„ÎN GURA MARELUI URS”, despre copiii închiși la Târgşor, considerați nedemni de dictatura comunistă

0

Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ a găzduit recent vernisajul expoziției ÎN GURA MARELUI URS și lansarea cărții cu același titlu, aflate sub semnătura de Anei-Maria Lemnaru. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația Culturală „Arte.Ro”, fiind totodată și primul din acest an.

Tânăra Ana-Maria Lemnaru (născută în Piatra-Neamț) ilustrează literatură și realizează scurtmetraje de animație, fiind un artist care și-a propus să pună în valoare puterea poveștilor în educație și dezvoltare socială.

Ana-Maria Lemnaru vine cu un concept expozițional deosebit, prin care încearcă recuperarea unui moment din istoria recentă a societății românești din a doua jumătate a secolului trecut, ca spirit care trece de aspectele cronologice și politice, care se transformă și se adaptează noilor realități.

Proiectul expoziţional, care îmbină ilustrația cu mijloacele media, aduce în atenţia publicului povestea elevilor închiși la penitenciarul Târgșor de către autoritățile comuniste. 700 de copii care au fost întemnițați în România, între 1949 – 1951, de către autoritățile comuniste fiind considerați nedemni de dictatura instaurată.

Introducerea în atmosfera expoziției a fost făcută de Sylvia Trăistariu, muzeograf în cadrul Muzeului de Artă din Piatra-Neamț. Conform celor precizate de Sylvia Trăistariu, la Muzeul de Artă are loc o adevărată lecție de istorie, însă prezentată într-un mod inedit, prin conceptul expozițional realizat care apelează foarte mult la partea cognitivă. Se face trimitere atât la claustrarea fizică, cât și la cenzura psihologică.

Cele menționate de muzeograful Sylvia Trăistariu, au fost întărite de alocuțiunea susținută de directorul adjunct al Complexului Muzeal Neamț,
Mihaela Verzea: „Expoziția < ÎN GURA MARELUI URS > , am putea spune <în gura Uniunii Sovietice>sau <în gura totalitarismului>, este una în care arta este pusă în slujba istoriei și cred, în mod meritoriu, în slujba cunoașterii unei perioade tragice a istoriei noastre. Realitățile pe care le evocă acest proiect artistic sunt mai puțin cunoscute publicului larg, cu atât mai puțin tinerilor, elevilor, cărora cred că li se adresează acest proiect al Anei-Maria Lemnaru. Este o expoziție care vorbește despre acei copii care în anul 1948, considerați ca inadaptabili de regimul comunist, și ca opozanți au fost închiși la Târgșor, un penitenciar care fusese închisoare militară, pentru a fi reeducați.”

Despre Ana-Maria Lemnaru şi despre proiectul a vorbit și prof. Cristina Petrariu, președintele Asociaţiei Culturale „Arte.Ro”.

Este un proiect important și o felicit pentru curajul de a aborda o temă atât de profundă, sensibilă și dificilă chiar pentru societatea noastră actuală. Am fost impresionată și de cartea pe care a lansat-o. Îmi place foarte mult stilul ei de lucru, atât ca ilustrator, cât și ca artist în domeniul animației. Ana Maria este un artist care abordează teme și propune concepte ce par să zguduie privitorul. Sunt bucuroasă că am avut privilegiul să lucrez cu ea încă de când era în școală. Sunt convinsă că va avea un parcurs excepțional.”, a precizat prof. Cristina Petrariu.

Despre romanul grafic „ÎN GURA MARELUI URS” – publicat la Editura Manuscris și editat de Maria Axinte (fondator al Memorialului Închisoarea Pitești) , parte centrală a expoziției, a cuvântat criticul Adrian Romila.

„Există mii de pagini de memorialistică de închisoare, toate îmbrăcând aproximativ aceeași formă stilistică. Însă de această dată avem o încercare de a infantiliza un adevăr istoric foarte dramatic – un copil pus într-o închisoare, un copil supus unui proces de reeducare ideologică. Este o infantilizare prin desen, care utilizează o perspectivă naivă, astfel încât cei tineri să-și poată face o idee. E o încercare curajoasă, pentru că este riscant să îndulcești, să eufemizezi o experiență atât de tragică.”, a declarat criticul Adrian Romila.

Înainte ca expoziția să fie declarată deschisă, artistul Ana-Maria Lemnaru a mulțumit celor prezenți la vernisaj și celor care i-au fost alături și au făcut posibil acest eveniment, menționând că și-a propus să aducă în atenția elevilor, tinerilor, experiențe din trecutul istoric pe care și le pot transforma în resurse pentru viața lor.

Expoziția va putea fi vizitată de iubitorii de artă în perioada 14 februarie – 10 martie 2019.

  • Ana-Maria Lemnaru (n. 1993 , Piatra-Neamț) A absolvit în 2017 Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, specializarea Grafică și un master în același domeniu. A ilustrat literatură și a făcut scurtmetraje de animație. Este membră în clubul ilustratorilor din România și membru al Uniunii Artiștilor Plastici. În 2015 a fost câștigătoare a secțiunii “The Single Channle Show”, Motion Festival of Nicossia, Cyprus și ilustrator selectat la BookILL Fest din Novi Sad, Serbia, 2017. A participat la workshop-uri la BIB UNESCO – Bratislava, Slovacia (2017) și Youth in Animotion – Dresda, Germania (2014). Artista este prezentă pe simezele galeriilor de artă cu peste 20 de expoziții de grup și personale, iar animațiile sale au fost nominalizate la numeroase festivaluri de film naționale și internaționale (Festivalul Internațional de Film de Animație “Anim’est”, București-2014, Festivalul Internațional de Animație REX, Stockholm, Suedia-2015, etc.)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate