autorizației de exploatare forestieră, în termen de 7 zile calendaristice de la data emiterii acesteia, transmite comisariatului județean al Gărzii Naționale de Mediu de pe raza județului în care se desfășoară activitatea o notificare care să conțină următoarele informații: titularul activității de exploatare forestieră, datele de contact ale acestuia, numărul și data autorizației de exploatare emise, unitatea de producție, parcela, subparcela (unitatea amenajistică), volumul de masă lemnoasă extras, durata activității.

Art. IV. -Ocoalele silvice informează Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și autoritățile competente pentru protecția mediului, până la sfârșitul primului trimestru al anului următor celui pentru care se realizează informarea, cu privire la numărul autorizațiilor de exploatare forestieră emise, titularii autorizațiilor de exploatare forestieră, datele de contact ale acestora, unitățile de producție, parcelele și subparcelele (unitățile amenajistice).

Art. V. -În cazul activităților de exploatare forestieră aflate în curs de reglementare la data intrării în vigoare a prezentului ordin, acestea nu mai fac obiectul reglementării din punctul de vedere al protecției mediului, iar documentația depusă se returnează la cererea titularului, fără restituirea tarifelor achitate.

Art. VI. -Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate publică pe site-ul instituției lista administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate, inclusiv datele de contact, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

Art. VII. -Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Viceprim-ministru, ministrul mediului,
Grațiela Leocadia Gavrilescu
București, 1 august 2017. Nr. 1.078.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
32 Comentarii
 1. Petru Stefan spune

  Un ordin ușor ca o pană

 2. Viorica Zamfir spune

  Cu siguranta

 3. Corina Ungureanu spune

  A citit cineva ordinul in totalitate, sau numai titlul articolului ? Problema este ca in aceasta tara nu se respecta nici o lege .

 4. Floria Ioana spune

  De ce? Ce interese au mai apărut?

 5. Bogdan Bogdy spune

  O tara dezordonata cu guvern tampit.Nu se vb niciodata despre păduri. E nebun Iohanis asta cu cap de robot .

 6. Ina Stana Rebigan spune

  Natiunea edte bolnava ?…ce face NATIUNE. ?…..doarme…

 7. Ida Pavicsits spune

  Ati luat.o razna rau de tot ministrilor….nu va mai ganditi la generatiile ce vor urma??? Ce respira ???

 8. Amia Amzamun spune

  Da sa taie tot :)) sa le ia dracu casa cu tot cu masa la prima ploaie cad muntii pe ei

 9. Dumitru Adriana spune

  Săraca țară bogată!

 10. Ina Kreativa spune

  Și pentru asa ceva de ce nu ieșim sa demonstram?

 11. Gianina Duduiala spune

  Oameni buni ai sa iesim in strada in loc sa vorbim

 12. Jeni Onea spune

  Eu cred ca ne am pierdut mintile Doamne fereste Oameni buni ce putem face haideti sa facem ceva concret

 13. Eugenia Magdas spune

  Tăieri mă că o sa vina potopul peste catacombele voastre ,nu vedeți e de intimpla .vijelii inundați , cînd a mai fost așa ceva .sa va duca potopul pe cei care și-a dat acordul de fapt Mafioți mîna în mînă .

 14. Dumitrescu Constanta spune

  Dacă localnicii îngăduie, al lor să fie păcatul cu toate consecințele și nici să nu-ndrăznească să ceară ajutor.

 15. Maria Garlea spune

  Pentru asta induram noui aceste furtuni groaznice.

 16. Mihaela Frigioiu spune

  Trebuie neaparat sa facem ceva! Tradatorilor de neam si de țară!!!!

 17. Mihaela Frigioiu spune

  Nu se poate asa ceva!!!!!!!

 18. Antonia Mihailescu spune

  liber la jaf !

 19. I.O. Noi spune

  Sa fie chemati la.plantata paduri toti cei care au votat psd.asa e corect…sa repare ce strica mult iubitul partid.

 20. Diana Victoria Hagiu spune

  ALOOOOOOO!!!! PSD/UL! PAI ASA AM VORBIT??? VREM SA NU SE MAI ATINGA NIMENI DE PADURILE NOASTRE. VORBIM,VORBIM, TIPAM,CHIAR NU E AUDE NIMENI?!?!?!?!???

 21. Antonia Dragoiu-Grecu spune

  Frumos hai sa raiem toate padurile si sa premiem pe hoti ca numai asta mai urmeaza

 22. Mariana Furdean spune

  Bani vorbesc.Pana no mai ramanea nimic,ca se gata intr o zi.

 23. Titina Mihai spune

  Au început si pe valea Azugii. Curg camioanele nonstop. În curând munții Baiului și munții Ritivoiu vor fii goliți. Ce fac autoritățile? Nimic . Se fac că nu văd.

 24. Sara Avram spune

  Deci, instituțiile statului în loc sa intervină și sa stopeze masacrul pădurilor, le deschide calea și le netezește drumul hoților. …

  1. Mariana Lupas spune

   Adevărat din păcate

 25. Sanda Crișan spune

  Așa se fură mai simplu !!! Asta-i România lucrului bine făcut , nu-i așa ???

 26. Iudita Farcas spune

  Cum de nu ne pasa de aceasta tara frumoasa ,taiem,radem tot ,vindem tot ce se poate deasupra si din adancuri..incultura..

  1. Stefana Bercea spune

   Important este sa stopam…

 27. Mirel Andrisoaei spune

  Ce credeti ca cei de la Mediu incomoda cu ceva pîna acum.
  (Mai putin cu o instituţie la înparteala)

 28. Maria Cornelia Diaconu spune

  Hopa au gasit alta soluție mai simpla pentru tăieri!

 29. Karmen Suciu spune

  Doamne unde vom ajunge,ca natie,ca popor??

 30. Chirila Anca spune

  Au nevoie de bani pentru promisiunile electorale

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate