Incendii in padurile din Tarcau si Parcul National Ceahlau

6

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ intervine în următoarele situaţii de urgenţă:

1. La ora 18.34 (20 iulie), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost anunţat prin 112 despre producerea unui incendiu la fondul forestier de pe raza Ocolului Silvic Brateş, din comuna Tarcău. La faţa locului s-au deplasat 11 subofiţeri cu un autocamion, sub comanda inspectorului şef, colonelul Ioan Niţică. Incendiul se manifesta la vegetaţia uscată, litieră, cioate şi arbori doborâţi, în două zone foarte greu accesibile (panta fiind de circa 60-70º) din localitatea Brateş.


La ora 19.10 (20 iulie), inspectorul şef a ordonat creşterea capacităţii operaţionale în cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ (au fost chemaţi subofiţeri din turele libere) şi a dispus trimiterea de forţe suplimentare în zona Brateş (un ofiţer şi 6 subofiţeri).

Pompierii militari sunt sprijiniţi de aproximativ 100 de lucrători din cadrul Direcţiei Silvice, 15 voluntari din cadrul S.V.S.U. Tarcău (sub comanda primarului localităţii) şi 6 T.A.F.-uri de la S.P.S.U. Forestar Tarcău şi societăţile din zonă. Intervenţia este îngreunată de accesul extrem de dificil, focarele fiind amplasate pe teren accidentat (stânci), forţele de intervenţie utilizând bidoane de apă (adusă în apropiere cu ajutorul utilajelor), lopeţi şi alte mijloace de primă intervenţie.

În jurul orei 03.15 (21 iulie), conform datelor primite din teren, incendiul din prima zonă afectată era stins şi se acţiona pentru lichidarea unor mici focare, suprafaţa afectată fiind de circa 2 hectare de litieră, cioate, arbori doborâţi. În cea de-a doua zonă, incendiul a afectat aproximativ 3 hectare de litieră, cioate, trunchiuri de arbori (pe înălţimi de până la 1 metru). La ora 05.17, locotenentul Ţifui Sergiu, care conducea intervenţia în cea de-a doua zonă afectată de incendiu, a anunţat că flăcările au fost stinse şi se acţionează pentru stingerea jarului. Pompierii militari vor rămâne în zonă, împreună cu 100 de angajaţi ai Direcţiei Silvice pentru verificarea şi supravegherea întregii zone.

La ora 08.15 (21 iulie), de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ sunt trimişi în zona Brateş 10 subofiţeri şi un ofiţer pentru a înlocui forţele care au acţionat în cursul serii şi nopţii trecute. Astăzi, incendiul a afectat 1 hectar de litieră şi vegetaţie uscată.

La ora 17.50 (21 iulie), forţele de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ au fost înlocuite, la faţa locului fiind trimişi 10 subofiţeri şi un ofiţer.

22 iulie – La incendiul produs în zona Ocolului Silvic Brateş, din comuna Tarcău, focarele au fost lichidate în cursul nopţii, în prezent executându-se misiuni de verificare şi supraveghere a zonelor care au fost afectate, având în vedere că incendiul s-a manifestat la litieră, cioate şi arbori doborâţi (pe o suprafaţă de aproximativ 6 hectare). Pompierii militari sunt sprijiniţi de lucrători de la Direcţia Silvică şi voluntari din cadrul S.V.S.U. Tarcău (aproximativ 60 de persoane).

Din primele cercetări, cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spaţii deschise.

2. La ora 13.51 (21 iulie), Administraţia Parcului Naţional Ceahlău a anunţat prin 112 că în masivul Ceahlău, pe un perete stâncos, s-a produs un incendiu la vegetaţia uscată. Incendiul se manifestă la vegetaţia de pe peretele stâncos din zona Turnul lui Budu (Stănile), accesul forţelor de intervenţie în zona focarului fiind practic imposibil. La faţa locului au fost trimişi 8 subofiţeri, care acţionează pentru crearea unui şanţ izolator (cu lăţime de 0,5 metri) prin curăţarea arboretelui şi vegetaţiei uscate în scopul împiedicării propagării incendiului la fondul forestier. Pompierii militari, sprijiniţi de personal din cadrul  Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău (4 persoane), Ocolul Silvic Bicaz (12 angajaţi) şi Jandarmeria Montană (2 persoane), vor rămâne în zonă pentru supraveghere.

22 iulie – Incendiul produs la vegetaţia uscată de pe un perete stâncos din zona Stănile a Parcului Naţional Ceahlău nu se mai manifestă cu flacără, zona fiind în continuare supravegheată de pompierii militari, personal din cadrul Parcului Naţional Ceahlău şi din Ocolul Silvic. Fondul forestier din zonă a fost izolat de locul în care s-a manifestat incendiul printr-un şanţ, astfel încât scânteile sau jarul căzute accidental să nu poată genera un incendiu.

3. La ora 15.40 (21 iulie), inspectorul şef a ordonat creşterea capacităţii operaţionale la Detaşamentul de Pompieri Târgu Neamţ, ca urmare a solicitării primite din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a sprijini pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita care acţionează pentru lichidarea unui incendiu produs în zona Ghilcoş, în apropierea Staţiunii Lacul Roşu. La faţa locului s-au deplasat un ofiţer, 19 subofiţeri şi un autocamion pentru a-i sprijini pe pompierii militari din judeţul Harghita.

Comunicat ISU Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. stefan spune

    Auziti voi astia care va tot dati cu parerea despre incendii si politica,…,ce a ars era padure de protectie situata la o altitudine foarte mare, deci nu se taie si e foarte greu de exploatat. in plus,personal am participat la stingerea focului care s-a produs din cauza unui fulger…asa ca ..mai priceputilor puneti mana pe sapa si lasati comentariile de pe sant.

  2. mihai spune

    cu elicopterul s-au plimbat si altii (Adomnitei, parca, nu?) eu n-am zis ca nu stiu cine a pus focul. poate nu m-am exprimat corect: consider ca intr-o tara cu pretentii europene, ar trebui sa existe si elicoptere pentru stingerea incendiilor izbucnite in locuri greu accesibile. interventiile cu maturoaie, or fi ele bune, dar… cat despre inteligenta… inteligenti sunt cei care arunca gunoaie peste tot, care apoi pot produce asemenea tragedii. oricum, multumesc pentru „diagnostic”.

  3. nationalistu` spune

    Si cand te gandesti ca sunt milioane de oligofreni care tot injura politisti,pompieri,militari,ba pentru ca au salarii prea mari,ba ca sunt prosti, ba ca sunt corupti,ca au pensii nu stiu de care, etc. Oare cum e sa te trezesti cu noaptea-n cap in timpul tau liber si sa te duci sa te catari pe munti vreo trei zile ca sa nu arda retardatii?

  4. marius spune

    Si in locul arborilor va creste cate o mandrete de casa de odihna si un heliport
    @ mihai: Sigur ca Boc si basescu au pus focul!
    sa-si stearga urmele chiolhanurilor trecute
    ‘teligentule.

  5. mihai spune

    anul trecut, mi se pare chiar pe vremea asta, Boc isi plimba fetele cu elicopteru’.
    pentru incendii in locuri greu accesibile, nu se pot gasi elicoptere?

  6. violina paduraru spune

    DAU FOC SA NU SE VADA CIT AU TAIAT SAU SA SI MAI FACA ROST DE TAIAT ASTA E EXPLICATIA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate