In sfârșit cancerul poate fi anticipat cu câțiva ani înainte de a fi diagnosticat

0

Un anumit tip de modificări ale telomerilor din sânge ar putea să prezică cancerul cu câțiva ani inainte de diagnostic. Acesta a fost rezultatul unui nou studiu prin care se urmăește ce se întâmplă cu capetele protectoare ale ADN-ului, în timp, la persoanele care tind să dezvolte cancer.

Telomerii ajută la menținerea integrității ADN-ul nostru.

Cercetătorii de la Universitățile Northwestern și Harvard au descoperit că telomerii din sânge suferă un proces de îmbătrânire, la un moment dat acest proces stagnează pentru câțiva ani, perioadă ce durează până la stabilirea diagnosticului de cancer.

Lifang Hou, profesor asociat în Medicina Preventivă – Epidemiologia și Prevenirea Cancerului de la Universitatea Northwestern Feinberg, a declarat: „Înțelegerea acestui mod de creștere a telomerilor poate fi un biomarker de predicție pentru cancer.”

Telomerii sunt secvențe de ADN la capetele cromozomilor – cum ar fi capetele dtelomere_285_250e plastic ale șireturilor – care opresc uzura și dezintegrarea lor.

Ei se scurtează treptat pe măsură ce îmbătrânim – pe măsură ce creștem ei ajung la jumătate din lungimea pe care o aveau când ne-am născut, și se înjumătățesc iar, pe măsură ce vom îmbătrâni. Scurtarea rapidă a telomerilor este urmată de 3-4 ani de stabilizare.

În noul studiu, echipa a investigat modul în care telomerii se schimbă în timp. Ei au descoperit că o anumită modificare a telomerilor din sânge poate prezice cancerul cu câțiva ani înainte ca oamenii să fie diagnosticați.

Cercetătorii spun că acest model distinctiv ar putea servi ca un biomarker care prezice dezvoltarea cancerului cu un simplu test de sânge. Acesta este primul studiu în ce priveștea modul în care se modifică lungimea telomerilor în anii care au dus la un diagnostic de cancer, înainte de începerea tratamentului. Acest lucru este important deoarece tratamentul pentru cancer poate afecta lungimea telomerilor.

Pentru studiul lor, cercetătorii au măsurat lungimea telomerilor de mai multe ori pe o perioadă de 13 ani la 792 de persoane. O sută treizeci și cinci de participanți au dezvoltat diferite tipuri de cancer, inclusiv leucemie, cancer de prostată, de piele și pulmonar.

Telomerii participanților care au fost ulterior diagnosticați cu cancer au îmbătrânit mult mai rapid – s-au scurtat mai rapid – în primii ani, arătând cu 15 ani mai în vârstă decât la persoanele care nu au dezvoltat cancer. Dar ceea ce a fost surprinzător a fost faptul că îmbătrânirea accelerată s-a oprit cu 3-4 ani inainte ca persoanele să fie diagnosticate de cancer.

Prof. Hou adaugă: „Am văzut punctul de inflexiune în care scurtarea telomerilor se stabilizează. Cancerul a deturnat scurtarea telomerilor pentru a înflori în organism.”

Telomerii se scurtează de fiecare dată când o celulă se divide, motiv pentru care sunt din ce în ce mai scurți pe măsură ce îmbătrânim. Dacă telomerii unei celule devin prea scuți, celula se autodistruge.

Acest lucru ridică o întrebare științifică: de ce celulele canceroase se divid mai rapid decât celulele normale, de ce nu se autodistrug atunci când telomerii lor devin periculos de scurți?

Acest studiu ar putea avea răspunsul: celulele canceroase au găsit o modalitate de a opri cumva scurtarea telomerilor.

Prof. Hou spune că dacă putem afla modul în care celulele canceroase deturnează acest proces, atunci poate putem dezvolta tratamente care le determină să se autodistrugă fără a afecta celulele sănătoase.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate