In iunie primarii vor fi alesi din primul tur de scrutin

2

In luna iunie a anului trecut, Traian Basescu a anuntat promulgarea legii prin care primarii vor fi alesi la fel ca si presedintii de consilii judetene, respectiv dintr-un singur tur de scrutin. Prin Legea nr. 129 din 23 iunie 2011 s-au adus modificări Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, respectiv articolelor 97 și 98. Actul normativ stabilește că, centralizarea voturilor pentru funcția de primar, se face de biroul electoral de circumscripție. Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin, iar în caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație.

USL a susţinut că nu agreează legea si a argumentat că se încalcă un principiu democratic.


Un deputat PNL declara la momentul respectiv ca “Votul exprimat într-un singur tur pentru primar şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean este o altă expresie a sistemului politic majoritar, în condiţiile în care, în România, modelul bipartid nu a reuşit. Votul într-un singur tur este nedemocratic pentru că o minoritate poate să îşi impună candidatul împotriva majorităţii. Cumpărarea de voturi şi mituirea electoratului poate fi mai uşor aplicată. Reprezentativitatea aleşilor se diminuează, iar autoritatea devine îndoielnică.

La alegerile primarilor din 2012 se va practica votul uninominal majoritar relativ, cu un singur tur de scrutin, situație în care candidatul care obține cele mai multe voturi, indiferent de numărul acestora, este declarat câștigător. Acest tip de scrutin reprezintă modul de alegere direct al unor candidați individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de către partidele din viața politică a unui stat.

Ca o mentiune, desi s-a inradacinat sintagma de “vot uninominal, aceasta nu este nici cea mai proprie, nici completă. Votul poate fi universal sau cenzitar. Scrutinul este modul de organizare a alegerilor (vedeţi DEX). Prin urmare, sintagma corectă şi completă este: scrutin uninominal majoritar.

Se pune insa problema daca la nivelul Romaniei acest tip de scrutin este unul democratic, deoarece unii specialisti afirma ca scrutinul uninominal majoritar poate fi democratic in mod real numai in cazul tarilor cu doar doua partide politice. Pentru a fi democratic în mod real, candidatul trebuie ales cu majoritate absolută (50%+1), ci nu cu majoritate relativă, în care ceilalţi candidaţi intrunesc împreună majoritatea absolută. Prin urmare, s-ar impune in mod democratic pentru scrutinul uninominal majoritar (pentru primari, preşedinţi de consilii judeţene, deputaţi, senatori şi preşedintele României) al doilea tur de scrutin, exceptând situaţiile rare în care candidatul ar câştiga 50%+1 din voturi la primul tur.

În cazul scrutinului majoritar uninominal cu un singur tur de scrutin (în vigoare în Marea Britanie, SUA, Canada, Australia) dacă într-o circumscriptie candideaza patru persoane A, B, C, D şi obtin rezultatele A:25%; B:26%; C:28%; D:21%, candidatul C este declarat castigator. În cazul sistemului majoritar uninominal cu doua tururi de scrutin (în vigoare în Franta), dacă luam tot exemplul precedent şi consideram ca la primul tur s-au obţinut procentele prezentate mai sus, rezulta ca se va desfasura un al doilea tur de scrutin la care vor participa doar candidatii cel mai bine plasati B şi C. În general aceştia încearcă sa atraga de partea lor electoratul candidatilor iesiti din cursa, eventual facand aliante cu acesti candidati. Dacă aliantele în cazul nostru sunt de forma A+B şi C+D rezulta ca este proclamat castigator candidatul B cu 51% din voturi, fata de 49% candidatul C.

Ca un exemplu mai concret, la alegerile din iunie 2012, daca intr-o comuna cu 4000 de locuitori merg 2000 la vot si sunt 3-4 candidati la functia de primar, din primul tur un candidat poate iesi castigator cu doar 300 de voturi. Daca ar exista 6-7 candidati, un candidat poate iesi invingator cu doar 100 de voturi. Va lasam pe dumneavoastra sa judecati daca aceasta situatie reflecta sau nu democratia sau dorinta  majoritatii.

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. popa gheorghe adrian spune

    Domnule Janel Iosub, sa nu uitam ce a spus generalul TALPES, un ofiter foarte bine pregatit, infitat la emisiunea „fratelui dvs. de sange” Georgica: „Ce diferenta este intre democratia de la noi si cea din Rusia?” Fiecare sa traga concluziile.

  2. iosub janel spune

    Au fact ce au fact si tot cum au vrut ei au dres-o! Ce democratie sa mai avem cand in Romania post-decembrista suntem condusi de esalonul doi al comunismului! Putin este un exemplu real si o sursa buna de urmat de actuala putere! Cu certitudine ne indreptam cu pasi rapizi inapoi in hrubele comunismului!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate