Împotriva independenței kurzilor: Iranul, Irakul și Turcia

0

Bagdad vrea să interzică zborurile internaționale spre Kurdistanul irakian. Acest lucru se va întâmpla dacă guvernul regiunii nu predă Irakului controlul asupra aeroporturilor aflate în autonomie. Rezultatele finale a referenumului se vor afla peste două zile, însă, potrivit datelor preliminare, majoritatea a votat pentru autodeterminarea regiunii.

În noaptea de după referendum, în centrul orașului Erbil, mașinile au fost aproape blocate de mulțimea ieșită pentru a sărbători victoria. În mod neașteptat, şeful Administraţiei regiunii autonome Kurdistanul irakian, Massoud Barzani a rămas tăcut.

„Referendumul nu înseamnă declararea independenței a doua zi și nu înseamnă stabilirea granițelor Kurdistanului, am vrut doar să arătăm lumii ceea ce vrea poporul nostru, vrem să realizăm democrația prin dialog și negocieri cu Bagdad”, a spus nepotul lui Massoud Barzani.

Iranul amenință cu blocarea punctelor de trecere a frontierei și a închis deja spațiul aerian, iar liderii de la Teheran spun că acesta este doar începutul. „Vom aștepta rezultatul acestui referendum ilegal, iar apoi vom anunța acțiunile noastre viitoare”, a declarat Bahram Ghasemi, reprezentantul oficial al Ministerului iranian de Externe.

Bagdadul refuză să discute cu Barzani despre rezultatele referendumului. Însă cea mai mare presiune asupra kurzilor vine din  partea Turciei. „Forțele noastre armate adoptă toate măsurile necesare la granița cu Irakul, nu vor exista compromisuri! „Să vedem prin ce canale va livra petrolul guvernul regional din nordul Irakului sau cui și unde îl va vinde. Robinetul e la noi. O dată ce l-am închis, s-a terminat”, a declarat amenințător președintele turc Recep Erdogan.

Imediat după acesta Erdogan a avut o intalnire cu Putin în care au stabilit să-şi consolideze cooperarea în vederea ajungerii la pace în Siria.

Pe înțelestul tuturor apropierea între Moscova şi Ankara prevestște intrarea armatei Turce in Irak iar faptul că Turcia a dat mana cu Rusia este cea mai imprevizibilă alianță care bagă spaima în multe țări europene.

Analiștii politici și militari sunt rezervați și spun că nu va intra Turcia in Irak, noi urmărind cu interes ce se întamplă în lume spunem că este iminentă aceasta mișcare militară.

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate