În plin val 4, cadrele medicale pot fi OBLIGATE să se vaccineze sau testeze pe cheltuiala lor, altfel își pierd locul de muncă

2

Conform ultimelor statistici oferite de INSP, se arată că de la începutul pandemiei până în prezent 1 din 77 din totalul cazurilor de COVID-19 a fost înregistrat la personal medical. Aceasta înseamnă 15.006 cadre medicale infectate, reprezentând 1.3% din totalul infectărilor.

În luna august 2021, aflam că 60% dintre angajații din spitalele publice sunt fie vaccinați împotriva Covid-19, fie au trecut prin boală în ultimele șase luni, arată un raport realizat de Federația Sanitas. Potrivit sursei citate, 39,86% (aproximativ 40%) dintre cei angajați în spitalele publice au decis să amâne, cel puțin deocamdată, vaccinarea, potrivit Digi 24.

40% este un procent important într-un context epidemiologic de tip val 4 când vine vorba de cadrele medicale. Ei bine, premierul Florin Cîțu le-a pus gând rău:

Oamenii se uită la medicii care nu se vaccinează şi gândesc că poate e ceva. Atunci este important ca medicii să fie un exemplu. (…) Am încercat să le arătăm românilor că este singura soluţie să trecem pandemia. Facem mai mult dacă este nevoie, dar atunci când 40% dintre medici nu sunt vaccinaţi şi 40% dintre profesori, acele categorii profesionale la care oamenii se uită pentru exemplu, mesajul este complicat”, a spus premierul Cîţu, sâmbătă, 25 septembrie, la Antena 3.

Așadar, problema nevaccinării cadrelor medicale nu este neapărat una epidemiologică, ci, mai degrabă, una de exemplu față de oamenii obișnuiți care încă nu s-au vaccinat.

Declarația premierului a fost întărită astăzi de un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, un proiect de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private.

Conform documentului, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.


Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:
a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important îl dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății

Personalul din cadrul unităților publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepție fiind categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

Pentru unitățile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.

În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea.
După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unitățile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea
, se mai arată în proiectul de lege.

În unitățile publice măsura încetării contractului în baza cărora își desfășoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane, în vederea asigurării continuității activității, ținând cont de faptul că în unitățile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative, precizează Ministerul.

Responsabilitatea pentru a asigura aplicarea acestor măsuri revine conducerii unităților publice și private.
Nerespectarea acestor obligații de către conducătorul unității respective reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei aplicată de către personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și din cadrul Inspecției Sanitare de Stat.

Federația Sanitas a făcut un avertisment îngrijorător: „În aceste condiții, peste o lună de la publicarea în M.O. a legii, probabil că aproape jumătate dintre angajații din sănătate (oameni care țin să le fie respectat dreptul constituțional de decizie asupra propriei persoane) vor avea contractul de muncă desfăcut!”

Fiind vorba de un proiect de lege, este posibil ca acesta să sufere modificări. Chiar și așa, e un prim semnal că se va merge către o vaccinare obligatorie sau testare pe cheltuiala proprie în rândul populației obișnuite, în mare parte cu salariu minim! Până acolo, ar trebui, mai degrabă, să ne îngrijorăm cine va avea grijă de pacienți prin spitale, atât timp cât un procent important de cadre medicale ar putea avea contractele desfăcute.

Apreciem optimismul ministerului care spune, indirect, că vor fi cozi la ocupat locurile de muncă din sistemul medical rămase libere, însă credem că cei din Guvern în mod cert nu sunt ancorați în realitatea de zi cu zi. Poate doar la capitolul „nimeni nu e de neînlocuit”. E valabil, mai ales, pentru cei care ne conduc, care în plin val 4 concediază, în mod iresponsabil, cadrele medicale!

lege-TESTARE_27sept_Final

expunere-de-motive-TESTARE_27sept_Final

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Bacosca Antoanela Iustina spune

    Se strange latul! Nu ati iesit sa va aparati drepturile sacre, Avocatii au dormit in papuci de casa. Doar patru avocati se zbat ca disperatii sa va trezeasca. De acum Dumnezeu cu mila, popor plangacios, las si fara demnitate! Vaccinati-va, vaccinati-va, vaccinati-va, anual, bianual……fara numar, fara numar, caci de Dumnezeu ati uitat si in covid credeti , nebunilor!

  2. Marius spune

    Un pacient care vine la spital este testat gratuit iar medicul pe banii lui? Pai vine medicul cu un sfert de ora mai devreme la serviciu, ca pacient( vezi Doamne il doare ceva), se testeaza gratuit si intra la serviciu. Si in scoli la fel, copilul este testat gratuit dar profesorul nu. Pai nu ar fi bine ca si medicii si profesorii sa si ia 1 an concediu fara plata si sa vedem cum isi rezolva problemele toti provaccinistii din conducerea acestei tari? O desteapta intervievata la televizor era indignata de faptul ca studentii nu se vaccineaza spunand ca nu i intelege de ce sunt revoltati ca nu sunt primiti la cursuri atat timp ca , citez: „au libertatea de a se vaccina”. Fiecare este liber sa decida pentru el. Ce e atat de greu de inteles? Si asa mancam ce ne dau ei (mai marii planetei), facem copii cati spun ei, copiii nostri studiaza in scoli ce vor ei, conducem masinile pe care le vor ei, taxele si impozitele le fixeaza ei, sistemele de valori si sexul parintilor unui copil il decid ei si multe altele pe care le vor ei. Voi numiti asta democratie? China, Rusia , curand si Afganistanul ne vor da lectii de democratie. Ei nu au de ales dar noi avem de ales intre una si tot aia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate