În timp ce alte state plafonează prețurile, în România „E mai complicat” (De la Cîțu citire)

1
Imagine ilustrativă

Guvernul spaniol a anunțat că va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiei energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi. Anunțul a fost făcut de premierul Spaniei, Pedro Sanchez, într-un interviu acordat postului de televiziune TVE, potrivit Reuters.

Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate. Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, a declarat prim ministrul Spaniei.

Acesta a explicat că redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori.

Reamintim că Premierul Florin Cîțu respinge ideea plafonării prețurilor la energie pentru neconformitatea cu legislația Uniunii Europene, potrivit declarației făcute în urmă cu doar câteva zile, la Iași, unde își prezenta moțiunea pentru conducerea PNL.

Plafonarea preţurilor? E mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi”, a afirmat Cîţu.

Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie, scumpire pe care Ministerul Energie o pune pe seama certificatelor verzi, a creşterii consumului şi a preţurilor pe piaţa internaţională, informează Digi24. De altfel, scumpirea nu ar avea legătură cu liberalizarea pieței energetice. 

Pentru a contracara facturile mari ale consumatorilor casnici,  Guvernul a pregătit două acte normative: o lege a consumatorului vulnerabil, care oferă subvenţii pentru persoanele cu venituri mici, şi o ordonanţă de urgenţă, care oferă reduceri între 30-40% direct din factură.

Proiectul de lege, adoptat deja de Senat, prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, cuprinse între 160 și 500 de lei, pentru aproximativ 400 de mii de gospodării.

Limita maximă a veniturilor până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei de persoană în cazul familiilor şi 1.445 de lei în cazul persoanelor singure.

1 Comentariu
  1. Leo Taxil spune

    Acest Cîțu nu știe că toți furnizorii de gaz și electricitate sînt companii de stat? Să ne prezinte calculația de preț pe MWh și pe mc produși în țară, și să nu ne mai aburească cu ”neconformitatea cu legislația UE” și cu ”piața concurențială”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate