În natura Taberei Oglinzi va avea loc cea de-a doua ediție a festivalului „REACTIV”, eveniment local organizat de tinerii din Târgu Neamț

0

Centrul CEVA va reactiva comunitatea prin cel mai mare eveniment local organizat de tinerii din Târgu Neamț – festivalul „REACTIV. ceva laborator de experiențe performative pentru adolescenți”. Intrarea va fi liberă și sunt așteptați spectatori de toate vârstele.

În perioada 29 august – 4 septembrie, în natura Taberei Oglinzi din Târgu Neamț, va avea loc cea de-a doua ediție a festivalului „REACTIV. ceva laborator de experiențe performative pentru adolescenți”, un eveniment implementat de Centrul educațional de arte performative CEVA.

„Noi, centrul CEVA, ne-am pus mintea, inima și mâinile la bătaie ca să facem a doua ediție a festivalului Reactiv – un laborator de experiențe performative organizat de tineri și adolescenți pentru adolescenți și comunitate.

Tema pe care am ales-o în acest an este ÎN CREȘTERE. De ce? Încălțați cu adidașii de anul trecut prindem curaj să privim lumea. Iar lumea e din ce în ce mai multă cu cât o privești mai tare. Mai multă căldură afară, mai multă forfotă în piept, mai multă transpirație în palme, mai multă furie în pumni. Mai multe cifre pe etichetele din magazin, vorbe care nu se ascultă, idei ce se contrazic, omul mare, omul mic, iar conflictul dintre ei cu tot mai multe scântei. Nici n-am terminat de privit că adidașii ne-au rămas mici. Totu-i mult, totu-i ÎN CREȘTERE.” Acesta este manifestul tinerilor care organizează Reactiv.

Comunitatea din Târgu Neamț și împrejurimi se va bucura de o serie de activități:

SPECTACOLE ȘI PERFORMANCE – spectatorii vor avea acces liber la o serie de spectacole de teatru susținute de tineri din toate părțile țării:

Tabăra Oglinzi

  • „Ia mai zi ceva!” trupa CEVA (Târgu Neamț) – 29 august, ora 19.00

Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț

  • „Dawn way” trupa GONG (Roman) – 31 august, ora 19.30
  • „Cabaretul cuvintelor” – trupa Tutti Frutti (București)- 31 august, ora 21.00
  • „Străinii” – trupa Unicornii (Făurei) – 1 septembrie, ora 19.30
  • „Pledoaria unor crocodili” – trupa Artwork (Iași) – 1 septembrie, ora 21.00

La finalul festivalului trupele vor realiza împreună circuitul performativ „Experiment: ÎN CREȘTERE” sub coordonarea trainerilor Alex Gorghe, Anca Munteanu, Luana Hagiu, Luiza Mihăilescu, Bianca Trifan, Natalia Graur, Ioana Hogman și Mădălina Brândușe.

#CEVAWORKSHOP doritorii vor avea posibilitatea să se înscrie la cele două workshopuri din cadrul festivalului: „Poveștiri de festival” atelier de jurnalism și comunicare susținut de AIVI Media Hub și „Super-conexiuni” – atelier de experience design susținut de Simona Constantin.

De asemenea, vor mai exista diverse ateliere participative și activități distractive precum performance-ul „CEVA semințe și ritual” coordonat de Raul Coldea, dezbaterea „CEVA discuție liberă: Cum și de ce cresc toate?”, „Atelier de vulnerabilitate și curaj” susținut de Poetrip, proiecție de film cu scurtmetraje și videoclipurirealizate de adolescenți, prin intermediul asociației Politeia, Centrul Ceh București și Asociația Zero sau petrecerea tematică „Don’t grow up, It’s a trap! – petrecere în timp și spațiu”.

Programul și mai multe detalii despre eveniment găsiți aici sau pe pagina de facebook a centrului CEVA.

De câțiva ani buni Centrul Educational de Arte Performative CEVA din Târgu Neamț organizează spectacole și evenimente locale prin intermediul proiectului „REACTIV- ceva laborator de experiențe performative pentru adolescenți”. Reactiv este un manifest pentru un viitor colectiv, în care arta poate genera schimbări la nivelul indivizilor și ale comunităților, manifest articulat în 2021, la prima ediție. Reactiv folosește resursele orașului Târgu Neamț în construcții experimentale și transformative pentru publicul local și adolescenții curioși de artele spectacolului din toată țara. Procesul de organizare a festivalului din 2022 presupune cristalizarea practicilor acumulate în prima ediție și transferul acestora către o nouă generație de adolescenți, contribuind astfel la diversificarea ofertei culturale pe plan local.

Organizator: Platforma culturală Frilensăr & Asociația OV05.

Implementat de: Centrul educațional de arte performative CEVA.

Co-finanțator: Administrația Fondului Cultural Național.

Sprijinit de: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Consiliul Județean Neamț, Teatrul Tineretului Piatra Neamț.

Sponsori: Fundația Autonom, Sofiaman, Moara Amariei – Brutăria Spicu, Farmacia Sf. Elena, 5toGo Tg. Neamț, La Cuptor.

Parteneri: Casa Culturii “Ion Creangă” Târgu Neamț, Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest).

Parteneri media: Radio România Cultural, ZiarTarguNeamt.RO, AIVImedia.hub, Radio M Plus FM.

Reactiv este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

DESPRE CEVA

Centrul Educațional de Arte Performative  CEVA este un spațiu de creație și gândire critică care își propune (încă din 2018) să reactiveze din punct de vedere cultural comunitatea locală și să ofere experiențe și perspective profesionale adolescenților implicați. CEVA folosește instrumente specifice teatrului și artelor performative (spectacole, festivaluri, workshopuri, expoziții, instalații vizuale, concerte etc.) pentru a cerceta teme importante din societatea contemporană, corelându-le cu realitățile concrete ale comunității nemțene. CEVA a pornit de la Comunitate, Educație, Viitor și Artă, acestea reprezentând direcțiile activităților pe care centrul le desfășoară împreună cu adolescenții implicați.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate