În lumina experimentului Milgram: dezvăluiri tulburătoare despre puterea autorității și prețul moral al supunerii

0

Experimentul Stanley Milgram (profesor de psihologie la Universitatea Yale) este unul dintre cele mai faimoase și controversate studii din istoria psihologiei. Studiul a fost realizat la începutul anilor 1960 și a examinat dorința oamenilor de a se supune unei figuri de autoritate, chiar și atunci când această supunere a cauzat rău altora. În acest articol, vom arunca o privire mai atentă asupra experimentului Milgram, a semnificației sale și a impactului său asupra psihologiei. (Foto: newscientist.com)

În experiment, participanții au fost mințiți, fiind informați că de fapt sunt implicați într-un studiu care avea să ducă la o mai bună înțelegere a mecanismelor memoriei. Aceștia au fost rugați să administreze șocuri electrice unui „elev” (care era de fapt un actor) atunci când acesta răspundea greșit la întrebări. Cu cât erau greșelile mai grave, cu atât trebuia să fie șocul mai puternic. În acest scop, s-a folosit o consolă prevăzută cu comutatoare care aplica tensiuni de la 15 la 450 de Volți.

Deși separați de un perete, participanții la aceste experiment puteau auzi foarte clar strigătele de durere ale celui examinat ca răspuns la șocurile electrice administrate în urma unui răspuns incorect. Când țipetele s-au intensificat, mulți dintre participanți au vrut să renunțe la această metodă însă la insistențele responsabilului de experiment, un procent de 65 la sută a ignorat orice sentiment contradictoriu și, mai mult decât atât, a aplicat studentului tensiunea maximă. (Foto: chemaclass.com)

Recruții au aflat adevărul abia la finalul experimentului: elevul aflat de cealaltă parte a peretelui era de fapt un actor care în realitate nu pățise absolut nimic, nu i se aplicase niciun fel de tensiune.

Milgram a demonstrat astfel că oamenii sunt capabili de abuzuri grave la adresa unei persoane complet nevinovate atât timp cât se supun unei autorități care își asumă întreaga responsabilitate.

Experimentul lui Milgram a fost un moment de cotitură în psihologie și a ridicat întrebări importante despre etica cercetării și limitele puterii autorității. A oferit o perspectivă înfricoșătoare asupra capacității umane de a ignora propriile convingeri etice și de a urma ordinele în ciuda consecințelor grave.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate