În plin conflict militar, apare problema radiațiilor dinspre Ucraina. Apel la calm din partea CNCAN

0

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare face un apel la calm.

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la evenimentul ce a avut loc la depozitul de deșeuri radioactive din apropierea capitalei ucrainene Kiev, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), aflată în permanentă legătură cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), precizează următoarele:

Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine – SNRIU) a confirmat faptul că depozitul nu a fost avariat și că măsurătorile efectuate cu dispozitivele portabile au indicat că nivelurile radiațiilor din jurul depozitului sunt la nivelul fondului natural, neexistând nicio amenințare pentru public. În depozitul respectiv sunt păstrate deșeuri cu radioactivitate scăzută, rezultate din utilizarea surselor de radiații în medicină, cercetare și industrie.

CNCAN monitorizează continuu evoluția situației, fiind în permanentă legătură cu celelalte instituții cu responsabilități în ceea ce privește monitorizarea radioactivității la nivel național și cu forurile internaţionale responsabile.

Pentru România, nu există în prezent motive de îngrijorare.

Cu privire nivelul de radiații pe amplasamentul Centralei Nuclearoelectrice de la Cernobîl ocupat de ruși, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări: „Până în momentul emiterii prezentului comunicat, valorile de radioactivitate în aer înregistrate pe teritoriul României sunt normale și corespund nivelului fondului natural de radiații.”

RT a furnizat pe 26 februarie imagini de la Cernobîl, afirmând că „trupele ruse au un acord cu soldații ucraineni pentru a menține în comun siguranța reactoarelor de la centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit Ministerului rus al Apărării. Ministerul a adăugat că nivelul radiațiilor nu s-a schimbat, iar personalul uzinei continuă să monitorizeze situația ca de obicei.”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate