ÎN DIRECT: I.P.J. Neamţ prezintă bilanțul activității pentru anul 2019

0

Inspectoratul de Poliţie Județean Neamţ organizează o conferinţă de presă având ca subiect „Bilanţul activităţii I.P.J. Neamţ pentru anul 2019”.

În anul 2019, obiectivul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamț a fost reprezentat de performanţa serviciului poliţienesc, punându-se accent pe siguranța comunității, solicitudine şi respect faţă de cetăţean, conștientizând pe deplin faptul că protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, precum și garantarea  siguranței lor reprezintă un interes național de securitate.

La nivelul insituției, managementul resurselor umane a vizat asigurarea îmbunătăţirii climatului organizaţional, precum şi o eficientă integrare în profesie a noilor polițiști încadrați și implicit creşterea gradului de responsabilizare a poliţiştilor pentru îndeplinirea exemplară a serviciului poliţienesc în beneficiul comunităţii.

În acest sens, pe parcursul anului 2019, gestionarea corespunzătoare a resurselor umane și pregătirea continuă pe această linie au constituit priorități, procentul de ocupare al funcțiilor de la nivelul inspectoratului fiind de 86,92%.

La nivelul instituției, activitatea de prevenire a criminalității a vizat, în principal, implementarea programelor, stabilite conform priorităților naționale ale Poliției Române și ale priorității locale,  identificate la nivelul județului Neamț în anul 2019, fiind inițiate proiecte și campanii în domeniul prevenirii criminalității.

În cursul anului trecut au fost implementate patru programe prioritare de prevenire, respectiv: Programul de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării  minorilor, Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, Programul de prevenire a violenței în familie şi Programul local de prevenire a accidentelor rutiere– prioritate locală.

În privința criminalității contra patrimoniului,  în anul 2019 comparativ cu anul 2018, infracționalitatea sesizată prezintă o diminuare de 3,17%, furturile având ponderea cea mai mare în cadrul acestei categorii (-268 față de anul 2018). Infracțiunile de tâlhărie au cunoscut o diminuare de 22,4% față de anul precedent, de la 89 de fapte sesizate la 69. 

În anul precedent, polițiștii au aplanat 3040 de stări conflictuale intrafamiliale, fiind emise 236 de ordine de protecție provizorii (22,42% dintre cele emise pentru fapte comise în mediul urban au fost încălcate, în timp ce în mediul rural doar 11,8%).

Pentru deservirea comunității, au fost emise 43.500 de certificate de cazier judiciar, precum și 5.546 de certificate de integritate comportamentală, în conformitate cu prevederile Legii nr. 118/2019.

În ceea ce privește criminalitatea economico-financiară, în anul 2019, au fost soluționate 558 de dosare penaleÎn referire la indicatorii de performanță obținuți în anul 2019,  se remarcă 98 de propuneri de trimitere în judecată și 56 de rechizitorii.  În cadrul dosarelor penale aflate în instrumentare a fost recuperat un prejudiciu de 7.072.560 de lei, prin instituirea de măsuri asigurătorii.

Pe linia armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, au fost desfășurate 375 de acțiuni și controale, în cadrul cărora au fost constatate 152 de infracţiuni, fiind aplicate 48 de sancțiuni contravenționale în valoare de 59.101 lei față de 25.370 de lei în perioada similară a anului 2018.

În cadrul activităţilor preventive au fost identificate şi ridicate, în vederea confiscării, 80 de arme de foc, 6.475 de cartuşe de diferite calibre, 137 de kilograme de materii explozive și articole pirotehnice, un kilogram de substanțe și produse chimice periculoase 359 de kilograme de carne de vânat, 70 de trofee de vânat și 11 capcane neautorizate folosite la braconaj cinegetic.

În domeniul silvic, în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, au fost desfășurate 73 de acțiuni și controale în fondul forestier, pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos și pe linia legalităţii transportului materialului lemnos. Au fost descoperite 349 de infracţiuni la regimul silvic și au fost aplicate 384 de contravenții la Legea nr. 171/2010 în valoare totală de 725.000 de lei.

De asemenea, s-a dispus confiscarea cantității de 1.000,735 de metri cubi material lemnos, în valoare totală de 373.142 de lei și indisponibilizarea a 3 vehicule, precum și altor bunuri folosite la comiterea de infracțiuni sau contravenții.

Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, structurile de ordine publică au acţionat, în sistem integrat, cu  I.J.J. Neamţ, Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău și Polițiile Locale, acţiunile având ca scop menținerea ordinii și liniștii publice în comunitate.  În anul 2019, polițiștii au asigurat intervenţia la solicitarea cetăţenilor prin S.N.U.A.U. 112 în 23.545 de situații, dintre care 8.623 (-524) în mediul urban și 16.922 (+1.143) în mediul rural.

În cursul anului trecut, polițiștii au aplicat 83.121 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 24.709 de lei. 

Din analiza dinamicii infracţionalităţii stradale în anul 2019, comparativ cu anul 2018, a reieşit faptul că la nivelul judeţului Neamț, numărul infracţiunilor stradale sesizate s-a diminuat cu 67 de fapte.

În anul 2019, la nivelul I.P.J. Neamț au fost sesizate 299 de infracţiuni stradale, dintre care 284 au fost înregistrate în mediul urban, iar 15 în mediul rural. Din totalul infracţiunilor stradale sesizate, majoritatea sunt infracţiuni de furt, dintre acestea frecvenţa cea mai ridicată având-o furturile din buzunare, poșete, genți – 81, care au scăzut cu 59 de fapte față de anul 2018. Infracțiunile de tâlhărie au prezentat o diminuare cu 7 fapte.

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, poliţiştii au întreprins numeroase activităţi de menţinere a ordinii publice, printre care menționăm 20.715 de intervenţii la evenimente, fiind constatate 1.119 de infracțiuni în flagrant, dintre care 607 în mediul urban și 512 în mediul rural. Totodată, au fost depistați 13 urmăriți și identificate 8 autoturisme urmărite.

În ceea ce privește activitatea luptătorilor pentru acţiuni speciale, în perioada analizată, s-a materializat în 566 de rezerve de intervenţie, în sprijinul echipelor din teren, din care 529 urbane și 37 rurale.  De asemenea, au fost asigurate 86 de misiuni de pază şi escortă, 27 de intervenţii rapide la evenimente, 25 de stări conflictuale aplanate, 87 de percheziţii,15 participări la măsuri de ordine cu ocazia manifestărilor sportive, culturale etc., 30 de mandate de aducere executate și 13 mandate de executare a pedepsei închisorii puse în aplicare. 

În anul 2019, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au fost sesizați (prin plângere, denunţ, acte încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege sau prin sesizare din oficiu) despre comiterea a 12.897 de infracţiuni, înregistrându-se o creștere cu 4,03% a criminalităţii sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut.      

Distribuţia infracţiunilor sesizate, pe categorii de infracțiuni, a înregistrat următoarea dinamică:

  • 8.174 reprezintă infracţiuni judiciare (+1,06%)
  • 1.117 reprezintă infracţiuni economico-financiare (-3,58%)
  • 3.606 reprezintă infracţiuni de altă natură (+12,56%)

Referitor la activităţile de investigare a criminalităţii, au fost soluţionate 11.888 de dosare penale, fiind dispuse măsuri preventive faţă de 2.901 suspecţi.

În cursul anului 2019 au fost efectuate 2.963 de cercetări ale locului faptei, fiind ridicate 1.404 de urme papilare, 247 de înscrisuri, 1.139 de urme biologice şi 13.537 de alte categorii de urme (formă, materie, etc), fiind examinate 5384 de materiale litigiu – comparaţie. Prin activităţi specifice, valorificând urmele ridicate cu ocazia cercetărilor la faţa locului, examinând documentele în litigiu sau obiectele corp – delict puse la dispoziţie pentru expertizare,  au fost realizate 615 identificări (+ 86 faţă de anul 2018).

În perioada de referință, compartimentul de relaţii publice a elaborat şi transmis către mass-media, prin intermediul paginii de internet şi prin alte mijloace de comunicare, peste 970 de știri sub formă de buletine de presă, buletine informative şi comunicate de presă, activitatea de relaţii publice fiind guvernată de transparenţă şi echidistanţă.

În cadrul activităţilor desfăşurate pe linia relaţiilor cu publicul au fost înregistrate 4.457 de petiţii.

Pe linie rutieră, prioritatea inspectoratului a fost şi rămâne în continuare prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie grave, cât şi a consecinţelor acestora.

În ceea ce privește riscul rutier, în perioada analizată, pe raza judeţului Neamț, s-au produs 717 accidente de circulaţie (cu 37 mai puține față de anul trecut), care s-au soldat cu decesul a 59 de persoane (- 1), rănirea gravă a 282 de persoane și rănirea ușoară a altor 647. Printre principalele cauze ale accidentelor rutiere au fost indisciplina pietonilor și viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum.

Prioritățile poliţiştilor nemțeni vizează îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră și desfășurarea activităților specifice pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului pe timpul sezonului rece, a celui estival și pe parcursul defășurării de manifestări cu aflux de cetățeni.

Rămâne, de asemenea, o prioritate asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă  şi destructurarea grupărilor infracţionale.

Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamț va continua cooperarea cu structurile Ministerului Afacerilor Interne la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate