Incompetență sau strategie criminală: Creșterea facturilor la gaz și curent, ca să nu mai poluăm?!

0

Încep în mod agresiv în România discuțiile despre climă, Green Deal și promisiuni că România va depune toate eforturile să scadă poluarea până în 2030.

Într-un articol din octombrie 2021, Înlocuirea lemnului de foc cu rețele de gaz metan, bani aruncați pe fereastră. Ce i se cere, de fapt, României prin Green Deal, arătam cu subiect și predicat că UE spune că rețelele de gaz care ni se tot promit în zonele rurale pentru înlocuirea lemnului de foc poluează. Analiza Comisiei Europene arată foarte clar că utilizarea gazelor naturale nu este compatibilă cu obiectivul pe termen lung de decarbonizare.

Că sunt sau nu băieți deștepți care se vor ocupa acum cu extinderea rețelelor de gaz ca să se renunțe la lemnele de foc folosite pe scară largă în România, problema este alta acum. Facturile la gaz și curent au crescut enorm, cu tot cu plafonări și subvenții, iar oamenii vor ajunge să nu mai consume nici curent, nici gaz, adâncind sărăcia și bolile din țară.

În strategia discutată astăzi la Guvern, ni se spune că se vor investi 16 miliarde de euro în dezvoltarea energetică a României.

Cum?

„România își propune, prin PNIESC, ca ponderea energiei din surse regenerabile în consumul total de energie să sporească până în 2030 prin creșterea capacității instalate de centrale eoliene și fotovoltaice, precum și prin creșterea numărului de prosumatori.

Prin investiții, până în 2030 țara noastră trebuie să aibă capacități nete instalate de 5.1 GWh de solar și 5.3 GWh de eolian. Per total, Romania și-a propus ca în perioada 2021-2030 să instaleze capacități adiționale de 6,9 GW din surse regenerabile.

Totodată, prin SER se propune dezvoltarea unui Program Nuclear pe termen mediu și lung, modernizarea CEO și CEH, investiții ale companiilor Hidroelectrica și Romgaz.

Finanțarea proiectelor energetice pentru atingerea obiectivelor din Strategia Energetică a României și PNIESC se vor face din fondurile din PNRR și Fondul pentru Modernizare.”

spune Guvernul.

Așadar, nici vorbă de gazul metan care va salva România, ci se va impune construirea de centrale eoliene și fotovoltaice (sunt acestea eficiente în zonă de munte, cum e la Neamț?), precum și centrale nucleare. Acestea nu se pot construi peste noapte, prin urmare oamenii vor folosi în continuare gazul metan ani de zile, până când vor fi și în România peste tot centrale care produc energie regenerabilă. Dacă se vor construi la fel cum se construiesc și autostrăzile, vom avea o problemă reală.

Există în acest sens presupunerea rezonabilă că strategia românească, posibil criminală, ca România să polueze mai puțin este de a crește enorm facturile pentru ca oamenii să consume mai puțin. Nu mai vorbim de falimentarea firmelor și creșterea șomajului din cauza creșterii enorme a facturilor la gaz și curent.

Același lucru se întâmplă și în cazul autoturismelor, care în mare parte consumă combustibili folosili, prin creșterea impozitelor, a dublării, triplării RCA-ului, scăderea numărului de parcări etc., iar oamenii vor ajunge să își vândă mașinile, pentru că de investit în autovehicule electrice nu investește decât cine își permite, adică foarte puțini. Sau doar Primăria Piatra-Neamț, din pungulița publică.

De ce să investim enorm în surse regenerabile, când putem reduce consumul prin creșterea disconfortului cetățenilor? Asta e strategia strâmbă a celor care ne conduc și și-au dat seama că în loc să investească concret în energie regenerabilă au pierdut banii pe drum în toți acești ani? Asta ne dorim de la civilizație? Să ajungem din nou la sapă de lemn și opaiț și să ne facem case în copaci, ca primitivii, în condițiile în care România poluează foarte puțin comparativ cu țările europene pentru simplul fapt că nu mai avem deloc industrie și, în plus, avem o suprafață foarte mare de păduri? Dacă poluăm atât de puțin, nu ar trebui ca și cetățenii să simtă facilități la buzunar?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate