Importanța componentei preventive în cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență

0

Deși puţin mediatizat, rolul componentei preventive într-un serviciu voluntar este unul deosebit de important, concretizându-se în conştientizarea cetăţenilor cu privire la riscurile identificate la nivelul comunității, în diseminarea către populație a informațiilor referitoare la modul de comportare în diferite situații de urgență, despre conduita preventivă pe care fiecare dintre noi, ca cetățeni responsabili, trebuie să o adoptăm.
ISU NeamtPrin acțiunile de îndrumare și control, realizate de către specialiştii din cadrul componentei preventive a serviciilor voluntare, s-a reușit diminuarea numărului de incendii la gospodăriile populației în anul 2013 cu aproximativ 31%, comparativ cu anul 2012.
În judeţul Neamţ sunt înfiinţate, în fiecare unitate administrativ-teritorială, în subordinea consiliilor locale, servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, fiecare dintre aceste servicii având în compunere, în mod obligatoriu, un compartiment de prevenire. Potrivit legii, compartimentul de prevenire din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă are ca principale atribuții prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă, prin acţiuni de îndrumare şi control desfășurate la gospodăriile populației și instituțiile din subordinea consiliului local, în localităţile în care îşi desfăşoară activitatea. La nivelul localităților, primarul are competențe pentru coordonarea activității preventive, iar șeful serviciului voluntar organizează această activitate, prin componenta preventivă.
Personalul care încadrează compartimentele de prevenire ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din județul Neamț participă, potrivit legii, din doi în doi ani, la programe de pregătire organizate de Inspectoratul pentru situații de urgență „Petrodava”al județului Neamț. Astfel, aceștia capătă deprinderile necesare pentru a desfășura o activitate preventivă eficientă în folosul comunității pe care o reprezintă. Un aspect important referitor la voluntarii din componenta preventivă este că aceștia sunt, în marea lor majoritate, oameni cu influență la nivelul comunității, respectiv medici, asistenți comunitari, asistenți sociali, preoți, profesori, oameni care, prin profesia lor, slujesc comunitatea.
Fără îndoială, compartimentele de prevenire ale serviciilor voluntare vor deveni, încet dar sigur, structuri din ce în ce mai puternice, destinate prevenirii situațiilor de urgență.
De felul în care este perceput rolul voluntarului în cadrul componentei preventive, de gradul de implicare al autorităților publice locale în dezvoltarea voluntariatului pe plan local, de pregătirea voluntarilor din componenta preventivă pentru situații de urgență și de devotamentul de care aceștia dau dovadă depinde, până la urmă, reușita activității de prevenire de la nivelul localităților.
Cetăţenii care doresc să se alăture campaniei „Vreau să fiu voluntar !” se pot adresa consiliilor locale în subordinea cărora sunt constituite serviciile voluntare. Aici, voluntarii vor beneficia de instruire practică şi teoretică, astfel încât comunitatea să se poată baza pe ei.

Vino şi tu alături de ei! Alătură-te campaniei „Vreau să fiu voluntar!”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate