În caz de război, tu ai lupta pentru țară? Ți-ai da viața pentru „pământul românesc”?

9

România are în prezent în jur de 67.000 de militari activi, iar bazinul rezerviştilor s-a redus la mai puțin de 80.000 de rezervişti cu tot cu cei voluntari. Specialiştii atrag atenţia că, în câţiva ani, MApN nu ar mai avea pe cine mobiliza în cazul unui conflict.

Preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR) spune că în 5 ani România va pierde clasa I a rezervei, adică cea mai importantă, formată din cei până în 45 de ani, iar în actualul ritm, în 15 ani nu va mai exista rezervă.

Campania Ministerului Apărării de recrutare a rezerviştilor nu pare să aibă deloc succes, deşi MApN a modificat condiţiile de recrutare rezervate acestei categorii de personal.

A fost eliminată obligativitatea restituirii cheltuielilor aferente pentru recrutarea şi selecţia rezerviştilor voluntari în situaţia nesemnării sau nefinalizării contractului. De asemenea, a fost scoasă din legislaţie şi obligativitatea înştiinţării unităţii cu care a încheiat contract cu privire la părăsirea localităţii pentru o perioadă mai mare de 48 ore.

Mai mult, solda militarilor rezervişti, care stau acasă şi se prezintă la unitate numai în scurte perioade de pregătire, a fost mărită de la 10% la 30% din salariul unui militar activ, dar fără succes. La ultima campanie de recrutare, MApN a scos la concurs 775 de locuri de rezervist voluntar, dar numai 331 s-au ocupat.

Dar cât de mare ar fi interesul tinerilor față de un serviciu militar voluntar? Un fenomen important, care explică de ce ideea de a fi militar nu este mai atractivă în România ține de valorile comune pe care le împărtășim și legătura directă pe care o resimțim cu țara. Atunci când vine vorba de momentul ZERO – să îți dai viața pentru țară în caz de război, românii nu mai simt la fel de tare ca în trecut că sunt dispuși să facă acest sacrificiu suprem.

Explicația vine din modul în care politicienii și statul au livrat ceea ce au promis în anii de după Revoluție. Românii simt că statul și aleșii îi fură, se simt dezamăgiți, mințiți, sărăciți, în timp ce cohorte întregi de politicieni au profitat de bunăstarea oferită de funcțiile înalte și accesul la banii statului. Acest val de dezamăgiri i-a dezlipit pe oamenii de rând de valorile unui stat din care și ei fac parte. Mulți românii spun că România nu le mai generează suficiente motive încât să apere valorile comune, tocmai pentru că aceste valori au fost călcate în picioare.

Iar acum, întreb și eu, ce să apăr într-o țară care nu îmi oferă nimic? Cum să îmi dau viața pentru o țară care ne împinge să fim sclavii altor state, doar pentru a putea avea un trai decent? Ce să apăr într-o țară care, de mai bine de 30 de ani este ruinată, amanetată și chiar vândută?

Poate unii vor spune „Tinerii din ziua de azi… Nu avem nicio bază în ei.”. Nu, nu aveți bază în noi așa cum nici noi nu avem bază în această țară, pentru care părinții și bunicii noștri au plătit cu propria lor viață.

„La plăcinte, înainte, la război, înapoi!” – Da! Și asta numai din cauza faptului că stăm departe de familiile noastre, de copiii noștri, și vărsăm lacrimi amare printre străini, doar pentru a avea o mână de bani pe care să le-o trimitem să poată supraviețui în această „Dragă Românie”.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
9 Comentarii
 1. Martin spune

  La căt a fost chinuit poporul romăn și lipsit de drepturi aruncații din poartă in poartă si au intrat tot felu de sri străini in parlament ce conduc poporu haaa căteva batalioane unite ar curata parlamentu si armata cu poliția coruptă trebuie daci adevărați trădătorilor criminali să apere căini care a măncat tot din popor

 2. Valter COJMAN spune

  Care tara si care pamant romanesc?
  Nu mai avem tara ci o colonie si, pamantul, e vandut, aproape in intregime, strainilor…
  Deci…, pentru ce sa luptam? Pentru a apara averile hotilor care s-au perindat pe la putere si s-au imbogatit, impreuna cu acolitii lor din banci si multinationale, saracind poporul?

 3. Andy spune

  Care pământ românesc?
  Să mor pentru multinaționale?
  Aveam un locotenent major în armată care spunea mereu ” Cine-i p…. să moară”!

  1. Chirus spune

   Pe cine întrebați pe noi tinerii romani ?Eu as invita pe toți parlamentarii la război că ei ne-au băgat până la fundul sacului și mai nou nu îi mai interesează de cat ciolanul fiecărui partid.Pacat nu se gândesc că au și ei copii și bătrâni care trebuie sa mănânce și să facă o școală și să fie sănătoși nu se mai gândesc că au deja bani și nu le mai trebuie aceste gânduri. Gândiți a că nu veți trăi o veșnicie păcat mai mergeți la biserică și ascultați o slujba unde se cântă de te ia toate emoțiile și îți aduce aminte că poate ai fost și tu sarac și că banii ți-au luat totul……Nu sunt de acord sa merg la război pentru celelalte țări că România nu mai e e tara amestecata cu toate țările unde se vorbesc toate limbile eu as numi o țară Romanizată nu România.

  2. Constantin spune

   Eu o am o viață în străinătate:chirie,rate la bănci…asta e tot datorită sistemului de la noi din țară. Să apăr România !? România m-a apărat excelent pe mine…atat de mult incat trebuie sa muncesc in alta țară pentru a-i putea asigura un trai decent familiei mele.
   Cum spunea Iordache: „Altă întrebare?”

 4. D spune

  Cu pensii și salarii , cu taxe și impozite, cu FACURI cu tot ⁉

  1. vasile r spune

   avem generali cu doctorate, unde sunt:::::??????????
   avem cel mai mare numar de functionari in sistem , unde au salarii enorme si stau zilnic prin birouri ascunsi, sau zilnic se plimba prin moluri
   sa fie sanatosi sio sa mearga la razboi

  2. Andrei spune

   Care țara ? ați făcut din ea o multinațională !
   Pentru ce să luptăm ?!
   Pentru firmele care au in control de la Mâncare , apă , curent electric , gaze , etc…sub formă de contract …
   Acum o băgați pe aia cu „neam și țară ”
   am avut străbunici, bunici implicați in razboaiele care nici pe departe nu erau razboaiele lor , exact cum fac acum cu Afganistanul , pentru ce ? nici ei , nici eu nu o duc mai bine decât oamenii din diferite zone ale lumii , sper să ne gasim toți adevărata valoare pentru care trăim această viață frumoasă , este despre sinele nostru interior și fricile care ne înconjoară !👍

  3. Pishpevoi spune

   Asta-i o glumă, nu ???
   „Pământ românesc” ?????
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate